Amnesty International Sverige-logo

Amnesty International Sverige

Amnesty International Sverige

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

I vårt internationella arkiv hittar du samtliga publicerade nyheter, uttalanden och rapporter. 

I vårt arkiv hittar du även samtliga publicerade årsrapporter från Amnesty. 

Flyktingar från Sudan utsätts för omänskliga kränkningar i Egypten19.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Tusentals sudanesiska flyktingar som tvingats ta sig till Egypten för att undkomma förföljelse har godtyckligt arresterats och därefter kollektivt återsänts till Sudan av de egyptiska myndigheterna. Det visar Amnesty Internationals rapport som släpps idag. Amnesty menar också att EU riskerar att bli medskyldig till Egyptens brott mot de mänskliga rättigheterna på grund av sitt samarbete med Egypten på migrationsområdet. Många av de sudanesiska flyktingarna har innan de tagits till gränsen hållits frihetsberövade i upp till sex veckor i läger under grymma och omänskliga förhållanden.

Amnesty presenterar stor konsert på Cirkus den 17 september – husbandet Dina Ögon kompar ett urval av landets bästa artister18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty Live 2024 – Bring The Noise är en unik konsert på Cirkus i Stockholm den 17 september för att uppmärksamma mänskliga rättigheter som hotas runtom i världen. På scen väntar en svårslagen lineup när husbandet Dina Ögon gör exklusiva uppträdanden med José González, Cherrie, Cleo, Ane Brun, Titiyo & Hurula, Lena Philipsson, Annika Norlin & Jonas Teglund, Erik Lundin, Little Jinder och Waterbaby. Dessutom blir det standup med Bianca Kronlöf. Kvällens artwork är gjort av den ryska konstnären, musikern och aktivisten Aleksandra Skochilenko, och det är skapat i fängelset där Skochilenko sitter efter att ha protesterat mot kriget i Ukraina. För att gå på konserten behöver man bli medlem och stötta Amnesty med 150 kr per månad.

FIFA måste ta sitt ansvar inför kommande VM när mänskliga rättigheter står på spel6.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Det internationella fotbollsförbundet FIFA måste säkerställa att de länder som ansöker om att arrangera herrarnas fotbolls-VM 2030 och 2034 följer mänskliga rättigheter. Alla bud som riskerar att leda till människorättskränkningar och fläcka ner världens största idrottsevenemang måste avslås. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag där människorättssituationen och risken för kränkningar har analyserats i samtliga länder som kandiderar för att stå värdar för VM.

Israeliska flygattacker i Gaza som dödade 44 civila är ytterligare bevis för krigsförbrytelser27.5.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Attackerna, som utfördes i al-Maghazi den 16 april och Rafah den 19 respektive 20 april, dödade 44 civila palestinier, varav 32 barn, samt skadade minst 20 civila. Attackerna är ytterligare bevis på ett bredare mönster av krigsförbrytelser som begåtts av den israeliska militären i den ockuperade Gazaremsan de senaste 7 månaderna och bör utredas som sådana av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Det konstaterar Amnesty International i en ny utredning som publiceras idag.

Ylva Löwenborg, ny ordförande i svenska Amnesty6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årsmötet den 4–5 maj valdes Ylva Löwenborg till den svenska sektionens styrelseordförande och tar därmed över efter Parul Sharma som innehaft posten i snart fyra år. Som ordförande kommer Ylva Löwenborg, tillsammans med styrelsen, vara medlemmarnas representant och sektionens högst beslutande organ mellan årsmötena. Sektionsstyrelsen är också svenska Amnestys röst i den internationella rörelsen. Uppdraget som ordförande är på två år.

Frihetsberövad i åtta år - regeringen måste säkerställa att Ahmadreza Djalali får komma hem till Sverige25.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått 8 år sedan den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades under en resa till Iran. Det är tydligt att iranska myndigheter håller honom som gisslan och hotar att verkställa hans dödsdom när som helst för att tvinga Sverige att överlämna den dömde tidigare iranska tjänstemannen Hamid Noury. Amnesty uppmanar Sveriges regering att säkerställa att Iran friger Ahmadreza så att han får komma hem till sin familj i Sverige.

Amnestys årsrapport: Sverige backar när det kommer till grundläggande MR-frågor24.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Flera av Sveriges grundläggande rättigheter har under 2023 mötts av motgångar genom nya lagar och regeringsintiativ. Klimataktivister som använder civil olydnad för att fredligt demonstrera, har utsatts för hårda brottsanklagelser och sanktioner. Det finns ett stort samlat tryck på samiska traditionella marker och det skydd som ges är otillräckligt. Flera lagförslag innebar rättighetsinskränkningar för flyktingar, migranter och personer som rasifieras och ger utrymme för strukturell rasism. Det är några av punkterna om Sverige som Amnesty International lyfter i sin årsrapport om situationen för mänskliga rättigheter 2023.

Amnestys årsrapport: En alarmerande situation för mänskliga rättigheter när regeringar ignorerar internationell rätt24.4.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

Mäktiga regeringars agerande gör att civila får betala det högsta priset i väpnade konflikter samtidigt som rättsstatens principer upplöses. En snabb och oreglerad utveckling av artificiell intelligens, i kombination med Big Techs dominans, riskerar att skapa grogrund för rasism, diskriminering och splittring. Samtidigt har människor världen över mobiliserats i en aldrig tidigare skådad omfattning för att stå upp för mänsklighet och kräva skydd av mänskliga rättigheter. Det konstaterar Amnesty International i sin senaste årsrapport “The State of the World´s Human Rights”, som beskriver situationen för mänskliga rättigheter i 155 länder under 2023.

Massdöd och tortyr mot de som hålls frihetsberövade i Syrien efter IS fall.17.4.2024 11:01:00 CEST | Pressmeddelande

I Syrien har tiotusentals människor efter den väpnade gruppen Islamiska statens (IS) nederlag godtyckligt och på obestämd tid fängslats. Många har utsatts för systematiska människorättskränkningar som tortyr och många har dött på grund av de omänskliga förhållanden som råder i de fängelseliknande lägren i nordöstra delarna av landet. Det visar en ny rapport som Amnesty International publicerar idag.

Amnesty anmäler Nederländerna. Överenskommelsen mellan EU och Turkiet i strid med folkrätten och EU-rätten8.4.2024 12:10:42 CEST | Pressmeddelande

Tiotusentals människor har drabbats av överenskommelsen som antogs mellan EU och Turkiet 2016. En överenskommelse som godkändes av Nederländerna trots att det fanns tydliga tecken på att folkrättsliga och flyktingrättsliga regler skulle äventyras om överenskommelsen genomfördes. Det bedömer nederländska sektionen av Amnesty International, Boat Refugee Foundation och Defence for Children, som nu vidtar rättsliga åtgärder mot den nederländska staten.

Dramatisk ökning av avrättningar i Iran. Högsta siffran på åtta år.4.4.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Iran avrättade 853 personer under 2023, högsta siffran sen 2015. Idag publicerar Amnesty International rapporten “Don’t Let Them Kill Us”: Iran’s Relentless Execution Crisis since 2022 Uprising. I rapporten avslöjar Amnesty hur de iranska myndigheterna har intensifierat sin användning av dödsstraffet för att skrämma befolkningen och stärka sitt grepp om makten efter 2022 upproret “Kvinna, Liv, Frihet”. Rapporten slår också larm om den oproportionerliga inverkan som myndigheternas dödliga narkotikapolitik har på landets fattiga och marginaliserade grupper.

Israel måste upphöra med sin brutala ockupation och apartheid mot palestinier19.2.2024 01:00:00 CET | Pressmeddelande

Israels militära ockupation mot palestinier är den längsta och en av de mest dödliga i världen. I årtionden har den kännetecknats av omfattande och systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Ockupationen har också möjliggjort och befäst Israels apartheidsystem mot alla palestinier. l samband med att offentliga utfrågningar nu inleds vid Internationella domstolen (ICJ) uppmanar Amnesty Israel att upphöra med sin brutala ockupation av Gaza och Västbanken, inklusive östra Jerusalem, som landet har upprätthållit sedan 1967.

Kvinnor som utsätts för våld i Sverige har svårt att få tillgång till rättvisa.12.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Rätten att leva ett liv fritt från våld ska gälla alla. Ändå utsätts årligen hundratusentals människor, främst kvinnor och barn för brott i nära relation och allvarliga sexualbrott i Sverige. I dagarna granskas Sverige av Europarådets expertgrupp GREVIO, som har till uppgift att övervaka länders efterlevnad av Istanbulkonventionen. I samband med granskningen har Amnesty lämnat in en skuggrapport till GREVIO som bland annat visar att kvinnor i Sverige som utsätts för våld i nära relationer och våldtäkt, har svårt att få rättvisa, upprättelse och även stöd och vård.

Skrämmande ökning av israeliska styrkors dödliga våld mot palestinier på ockuperade Västbanken5.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Medan världens blickar riktas mot Gaza har israeliska styrkor under de senaste fyra månaderna utfört en brutal våg av våld mot palestinier på ockuperade Västbanken. De har utfört olagliga dödande, inklusive användning av oproportionerligt och onödigt dödligt våld under protester och räder, samt nekat medicinsk hjälp till skadade, konstaterar Amnesty International i en ny utredning som publiceras idag.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sista
  • >>

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

I vårt internationella arkiv hittar du samtliga publicerade nyheter, uttalanden och rapporter. 

I vårt arkiv hittar du även samtliga publicerade årsrapporter från Amnesty. 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye