We Effect

We Effect kommenterar vårbudgeten: ”Coronakrisen visar att biståndet behövs mer än någonsin”

Dela

I en kommentar till vårbudgeten välkomnar We Effects generalsekreterare Anna Tibblin regeringens beslut att stå fast vid biståndet på samma nivå som tidigare. Samtidigt uppmanar hon Sveriges politiker att överväga om det är dags att investera än mer i internationell utveckling i coronakrisens spår.

- Fattiga länder måste få hjälp att satsa sig ur coronakrisen på samma sätt som Sverige gör. Sådana resurser finns inte i nuläget och kan inte heller tas från det långsiktiga utvecklingssamarbetet, för då hamnar världen snart i en ny kris, säger Anna Tibblin, We Effects generalsekreterare.

I vårbudgeten som presenterades på tisdagen ligger Sveriges anslag till internationellt bistånd för 2020 fast på 46 miljarder kronor. Den minskning av biståndet som en krympande BNI medför kompenseras med ett direkt anslag till Sida på 23 miljoner kronor.

We Effect välkomnar att regeringen står fast vid att en procent av BNI ska gå till internationellt bistånd, samt att regeringen säger att Sverige ska fortsätta att ta en ledande roll både nationellt och internationellt för att genomföra Parisavtalet och Agenda 2030.

Samtidigt pekar analyser på att hundratals miljoner människor riskerar att drabbas av hungersnöd och extrem fattigdom i spåren av coronakrisen. Detta kan kräva ännu starkare insatser till stöd för världens utvecklingsländer framöver. Det kan handla om exempelvis skuldavskrivningar eller globala skatteregler som förhindrar skatteflykt.

- Coronakrisen har i ett slag blottlagt världens orättvisor och hur sårbara vi alla är. Nu måste vi ta sikte på vilken värld vi vill leva i efter krisen. Global utveckling är en förutsättning för svensk välfärd och internationellt bistånd är en investering i en tryggare framtid för alla, säger Anna Tibblin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect är den svenska kooperationens biståndsorganisation med verksamhet i ett 20-tal länder tillsammans med 200 samarbetsorganisationer. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen genom att verka för jämställdhet, klimaträttvisa, hållbar utveckling och hjälp till självhjälp. Organisationen grundades 1958 och är världens största kooperativa biståndsorganisation.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

We Effect och Vi-skogen: Ökat bistånd till biologisk mångfald är välkommet – men inkludera lokalbefolkningen!19.10.2020 09:07:41 CESTPressmeddelande

Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen välkomnar biståndsministerns besked om att biståndet framöver i högre grad ska bidra till att restaurera ekosystem där hav, mark och skog har skövlats. - Det här är en jättebra satsning av regeringen. Men helt avgörande för att insatserna ska lyckas är att de sker i samverkan med lokalbefolkningarna, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.

Världshungerdagen: Två av tre svenskar vill betala mer för rättvis mat16.10.2020 09:16:50 CESTPressmeddelande

Två tredjedelar av svenskarna, 68 procent, kan tänka sig att betala mer för livsmedel importerade från fattiga länder, som exempelvis kaffe och bananer, om bönderna får bättre betalt. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect. Möjligheten för bönder i fattiga länder att få ordentligt betalt är avgörande för att bekämpa global fattigdom och hunger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum