Svensk Dagligvaruhandel
Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Tillsammans verkar medlemsföretagen för att branschen ska ta ett aktivt och gemensamt ansvar för konkurrensneutrala frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

Matsvinnet fortsätter minska i dagligvaruhandeln18.3.2024 13:51:48 CET | Pressmeddelande

Alldeles för mycket livsmedel som produceras blir idag till matsvinn. Men ny statistik från Naturvårdsverket visar att livsmedelsavfall från dagligvaruhandeln fortsätter att minska. Mellan åren 2022 och 2021 minskade det med 2 procent. Tidigare år, mellan 2021 och 2020 var minskningen dessutom hela 10 procent. De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har länge arbetat aktivt med mätbara mål för att minska sitt matsvinn.

Nio av tio kommunpolitiker: livsmedelsbutikerna är viktiga för kommunens krisberedskap9.1.2024 06:55:00 CET | Pressmeddelande

Landets kommunpolitiker är överens om att livsmedelsbutikerna spelar en viktig roll för kommunens krisberedskap. Det visar en enkät som branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel låtit genomföra. Dagligvaruhandeln vill och kan bidra till att trygga Sveriges civila beredskap med tillgång på mat i hela landet, även vid kris eller krig. I arbetet med att stärka landets beredskap är samarbetet med Sveriges 290 kommuner avgörande.

Rätt ska vara rätt: Rörelsemarginalen har minskat22.12.2023 14:55:04 CET | Pressmeddelande

Veckan före jul publicerade Konjunkturinstitutet sin rapport ”Prissättning hos svenska företag 2023”. En av slutsatserna i rapporten var stigande rörelsemarginaler inom partihandel med livsmedel. Definitionen av partihandel inkluderar dock såväl grossister som tusentals leverantörer. HUI Research har därför på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel undersökt marginalutvecklingen hos dagligvaruhandelns grossistverksamheter. Resultatet visar entydigt att rörelsemarginalen (EBIT) har minskat sedan starten av covid-19-pandemin. - Politiska utspel och debatt om lönsamheten i dagligvaruhandeln har skapat en bild av verkligheten som vi inte känner igen. HUI Research har därför på uppdrag av oss sammanställt rörelsemarginaler hos våra medlemsföretags grossistverksamheter. Resultatet visar att rörelsemarginalen (EBIT) har minskat sedan starten av covid-19-pandemin. Sjunkande marginaler i grossistledet kan även ses i ljuset av att lönsamheten i butiksledet nästintill halverats. Våra medlemmar har, t

Regelförenklingar kan sänka matpriset enligt ny rapport15.12.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Svenska livsmedelspriser i butik har inte ökat snabbare än EU-snittet, trots kronförsvagningen och att producentpriser för svenska livsmedel ökat snabbt. Det visar en ny rapport av nationalekonomen Stefan Fölster som publiceras idag. Fölster lyfter även hur en rad olika regleringar och avgifter har slagit igenom i prisökningar, och hur regelförenklingar på motsvarande sätt skulle sänka dem. Han konstaterar också att statens intäktsökning till följd av moms på högre livsmedelspriser har ökat och att en uppluckring av det kommunala planmonopolet skulle kunna sänka matpriserna.

Svensk Dagligvaruhandel stärker sitt näringspolitiska arbete - Andreas Strömberg blir näringspolitisk chef7.11.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel tillsätter en näringspolitisk chef som får huvudansvar för det näringspolitiska arbetet. Det är Andreas Strömberg, med erfarenhet från politiken och med god kunskap om att bedriva branschgemensamt arbete, som tillträder rollen. Andreas kommer närmast från en likande roll på bransch- och arbetsgivarorganisation IKEM.

Tillväxten i dagligvaruhandeln fortsatt inflationsdriven17.10.2023 06:15:00 CEST | Pressmeddelande

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,2 procent under september 2023, jämfört med samma månad 2022, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick under september till 7,7 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till -1,5 procent.

Polarbröd Polarhjärtan är Årets Dagligvara 202312.10.2023 08:02:29 CEST | Pressmeddelande

Priset Årets Dagligvara delas ut av Svensk Dagligvaruhandel till den produkt som haft en särskilt framgångsrik och innovativ lansering i dagligvaruhandeln. Vinnare av det prestigefyllda priset går i år till Polarhjärtan från Polarbröd, en hjärteprodukt som föddes i sviterna av den brand som totalförstörde Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Förutom äran kommer Polarbröd vinna omfattande exponering i dagligvaruhandelsaktörernas egna kanaler och ett presentkort hos samarbetspartnern NielsenIQ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sista
  • >>

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Tillsammans verkar medlemsföretagen för att branschen ska ta ett aktivt och gemensamt ansvar för konkurrensneutrala frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye