Liberalerna Västra Götalandsregionen-logo

Liberalerna Västra Götalandsregionen

Vi är Västra Götalands liberala parti

Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Liberalerna driver på för att stärka och utveckla vården som finns nära dig, för en hållbar regional utveckling och en kollektivtrafik som fungerar där du bor samt för fler satsningar på kulturen i Västra Götaland.

Grönblå Samverkan presenterar en satsning om 500 miljoner kronor för att korta vårdköerna inom sjukvården14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tilldelar i sina respektive budgetar för 2025 en engångssumma på 500 miljoner kronor till den Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden för att upphandla vårdkapacitet. Syftet är att förbättra tillgängligheten, korta köerna och öka måluppfyllelsen för vårdgarantin. Västra Götalandsregionens största utmaning handlar om att komma till rätta med vårdköerna. Även om betydande resurser har tillförts har inte regionens sjukhus levererat tillräckligt mycket vård. Våra egna sjukhus spelar en central roll, men när tusentals patienter har väntat för länge på vård behöver vi överväga fler lösningar.

Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta13.10.2023 09:44:00 CEST | Pressmeddelande

Den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen föreslår en kraftig höjning av patientavgifterna i primärvården med syftet att fylla regionens kassa med 100 miljoner. Ett förslag som slår både mot samhällets mest utsatta, omställningen av den nära vården och mot vårdcentralerna. Centerpartiet och Liberalerna lägger därför fram ett eget förslag till nya patientavgifter.

Andersson (L): Vi hade velat ge Folkteatern bättre förutsättningar5.10.2023 18:17:00 CEST | Pressmeddelande

I dag beslutade Kulturnämnden om nästa års kulturbudget, en budget som omsluter 1,1 miljarder kronor. I Liberalernas förslag till budget i regionfullmäktige gjordes stora satsningar på det fria kulturlivet, förstärkt finansiering av Blåsmusik i Väst samt en satsning på den fria folkbildningen. Det är satsningar som hade ökat nämndens möjlighet att prioritera och stärka kulturen i ett svårt läge.

GrönBlå Samverkans förslag om fördelning av medel till hälso- och sjukvården röstades igenom27.9.2023 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

På Operativa hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i dag beslutade nämnden, i årets viktigaste beslut för hälso- och sjukvården i Västra Götaland, att följa de förslag som GrönBlå Samverkan (M, KD, C, L) hade lagt fram. Totalt fördelades cirka 492 nya miljoner kronor i form av statsbidrag ut till sjukhusen och vårdvalen. Det innebär bland annat att ersättningen till vårdcentralerna och rehabenheterna räknas upp med 3,0 procent samt att ersättningen för fastläkarkontakt inte sänks. Vidare görs en särskild satsning på läkare som har specialisttjänstgöring i allmän medicin. Skaraborgs sjukhus fick även uppdraget att medverka till att en Närakut med tillgång till lab- och röntgen etableras vid sjukhuset i Lidköping. Sjukhuset ska också återkomma i en tilläggsbudget med förslag på ytterligare resurser för prehospital vård i Skaraborg. Utöver detta beslutades också att avslå den föreslagna flytten av neuropsykiatriska utredningar från BUM i Härryda, Partille och Mölndal till BUP och En vä

Regionfullmäktige debatterar närsjukhusens roll i Västra Götaland26.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

På regionfullmäktige i dag kommer närsjukhusens roll att debatteras. I en interpellation från Pär Johnson, ersättare i regionstyrelsen (L), lyfts frågan om närsjukhusens roll i vårdkedjan och om den rödgröna ledningen avser att stärka regionens närsjukhus. - Omställningen till nära vård ligger som en viktig grund för utvecklingen av hälso- och sjukvården i Sverige och Västra Götalandsregionen har på området gått före många andra regioner. Det finns en bred politisk enighet om att vården ska komma närmare medborgarna. Det innebär att vård som i dag bedrivs på akutsjukhus behöver flyttas till närsjukhus och till primärvård. Det handlar om att ge rätt vård på, på rätt nivå, säger Pär Johnson (L). - Ska hälso- och sjukvårdens omställningen vara möjlig behöver såväl närsjukhus som primärvården ha möjligheten att ta emot en ökande andel patienter. Framåt krävs det en förstärkt och utbyggd nära vård som kan möta patienter som inte kräver akutsjukhusens alla resurser. Det är helt avgörande för

Förbättra mammografin för kvinnor över 74 år26.9.2023 11:56:00 CEST | Pressmeddelande

I dag upphör rätten till regelbunden mammografiundersökning vid 74 års ålder, trots att var femte kvinna som får bröstcancer är äldre än så. Detta baserar sig till stor del på rekommendation från Socialstyrelsen. En rekommendation som, av många, upplevs som orättvis och daterad. För att förbättra mammografin för kvinnor över 74 år föreslår Liberalerna i en motion till regionfullmäktige att organiserad provtagning ska införas.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

Vi är Västra Götalands liberala parti

Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Liberalerna driver på för att stärka och utveckla vården som finns nära dig, för en hållbar regional utveckling och en kollektivtrafik som fungerar där du bor samt för fler satsningar på kulturen i Västra Götaland.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye