Hyresgästföreningen Riksförbundet

Willhem bryter pågående avtal med Hyresgästföreningen

Dela
Bostadsbolaget Willhem har sagt upp ett gällande avtal med Hyresgästföreningen för att höja hyrorna för totalrenoverade lägenheter i Trollhättan. Hyran för de så kallade Willhemlyfta lägenheterna fastställdes 2020 och ska enligt avtalet gälla oförändrade till och med den 31 december 2024. Hyresgästföreningen har dessutom fått signaler om att Willhem redan nu tar ut upp till 350 kronor i överhyra för en majoritet av sina Willhemlyfta lägenheter.
Fotograf: Nils-Olof Larsson och Willhem
Fotograf: Nils-Olof Larsson och Willhem

Den 1 december 2020 träffade Hyresgästföreningen och Willhem en överenskommelse om hyresnivån för Willhemlyft, det vill säga totalrenoverade, lägenheter i Trollhättan. I och med avtalet skrev parterna under att hyresnivån ska gälla oförändrad till och med den 31 december 2024.

Willhem har den 31 januari 2023 sagt upp avtalet med hänvisning till att överenskommen hyresnivå inte ger kostnadstäckning. Enligt Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, var det faktum att hyrorna skulle vara låsta under fyra år en avgörande förutsättning för att organisationen skrev under avtalet.

– Det är anmärkningsvärt att Willhem bryter överenskommelsen. Det är en grundläggande juridisk princip att avtal ska hållas. Det är dessutom nödvändigt för en långsiktigt fungerande hyresmarknad. Tyvärr skadar detta vårt förtroende för Willhem som avtalspart, kommenterar Ludvig Möller.  

Hyresgästföreningen säger sig ha förståelse för att kostnaderna för bolaget har ökat men anser samtidigt att Willhem hade kunnat avvakta med sina Willhemlyft tills avtalstiden för den överenskomna hyresnivån löpt ut.

– Om hyresnivån inte ger Willhem tillräckligt med pang för pengarna är det ingen som tvingar dem att totalrenovera sina lägenheter just nu. Dessutom hade bolaget kunnat planera för att slippa hamna i ett läge som gör att de anser sig behöva bryta ingånga avtal. De hade kunnat binda sina räntor över en längre tid och handla upp entreprenadavtal för Willhemlyften över en längre tidsperiod, menar Ludvig Möller.

Sedan år 2017 har Willhem hunnit med att totalrenovera cirka 250 av sina totalt 680 lägenheter i Trollhättan.

– Det leder till att många inte längre har råd att efterfråga lägenheterna. I en tid då hyresgästernas marginaler krymper så är det tondövt att höja hyran ännu mer för de redan dyraste renoverade lägenheterna i Trollhättan, poängterar Ludvig Möller.

Hyresgästföreningen säger sig ha fått signaler om att Willhem redan nu tar ut upp till 350 kronor per månad mer än den förhandlade hyran för en majoritet av sina Willhemlyfta lägenheter.

– Vi uppmanar våra medlemmar i Willhemlyfta lägenheter att kontakta oss för att kontrollera att de betalar den förhandlade hyran. Betalar man mer är utgångspunkten att man har rätt till återbetalning av mellanskillnaden. Vi kommer att hjälpa våra medlemmar att utreda detta och att agera juridiskt ombud i rättsliga processer om återbetalning, meddelar Ludvig Möller.

Faktaruta

Hyresvärden får inte själv bestämma hyran utan måste antingen förhandla med Hyresgästföreningen eller komma överens med hyresgästen innan hyran kan höjas. Får du en hyresavi med ett högre belopp än du tidigare betalat har du rätt att fortsätta betala din gamla hyra. Om du inte tycker att hyreshöjningen är skälig ska du inte betala den nya hyran och inte skriva under något nytt avtal. Är ni inte överens om en hyreshöjning tvingas din hyresvärd att vända sig till Hyresnämnden för beslut om ny hyra. Så länge du betalar den senast förhandlade hyran kan du inte bli uppsagd eller få betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Regional pressjour BÄSK
010-459 14 27
press.regionbask@hyresgastforeningen.se

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Kontakter

Bilder

Fotograf: Nils-Olof Larsson och Willhem
Fotograf: Nils-Olof Larsson och Willhem
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum