Hyresgästföreningen Region Stockholm
Hyresgästföreningen Region Stockholm

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

  • Hyresgästföreningen Region Stockholm

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen29.4.2024 16:03:49 CEST | Pressmeddelande

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

Hyresgästföreningen region Stockholm bygger hus av löften – kräver att bostadspolitiken går från ord till handling4.3.2024 14:23:42 CET | Pressmeddelande

För väldigt många unga vuxna i Stockholm är det i princip omöjligt att få tag på ett eget boende till rimlig kostnad. Trots årtionden av löften från politiken är bostadsbristen i Stockholm enorm – 34 procent av de unga vuxna bor fortfarande hos sina föräldrar och fyra av tio överväger till och med att flytta från regionen till följd av sin bostadssituation. Detta enligt Hyresgästföreningens rapport “Unga vuxnas boende”. För att betona hur allvarlig Stockholms bostadskris är, lanserar idag Hyresgästföreningen region Stockholm kampanjen “Huset av löften” – ett obeboeligt pappershus byggt av politiska löften och tomma ord.

Hyresnämnden avslår Signalistens krav om hyreshöjningar i Råsunda21.2.2024 15:31:03 CET | Pressmeddelande

2019 ville Solnas allmännytta Signalisten höja hyrorna kraftigt för 570 lägenheter i Råsunda, då de ansåg att hyrorna är för låga. Hyresgästföreningen menade att kraven om hyreshöjningar var oskäliga och att hyrorna inte skulle höjas. Signalisten drev då vidare ärendet om höjning till hyresnämnden som nu efter en över fyra år lång process kommit med ett beslut - Signalistens krav avslås och att hyrorna ska vara oförändrade.

Hyresöverenskommelser klara i Stockholm - tre stora privata hyresvärdar höjer i snitt med 4,96 procent7.2.2024 08:38:38 CET | Pressmeddelande

Efter tuffa men konstruktiva hyresförhandlingar står det klart att tre stora privata hyresvärdar i Stockholms län höjer sina hyror för 2024. Överenskommelserna omfattar hela eller stora delar av Victoriahems, Willhems och John Mattsons bestånd, sammantaget nästan 17 000 lägenheter i elva kommuner. Överenskommelserna motsvarar totalt en höjning med i genomsnitt 4,96 procent. Många fastighetsägare har i förhandlingarna om 2024 års hyror krävt rekordhöga hyreshöjningar på 12 procent eller mer.

Beslut från HMK - nya hyror klara för Gotlandshems hyresgäster5.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

I november strandade Gotlandshem förhandlingarna om 2024 års hyror efter rekordkrav på hela 17,53 procents höjning. Beslutet om nya hyror gick då för avgörande till Hyresmarknadskommittén (HMK), där en opartisk ordförande nu har tagit beslut om att Gotlandshem får höja hyran med 5,6 procent. Ur ett hyresgästperspektiv är det en mycket hög höjning. Samtidigt menar Hyresgästföreningen att det visar att en oberoende part har bedömt Gotlandshems yrkande som långt ifrån rimligt.

Tvåårigt hyresavtal klart för Botkyrkabyggen4.12.2023 09:31:59 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Botkyrkabyggen har kommit överens om kommande två års hyreshöjningar. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör närmare 11 000 lägenheter. Detta innebär att Botkyrkabyggen kommer höja hyrorna med 4,8 procent under 2024 och 4,5 procent under 2025. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

Stockholms stads hyresgästföreningar manifesterar mot allmännyttans förslag på hyreshöjningar21.11.2023 11:41:44 CET | Pressmeddelande

Traditionsenligt uppvaktar Stockholms stads tio hyresgästföreningar politikerna i stadshuset under budgetfullmäktiges sammanträde med flygbladsutdelning. I år blir det i form av en demonstration den 22 november, klockan 16:30, som även bjuder på musik och tal. Syftet är att få politikerna att ta ansvar för att säkerställa rimliga hyror inom allmännyttan.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

  • Hyresgästföreningen Region Stockholm
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye