Sveriges Ingenjörer

Volvo Cars storvarslar - nu måste regeringen agera för att säkra svensk ingenjörskompetens

Dela

Sveriges Ingenjörer vill se kraftfulla insatser från regeringen för att stärka kompetensen hos yrkesverksamma och rädda jobb.

– Fordonsindustrin är viktig för Sverige. Volvo Cars är ett av landets ledande industribolag. Det är därför allvarligt med det varsel som nu läggs. Från ett omsättningsmässigt rekordår 2019 till varsel idag. Det har gått väldigt fort och är tufft för de som nu riskerar att förlora sina jobb, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Varslet avser omkring 1300 tjänstemän och företaget kommer även att dra ned på antalet konsulter.

– Volvo Cars har i en tuff konkurrens lyckats ta marknadsandelar och expandera under flera år och ligger långt framme i den tekniska utvecklingen. Nu är det betydelsefullt att värna företagets kompetens och utveckla förmågan inför att Coronakrisen vänder, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Från politiskt håll behövs nu rejäla satsningar på utveckling av kompetens. Genom utökade möjligheter till fortbildning i samarbete med högskolor kan svenska företag gå stärkta ur krisen och rusta inför framtiden.

– De svenska lärosätena skulle kunna kliva in och göra en avgörande insats för att fortbilda yrkesverksamma ingenjörer inom exempelvis AI och elektrifiering. Men lärosätena saknar både uppdrag och resurser till detta idag. Därför behövs ett uppdrag för att fylla på med ny kompetens och därmed öka företagens och landets konkurrenskraft, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 160 000 medlemmar det största inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

NY UNDERSÖKING: Distansundervisning har lett till kraftiga försämringar enligt ingenjörsstudenterna1.7.2021 08:59:40 CEST | Pressmeddelande

Fyra av tio ingenjörsstudenter uppger att studieresultaten har blivit sämre på grund av distansundervisningen under pandemin. Dessutom svarar sju av tio att de mår sämre. Särskilt hårt drabbade är unga studenter och studenter i början av sin utbildning. Det visar en ny undersökning bland Sveriges Ingenjörers studentmedlemmar. Förbundet uppmanar nu de tekniska högskolorna att agera.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum