Swedtrain

SWEDTRAIN är branschföreningen för järnvägsindustrin. Våra medlemsföretags verksamhet i Sverige omsätter tillsammans över 15 miljarder och finns över hela landet. Vi är verksamma inom tillverkning, underhåll och tjänster av allt ovan räls – från spårfordon, drivenheter, bromssystem och koppel till IT-lösningar, signalsystem och verkstadslokaler.

 

Swedtrain välkomnar Twindej som ny medlem!24.2.2020 10:09:05 CET | Pressmeddelande

Twindej är ett ägarlett teknikföretag som grundades 2008 av två tvillingbröder. Twindej levererar teknisk kompetens inom spårfordonsmarknaden genom utbildning, konsultuppdrag eller certifierade tjänster. De har omkring 70 anställda, har sitt säte i Västerås och tillhandahåller specialister och projektledare inom driftsättning, utbildning, kylteknik och underhåll. Kunderna är idag fordonstillverkare, trafikoperatörer, underhållare och systemtillverkare. Se Twindejs hemsida för mer information http://www.twindej.se

Branschgemensam satsning ska få fler unga att välja järnvägen10.6.2019 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag råder det stor brist på järnvägskompetens, både akademisk och yrkesutbildad personal. Samtidigt står branschen inför stora pensionsavgångar. Swedtrain har därför tillsammans med tre av sina medlemsbolag, Alstom, EuroMaint och WSP, startat ett praktikprogram för högskolestudenter. Praktikprogrammet är unikt i sitt slag eftersom studenterna under en sommar erbjuds att praktisera på tre olika företag.

Politisk överenskommelse om höghastighetsbana krävs för punktligare tåg4.6.2018 14:59:00 CEST | Pressmeddelande

På en pressträff under måndagen presenterade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Klimatminister Isabella Lövin (MP) regeringens satsningar i den nationella planen för 2018-2029. Bland satsningarna märks 148 miljarder kronor i nyinvesteringar i svensk järnväg, däribland Ostlänken, Göteborg-Borås och Lund-Hässleholm som en del i en framtida svensk höghastighetsbana – Vi välkomnar regeringens ambition om att bygga en sammanhållen höghastighetsbana för 320 km/h. Nu krävs en bred politisk överenskommelse för att genomföra satsningen, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain. Den nationella planen innehåller många välbehövliga uppgraderingar av järnvägssystemet, även om många av satsningarna börjar byggas först om ca 10 år. Bland satsningarna märks framför allt tre delsträckor, som skulle kunna vara tre delsträckor i en kommande höghastighetsbana. * Ostlänken Järna-Linköping * Lund-Hässleholm * Göteborg-Borås Regeringen anser att det är viktigt att påbörja byggandet av en

Tåg, klimat och politik i fokus under Järnvägsdagen30.11.2017 13:56:00 CET | Pressmeddelande

Måndagen den 4:e december är det för femte året i rad dags för den årliga Järnvägsdagen på Waterfront Congress i Stockholm. Årets tema är järnvägens roll för att minska transporternas miljöpåverkan, även om mycket fokus också läggs på teknikutveckling, höghastighetståg och ansvariga politikers ställningstaganden inför valet. På scen under dagen märks bland andra Infrastrukturminister Tomas Eneroth, arrangörernas ordförande Björn Asplund , Swedtrain och Crister Fritzson, Tågoperatörerna, samt Elisabeth Werner, DG Move Director Land Transportation.

Satsningar på järnväg bygger moderna och attraktiva samhällen31.8.2017 15:04:00 CEST | Pressmeddelande

Med anledning av Trafikverkets förslag till nationell plan som presenterades 31 augusti vill Swedtrain, branschföreningen för Svensk järnvägsindustri, välkomna satsningarna som görs på nyinvesteringar och kapacitetsstärkande åtgärder inom järnvägen. – Satsningarna på mer kapacitet i järnvägen kommer skapa stora samhällsvärden på sikt, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain. Samtidigt menar Swedtrain att Trafikverket är alltför passiva i satsningen på en höghastighetsbana.

Två studenter från Uppsala vinner Swedtrains tävling för bästa examensarbete!19.5.2017 08:17:00 CEST | Pressmeddelande

Swedtrains tävling för bästa examensarbete 2016 vanns av Malin Jakobsson och Amanda Lidström från Uppsala Universitetmed arbetet ”Stationsalternativ för en framtida höghastighetsbana – en simulering av spårlösningar och trafikeringsförslag” Under de senaste decennierna har efterfrågan på trafik på järnväg ökat kraftigt. Detta har medfört omfattande kapacitetsbrister och förseningar. För att frigöra kapacitet på befintliga banor föreslås att bygga en ny höghastighetsbana i Sverige mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Malin Jakobsson och Amanda Lidström från Uppsala Universitet har i sitt examensarbete “Stationsalternativ för en framtida höghastighetsbana” modellerat och analyserat tågens rörelser genom systemet för att studera olika stationslägen ur kapacitets- och tillgänglighetsperspektiv. Även geografiska förutsättningar och undvikande av skyddade natur- och kulturmiljöer har beaktats. Examensarbetet är mycket väl utfört vilket gör Malin Jakobsson och Amanda

SWEDTRAIN är branschföreningen för järnvägsindustrin. Våra medlemsföretags verksamhet i Sverige omsätter tillsammans över 15 miljarder och finns över hela landet. Vi är verksamma inom tillverkning, underhåll och tjänster av allt ovan räls – från spårfordon, drivenheter, bromssystem och koppel till IT-lösningar, signalsystem och verkstadslokaler.

 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye