AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och förbättra livet för alla som lever i Sverige.

Nationellt industrisamarbete ska lägga grunden för ett nytt elsystem19.12.2023 08:17:49 CET | Pressmeddelande

Det svenska elsystemet står inför stora förändringar. Priset på förnybar elproduktion faller snabbt, elbehovet i samhället ökar kraftigt och näringslivet och samhället i stort behöver bättre underlag för att kunna fatta väl underbyggda beslut. Därför lanseras nu ett nytt initiativ backat av tunga näringslivsaktörer såväl som offentlig sektor och akademin. Behovskartan är en interaktiv simulering där användarna kan laborera med olika förutsättningar för behov av el, teknikutveckling, klimatförändringar och andra faktorer. Målet är att underlätta beslutsfattande kring investeringar, produktion och konsumtion av el, från lokal till nationell nivå.

Svensk ledande språkmodell görs fritt tillgänglig – första stora språkmodellen för nordiska språk16.11.2023 07:33:00 CET | Pressmeddelande

Nu gör AI Sweden den första stora språkmodellen för de nordiska språken, GPT-SW3, fritt tillgänglig för företag och andra organisationer att använda i produkter och tjänster. Sverige som land får därmed tillgång till en grundläggande resurs som ökar vår förmåga att använda AI för att stärka konkurrenskraft och välfärd. GPT-SW3, som är utvecklad av AI Sweden i samarbete med WASP och RISE, är framtagen för svenska och nordiska språk.

AI-råd tar fram rekommendationer för accelererad AI-utveckling i Sveriges kommuner24.8.2023 09:02:30 CEST | Pressmeddelande

Representanter från 12 av landets kommuner går samman för att presentera en rad rekommendationer för initiativ som ska stärka svenska kommuners förmåga att använda artificiell intelligens. – AI-rådet är ett viktigt initiativ för Sveriges kommuner. Vår förhoppning är att vi kan sätta en gemensam riktning för kommunsveriges strategiska arbete med AI och skapa möjligheter för alla kommuner, stora som små, att fullt ut nyttja möjligheterna med artificiell intelligens, säger Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef i Kristinehamns kommun och en av rådets representanter.

Nationellt toppmöte om AI och demokrati i Göteborg 20-21 oktober14.10.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Future of Democracy Summit är ett nytt, nationellt initiativ som fokuserar på frågan hur digitaliseringen och AI kan nyttjas på ett demokratiskt hållbart sätt. Den 20-21 oktober samlas beslutsfattare och experter från olika discipliner i samhället på Lindholmen Science Park i Göteborg, för att diskutera hur utveckling och konkurrenskraft kan säkras, samtidigt som medborgarnas integritet och delaktighet värnas.

Ny rapport: Artificiell intelligens krävs för att klara klimatomställningen - och Sverige kan leda utvecklingen10.2.2021 08:50:08 CET | Pressmeddelande

Klimatfrågan är vår tids stora utmaning, och ställer stora krav på att hela samhället ska ställa om. Samtidigt är artificiell intelligens (AI) ett kraftfullt verktyg för samhällsförändring - men inget samlat grepp har hittills tagits för att förstå vilket genomslag AI kan innebära för att bekämpa koldioxidutsläpp och stärka arbetet med klimatanpassning och innovation.

AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars lanserar världsledande AI-labb27.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanserar AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars det världsledande Edge Lab – ett fysiskt labb för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik. Genom lanseringen tar Sverige en tätposition i Europa inom den delen av AI-teknik som kallas för decentraliserat lärande och Edge. Värdet av de investeringar som HPE, Volvo Cars och Zenseact gör i Edge Lab under 2021 beräknas uppgå till 30 MSEK under 2021. AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och förbättra livet för alla som lever i Sverige.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye