We Effect

WEBBINARIUM: Vad vill svenska politiker uppnå kring klimaträttvisa efter COP26?

Dela

Efter avslutade förhandlingar under FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu frågan hur världens ledare ska leva upp till de löften som avlagts. Här på hemmaplan kommer klimatfrågan gå varm under 2022 när Sverige står värd för FN-toppmötet Stockholm+50 och kort därefter går till riksdagsval. Vi-skogen och We Effect bjuder in till rapportlansering om klimaträttvisa och klimatfinansiering, följt av panelsamtal med toppolitiker.

Efter avslutade förhandlingar under FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu frågan hur världens ledare ska leva upp till de löften som avlagts. Här på hemmaplan kommer klimatfrågan gå varm under 2022 när Sverige står värd för FN-toppmötet Stockholm+50 och kort därefter går till riksdagsval. Vi-skogen och We Effect bjuder in till rapportlansering om klimaträttvisa och klimatfinansiering, följt av panelsamtal med toppolitiker.

När: Torsdag 9 december kl 08.30-09.30
Var: Live-stream och live-chatt online (registrera dig här  för att få länk inför eventet)

Vi-skogen och We Effect, med verksamhet där klimatkrisen slår hårdast, ser dagligen hur människor som lever i fattigdom bär minst ansvar för klimatförändringarna, men drabbas hårdast av klimatkrisen. Trots det får de minst av världens klimatfinansiering. Vi måste minska våra utsläpp och samtidigt stödja låginkomstländer, med fokus på småskaliga jordbrukare, att snabbt kunna anpassa sig till effekterna av ett förändrat klimat.

Stora satsningar på klimatarbete i skärningspunkten mellan jordbruk, fattigdomsbekämpning och jämställdhet behövs för att öka klimaträttvisan och säkra alla människors rätt till mat. Genom ett klokt och välavvägt bistånd kan rika länder som Sverige göra stor skillnad.

Den 9 december presenterar vi rapporten Klimaträttvisa! och hör vad riksdagspolitiker anser att Sverige kan och bör göra för att möta de utmaningar småskaliga jordbrukare står inför. Hur formar vi framtidens livsmedelssystem efter UN Food System Summit? Kommer löftet från COP26 om dubblering av finansieringen till klimatanpassning uppnås? Och hur tänker våra riksdagspolitiker inför Stockholm +50? Kan Sverige visa vägen för ökad klimaträttvisa?

På slutet finns chans för dig som lyssnar att ställa frågor till panelen. Varmt välkommen!

Agenda:

Presentation av rapporten Klimaträttvisa! – Anna Tibblin, Generalsekreterare för Vi-skogen och We Effect

Videohälsning från Vi-skogen och We Effect i fält

Paneldiskussion mellan toppolitiker Annika Strandhäll (S), Janine Alm Ericsson (MP), Kerstin Lundgren (C), Yasmine Posio (V), Joar Forsell (L), Helena Storckenfeldt (M), Gudrun Brunegård (KD), samt Anna Tibblin (Generalsekreterare Vi-skogen och We Effect). Moderator: Unn Edberg, Ordförande Vi-skogen och Chefredaktör på Tidningen Vi

Tid för publikfrågor till panelen via live-chatt

Anmälan:

Registrera dig på Eventbrite för att få länk inför eventet. Eventet är gratis.

Rapporten:

Rapporten Klimaträttvisa kommer att publiceras på vår webb strax innan eventet – håll utkik!

Kontakt:

Eventet arrangeras av Vi-skogen och We Effect.

Vid frågor om deltagande, kontakta Åsa Ljusenius på asa.Ljusenius@viskogen.se eller 0720 715 920.

Vid frågor som rör press och media, kontakta Elin Williams på Elin.Williams@weeffect.org eller 0720 715 921.

Kontakter

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum