WSPs årliga studenttävling avgjord – lösning där infångad koldioxid blir algnäring

Koldioxidlagring eller Carbon Capture, är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden, och i år även temat på WSPs årliga nationella casetävling för studenter, 100H. Det vinnande bidraget kom från Jasmine Olesen på Stockholms universitet och Filip Forsberg på KTH. I deras tävlingsbidrag ”En (alg)männyttig lösning på koldioxidproblemet” kan infångad koldioxid bli näring till alger, som i sin tur kan användas som råvara i andra processer som mat, tillverkning av kläder och bränsle, och som gödsel i jordbruk, substitut till plast och mycket mer.
– Genom att välja att se på koldioxid som en produkt som kan användas har vi tagit ett första viktigt steg mot en cirkulär ekonomi. Nämligen att koldioxiden som vi producerat kan ingå i ett kretslopp. Det som sluter detta kretslopp bäst anser vi vara just alger, säger Filip Forsberg.
Jasmine Olesen fyller i.
– Våra kompetenser kompletterar varandra väldigt bra. Jag är intresserad av miljöinnovation och den ekonomiska aspekten medan Filip har fördjupat sig i de tekniska delarna.
Jasmine Olesen läser företagsekonomi med inriktning hållbarhet och etik på Stockholms universitet, medan Filip Forsberg studerar samhällsbyggnad på KTH. De lärde känna varandra under gymnasietiden och märkte redan då att de jobbade bra tillsammans.
– Vi brainstormade ihop och kom ganska snabbt fram till idén om att använda alger i vår lösning. Vårt fokus var att hitta en idé som var både ekologisk, ekonomisk och cirkulär. För att det ska vara attraktivt måste företag också kunna tjäna pengar på det, säger Jasmine Olesen.
Tävlingsjuryn som bland annat bestod av WSPs vd Håkan Danielsson och Helena Olssén, Strategichef på Mälarenergi Elnät var imponerade över studenternas kreativitet och engagemang.
– För oss är det väldigt värdefullt att ta del av unga studenters tankar och idéer. Vi vill också vara med och väcka nyfikenhet och intresse för samhällsfrågor och teknik samtidigt som vi vill visa vad vi på WSP drivs av samt skapa framtida möjligheter både för oss och för studenterna, säger Josefine Stolt, Head of Talent Acquisition och ansvarig för tävlingen på WSP.
Juryns motivering
”Bidraget En (alg)männyttig lösning på koldioxidproblemet synliggör CO2 som en råvara och tillgång och inte ett som ett problem. De beskriver väl i sitt bidrag hur infångad koldioxid kan återanvändas inom nya spännande användningsområden, och på så sätt skapa ett cirkulärt kretslopp. I produktion av en redan bevisad naturlig koldioxiduppfångare går koldioxiden från att vara avfall till att faktiskt bli en resurs och råvara. Genom ett kreativt och intressant verktyg för att binda koldioxiden tas koldioxidens nytta fram. Bidraget tittar på flera olika användningsområden och visar även en praktisk genomförbarhet.”
Andra pris går till Agnes Åhlund och Oscar Olsson från Chalmers och Erik Åhlund från Karlstads universitet. Deras idé bygger på att certifiera koldioxidsmarta produkter.
Tredje pris går till Eric Bäckström och Robert Samén på Umeå Folkuniversitet. Deras idé bygger på att kombinera koldioxid med bergarten Olivin och utifrån en kemisk process utvinna betong, papper och plast.
Om tävlingen
Sedan 2015 har WSP årligen arrangerat casetävlingen 100H, vars syfte är att bidra till ökad inspiration och kreativitet på svenska universitets- och högskoleutbildningar inom samhällsutveckling, teknik och miljö. I tävlingen gör studenter från Sveriges högskolor och universitet upp genom att inom 100 timmar försöka leverera den bästa lösningen på ett givet case. I juryn sitter WSPs vd, sakkunniga från WSP samt representanter från näringsliv eller det offentliga Sverige beroende på tema.
För kontakt med vinnarduon:
Jasmine Olesen
0733263878
jasmine.olesen17@gmail.com
Filip Forsberg
0702429103
filip.forsberg.28@outlook.com
Kontakter
Ellen HuitfeldtPR Manager
Tel:0701629311ellen.huitfeldt@wsp.comBilder

Om
WSP är ett av världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling. Vi utvecklar allt ifrån städer och transportsystem till vattenförsörjning och höga hus. Med 65 000 medarbetare i över 40 länder samlar vi experter inom analys och teknik, för att framtidssäkra världen. I Sverige har vi omkring 4 000 medarbetare.
Följ WSP
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WSP
WSP vinner uppdrag i Norrbotniabanan9.5.2023 08:57:16 CEST | Pressmeddelande
WSP fortsätter att stärka sin position i norra Sverige. Trafikverket tilldelar nu WSP att ta fram järnvägsplan och bygghandling för Skelleftebanan, som utgör en del av Norrbotniabanan.
Sina Vosough ny chef för förstärkt affärsområde, Strategic Advisory WSP Sverige8.5.2023 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
WSP har utsett Sina Vosough som ny chef för Strategic Advisory WSP Sverige. Sina kommer närmast från rollen som Chief Technology officer på Seco Tools, en del av Sandvik-koncerncen.
WSP och Homepal i samarbete för visualisering av fastighetsdata5.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
WSP lanserar nu tjänsten DeDU Insights i samarbete med Homepal. Det innebär en förstärkning av fastighetsinformationen i WSPs programvara DeDU med överskådliga, visuella dashboards från Homepal.
WSP vinner nya ramavtal med Umeå kommun13.4.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
WSP har tilldelats flera ramavtal med Umeå kommun som innefattar bland annat utredning och projektering av gata och mark. Det innebär att WSP:s tillväxtresa i norra Sverige fortsätter.
Johan Ekström ny chef för public relations på WSP21.3.2023 09:00:11 CET | Pressmeddelande
WSP har utsett Johan Ekström som ny PR-chef för WSP Sverige. Han kommer närmast från rollen som pressekreterare hos tidigare statsminister Magdalena Andersson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum