DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

Unga mer drabbade av arbetslöshet och orosmolnen hopar sig kring musei- och kultursektorn20.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

DIK:s arbetslöshetsrapport för 2023 som släpps idag visar att arbetslösheten under året ökat kraftigt bland unga inom kultur- och kommunikationssektorn - från 1,6 till 3,9 procent. Sett till yrken har de som arbetar inom språkbranschen eller kommunikation och kreativ sektor drabbats hårdast, men under 2024 ser DIK en risk att arbetslösheten kan öka även i den bredare musei- och kultursektorn. Detta då sektorn fått minskade resurser samtidigt som kostnaderna för renoveringar och hyror är allt för höga.

DIK blir första Sacoförbund som inför Klimatombud18.12.2023 14:04:36 CET | Pressmeddelande

Ett klimatombud är en ny lokalfacklig roll på fackförbundet DIK som agerar för en mer hållbar arbetsplats och blir medlemmarnas röst i den lokala omställningen. Klimatombud kan tillsammans med kollegorna titta på arbetsplatsen med klimat­kritiska glasögon. Uppdraget kan innebära att se över exempelvis policydokument, upphandlingar, föreslå elbilsladdning och förmånscyklar. Fackförbundet Vision var först ut med att inrätta rollen i Sverige.

Kommunikatören – en omdiskuterad spelare i demokratins tjänst17.10.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

För att alla medborgare ska kunna vara delaktiga i ett demokratiskt samhälle krävs att de har information om vad som händer och på vilket sätt de förväntas delta. Men vem är det som ger oss den informationen? I boken Om det inte vore för oss djupdyker Johanna Lindell, VD på fackförbundet DIK, och Caroline Thunved, VD och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, i kommunikatörens roll och ställer sig frågan: vilken betydelse har denna i ett demokratiskt samhälle?

Fackförbundet DIK ansluter sig till Fackligt center för papperslösa (FCFP)25.5.2023 11:50:15 CEST | Pressmeddelande

Fackligt center för papperslösa (FCFP) är ett samarbete mellan olika fackliga organisationer inom LO, TCO och Saco. Syftet är att stärka ställningen på arbetsmarknaden för papperslösa, asylsökande, tredjelandsmedborgare med uppehållstillstånd i ett annat EU-land, EU-medborgare med särskilda behov samt nyanlända invandrare. Genom centret kan papperslösa och asylsökande få information om sina rättigheter på arbetsmarknaden och få råd om löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö direkt från ombudsmän och fackliga förtroendemän.

DIK och Sveriges kommunikatörer tar krafttag för att förbättra kommunikatörernas arbetsdag6.10.2022 00:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunikatörer, informatörer och PR-specialister har den högsta stressrelaterade sjukfrånvaron bland fackförbundet DIK:s stora yrkesgrupper. Det visar statistik från Försäkringskassan. Runt om i landet vittnar kommunikatörer om orimliga krav, långa arbetsdagar och oförstående chefer. Därför inleder DIK och Sveriges Kommunikatörer ett långsiktigt samarbete för att förbättra arbetsdagen för kommunikatörerna.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye