Vision

Vision: Framtidens socialtjänst kräver mer kraftfulla förändringar

Dela
De förslag som utredningen Framtidens socialtjänst idag presenterar innehåller mer av generella bestämmelser och minskad detaljerad lagstiftning. Syftet är gott; att öka handlingsutrymmet utifrån de individuella behoven av socialtjänstens insatser. Men Vision ser en stor risk att det kommunala handlingsutrymmet blir för stort och att socialtjänstens insatser kommer att styras av kommunala budgetramar snarare än av lagstiftarens intentioner och den professionella bedömningen. Det finns också en överhängande risk att likvärdigheten mellan kommunernas socialtjänst minskar än mer.

Utredaren har haft i uppdrag att se över och lämna förslag beträffande socialtjänstlagens struktur, tillgång till en jämlik, jämställd och likvärdig socialtjänst som främjar det förebyggande arbetet, stärka en kunskapsbaserad socialtjänst och mer tillgängliga insatser. Även behovet av en ny äldrelag, ett förtydligat barnrättsperspektivoch socialnämndens delegationsmöjlighet har setts över.

Av direktivet framgår att detta ska göras utan att det leder till kostnadsökningar, något som Vision är starkt kritisk till:

–  Visions medlemmar är välutbildade, engagerade och kompetenta. Vi vet vilken avgörande skillnad det kan göra för individer att få rätt stöd vid rätt tillfälle. Men ofta saknas förutsättningar för medarbetarna. Socialtjänsten är redan underfinansierad vilket resulterar i otillräckliga arbetsvillkor och bristande kvalitet. Det påvisas gång på gång i tillsyns- och lägesrapporter från de statliga myndigheterna. Det måste finnas en balans mellan krav och resurser säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Visions medlemmar vittnar om att kommunala riktlinjer kring budgetramar alltför ofta begränsar det professionella handlingsutrymmet att, i samråd med den enskilde, göra bedömningar av behovet och tillsätta insatser och stöd. I vår undersökning anger fyra av tio socialchefer att de upplever det svårt att inom givna budgetramar ge de insatser de anser att individen har behov av och rätt till. De verksamhetsområden som socialcheferna bedömer påverkas särskilt negativt av kommuners ekonomiska förutsättningar är sociala barn- och ungdomsvården och äldreomsorgen.

Vikten av det förebyggande arbetet har haft stort fokus i utredningens arbete. Men förslagen är inte tillräckligt tydliga och genomgripande, menar Vision. I socialtjänstlagens målparagraf förslås en skrivning om att socialtjänsten ska ha ett förebyggande perspektiv och inriktas på att vara lätt tillgänglig. Men när ekonomin gör det nödvändigt att prioritera stryker ofta det förebyggande arbetet på foten.

-  Socialtjänsten har hög kompetens att tillsammans med aktörer som skola, förskola och polis förebygga social utsatthet och kriminalitet. Men då behöver det förebyggande uppdraget formuleras skarpare i lagstiftningen och resurser säkerställas för detta, säger Veronica Magnusson.

Utredningen förslår vidare att det ska bli möjligt för kommuner att tillhandhålla vissa insatser utan individuell behovsprövning. För att tillgången till insatser ska bli likvärdig över landet anser Vision att det ska bli en skyldighet för kommunerna att tillhandhålla vissa insatser utan individuell behovsprövning. Tillgången till insatser ska inte styras av vilken kommun man bor i.

Enligt förslaget ska hemtjänst och korttidsboende ingå i de insatser som ska kunna ges utan individuell behovsprövning. Vision anser att både hemtjänst och korttidsboende är insatser där det behövs både utredning av behovet och uppföljning av insatsen. Dels för att säkerställa att individens behov tillgodoses och dels för att det ofta är en del av en vårdkedja och behöver samordnas med andra vård och omsorgsinsatser. Vision har tillsammans med Kommunal, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet lagt ett särskilt yttrande i denna del i utredningen.

Vision organiserar ett stort antal medlemmar inom socialtjänsten såsom socialsekreterare, biståndshandläggare, handläggare och chefer. Vi har deltagit i utredningens expertgrupp och med utgångspunkt från medlemmarna fört fram vilka förändringar som behövs för en kunskapsbaserad socialtjänst som, med utgångspunkt från den enskildes behov, främjar social trygghet.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070- 746 21 24.

Kontakter

Bilder

Om

Vision
Vision



Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Västmanlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Västerås stad uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 33 807 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Västmanlands län vad gäller inhyrd personal uppgick 2022 till 97 408 000 kronor. Att jämföra med 2012 då denna kostnad uppgick till 12 921 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Örebro län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Örebro kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 13 757 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Örebro län vad gäller hyrpersonal uppgick 2022 till 52 229 000 kronor . Att jämföra med 2012 då kostnaden för inhyrd personal i länet uppgick 36 357 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye