Volkswagen Personbilar

Volkswagen slutar erbjuda E85-bilar

Dela

Volkswagen är idag ensamma om att fortfarande erbjuda bilar anpassade för E85 på den svenska marknaden. Men efter tio år med Multifuel i modellprogrammet slutar bilmärket nu att sälja etanolbilar i Sverige. Skälet är en tydligt minskad efterfrågan.

Golf Multifuel utgår ur sortimentet.
Golf Multifuel utgår ur sortimentet.

Etanol var bränslet på allas läppar i mitten av 2000-talet. Under toppåret 2008 såldes nästan 60 000 bilar anpassade för E85 i Sverige och det var nästan en fjärdedel av det årets totalmarknad.

Politiska beslut och ekonomiska incitament var tydliga drivkrafter för den starka utvecklingen. Men när tonläget kring E85 förändrades och incitamenten försvann så minskade också kundernas intresse.

Volkswagen erbjöd under en period sex modeller med tillnamnet Multifuel, anpassade för E85. Och sedan en tid tillbaka är man enda biltillverkare på den svenska marknaden som har en E85-modell att erbjuda – nämligen Golf.

Men nu är det slut med det. En allt svagare efterfrågan på E85-modellerna har gjort att Volkswagen Sverige nu har tagit bort Golf Multifuel ur sortimentet och den går inte längre att beställa från fabrik.

− Den negativa trenden kring E85 har tyvärr varit tydlig en längre tid. Under årets tre första månader har våra kunder inte köpt fler än 205 etanoldrivna Golf. Det är cirka 1,5 procent av vår totala försäljning, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige och tillägger att han personligen tycker att det är olyckligt att utvecklingen gått i denna riktning.

− E85-bilar hade varit ett bra bidrag för att nå klimatmålen. Men tyvärr har de politiska besluten varit ogynnsamma för etanolbilarna. I det nya skattesystemet bonus malus får E85-bilarna inte några som helst positiva incitament.

Beslutet om E85 betyder dock inte att Volkswagens erbjudande av bilar med låga utsläpp kommer att förändras som helhet. Laddhybriden Passat GTE är Sveriges mest sålda supermiljöbil och man erbjuder flera förnybara alternativ varav två elbilar, två laddhybrider och fyra gasdrivna modeller.

− Inom kort lanserar vi vår nya elbilsfamilj I.D. och där har vi mycket stora förväntningar eftersom de kommer att vara attraktiva prismässigt samtidigt som de går långt på el, säger Sten Forsberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Golf Multifuel utgår ur sortimentet.
Golf Multifuel utgår ur sortimentet.
Ladda ned bild
År 2020 inleds lanseringen av Volkswagens eldrivna I.D.-familj.
År 2020 inleds lanseringen av Volkswagens eldrivna I.D.-familj.
Ladda ned bild
Laddhybriden Passat GTE är Sveriges mest köpta laddbara bil.
Laddhybriden Passat GTE är Sveriges mest köpta laddbara bil.
Ladda ned bild
Nya Polo erbjuds med gasdrift.
Nya Polo erbjuds med gasdrift.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum