EPHI-logo

EPHI

EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

Vem ska få fetmamediciner?14.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.

Ephi välkomnar Philippa Broom till Ephis advisory board!4.10.2023 08:00:00 CEST | Nyheter

På the Conservatives partikongress i Manchester 2023 guidar Philippa Broom runt en brokig samling personer: tyska ex-ministrar, politiker från Mongoliet, en vice partiledare från Norge och en samling svenskar. Det tycks inte finnas någon, vare sig i den brittiska eller den internationella liberalkonservativa rörelsen hon inte känner. Hon är bekant med hela den brittiska konservativa partieliten och bjöd förra månaden in sin gode vän till ett event i London, Ranil Wickremesinghe som också är Sri Lankas president. Philippa har sina rötter i södra Wales, där hon växte upp och engagerade sig som ung i Young Conservatives och Young Farmers. Efter studietiden jobbade hon på NSPCC (National Society for Prevention of Cruelty to Children) som är en av Storbritanniens största barnrättsorganisationer. Efter tio års kampanjande i barnrättsfrågor blev hon internationell direktör för brittiska konservativa partiet (motsvarande internationell sekreterare i Sverige). Där jobbade Philippa mycket med de

Ephi presenterar ny internationell advisory board12.9.2023 08:00:00 CEST | Nyheter

Ephi välkomnar Philippa Broom och Henrik Jönsson till vår advisory board. Läs mer om Philippa och Henrik nedan.Philippa Broom OBE Philippa är en mycket erfaren specialist på internationella relationer och public affairs som rådgivit Storbritanniens premiärminister och regeringsministrar och statschefer i Afrika, Asien och Karibien. Hon tjänstgjorde i 14 år som direktör för Konservativa partiets internationella kontor med ansvar för internationella relationer och partiets program för demokratiutveckling. 2018 tilldelades hon en OBE i Queen’s Honor List för offentlig och politisk tjänst.Henrik Jönsson Henrik Jönsson är en entreprenör, YouTuber & föreläsare – expert på IT-företagande, ledarskap och framtidsfrågor, är en av Sveriges populäraste digitala samhällskommentatorer. Henrik har byggt flera framgångsrika IT-verksamheter, gett ut böcker om kultur och blivit en populär YouTuber med över en halv miljon videovisningar varje månad.

Almedalen6.7.2023 08:00:00 CEST | Nyheter

Idag vaknade vi trötta men glada och stärkta efter en makalös dag i Almedalens EPHIcentrum! Glada över att ha träffat nya och gamla vänner här i Almedalen. Stärkta av att vi lyckades genomföra hela tio seminarier, som bland annat avhandlade hur vi får tillräckliga elnät för framtiden, Kinas roll i klimatförändringarna, hur kostråd borde se ut för riktiga människor och hur politiken ska förhålla sig till nya nikotinprodukter. Och som grädde på moset fick vi avsluta dagen med ett klassiskt almedalsmingel! Nu tar vi semester och laddar batterierna, för höst växlar vi upp tempot! Vi kommer publicera en rad nya rapporter och arrangera ett antal ytterligare seminarier på vår mötesplats SN7 i Gamla Stan. Don’t be a stranger =) // Christofer, Marie, Tobias och Jonas

Välkommen till EPHI Tobias Wahlqvist!12.4.2022 08:00:00 CEST | Nyheter

Vi på EPHI är mycket glada att välkomna Tobias Wahlqvist till vår tankesmedja! Tobias är något av en allkonstnär som under 20 år drivit egen kommunikationsverksamhet. Fokus har varit miljö, klimat och näringslivets resa mot hållbarhet. Tobias har ett stort politiskt engagemang som tagit sig olika uttryck. Han har bland annat en bakgrund i Centerpartiet och drev under flera år intervjupodden Synfält Framåt tillsammans med Kristoffer Appelqvist, där de tillsammans grillade Sveriges ledande politiker. På EPHI kommer Tobias ansvara för vår kommunikation och driva några av våra miljöprojekt.

Essä: Att äta eller inte äta – om kostråd för verkliga människor14.1.2022 08:00:00 CET | Nyheter

Att äta har blivit så mycket mer än ett sätt att få i sig näring. Vad man äter kan vara ett ställnings tagande för en bättre värld för människor såväl som djur, för inhemskt framtagna produkter eller ett nationellt jordbruk. värld, eller för inhemskt framtagna produkter och ett nationellt jordbruk. Födan kan också vara ett sätt att bygga den perfekta kroppen och maximera muskler eller få vackrare hy och hår. Vad man äter, eller ännu hellre vad man inte äter, är identitetsskapande. Om individens ensamma kamp i bästa fall med, i värsta fall, mot, den egna kroppen och hälsan och om statens omöjliga och troligen alltmer felaktiga uppdrag att förmå oss alla att äta på rätt sätt, handlar Lena Anderssons underhållande och träffsäkra essä.

Essä: Spruträdd – Vaccinmotståndet i Sverige under coronapandemin12.1.2022 08:00:00 CET | Nyheter

Vaccinationsviljan är hög i Sverige, men samtidigt finns många som valt att inte vaccinera sig. Vilken påverkan har egentligen den så kallade antivaccinationsrörelsen? Och hur arbetar den? För att kunna utforma vaccinationskampanjer på ett säkert sätt och så att människor känner sig trygga, så måste vi genuint försöka förstå antivaccinationsrörelsen, vad den drivs av och hur den påverkar. Vincent Amble-Naess är underläkare och skribent och har arbetat inom äldrevården. Hans erfarenheter erbjuder ett särskilt relevant och intressant perspektiv på frågan.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye