Volvo Cars storvarslar - nu måste regeringen agera för att säkra svensk ingenjörskompetens
– Fordonsindustrin är viktig för Sverige. Volvo Cars är ett av landets ledande industribolag. Det är därför allvarligt med det varsel som nu läggs. Från ett omsättningsmässigt rekordår 2019 till varsel idag. Det har gått väldigt fort och är tufft för de som nu riskerar att förlora sina jobb, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Varslet avser omkring 1300 tjänstemän och företaget kommer även att dra ned på antalet konsulter.
– Volvo Cars har i en tuff konkurrens lyckats ta marknadsandelar och expandera under flera år och ligger långt framme i den tekniska utvecklingen. Nu är det betydelsefullt att värna företagets kompetens och utveckla förmågan inför att Coronakrisen vänder, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Från politiskt håll behövs nu rejäla satsningar på utveckling av kompetens. Genom utökade möjligheter till fortbildning i samarbete med högskolor kan svenska företag gå stärkta ur krisen och rusta inför framtiden.
– De svenska lärosätena skulle kunna kliva in och göra en avgörande insats för att fortbilda yrkesverksamma ingenjörer inom exempelvis AI och elektrifiering. Men lärosätena saknar både uppdrag och resurser till detta idag. Därför behövs ett uppdrag för att fylla på med ny kompetens och därmed öka företagens och landets konkurrenskraft, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum