Greenpeace-logo

Greenpeace

Greenpeace

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Bildbank:
Bilder och video från Greenpeace världen över, fria att använda för nyhetsmedia.
Registrera ett konto om du vill ladda ner högupplöst.
Kontakta oss på press.sweden@greenpeace.org om du har frågor.
https://media.greenpeace.org/ 

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Greenpeace stänger in lobbyister på LRFs huvudkontor i nytt experiment13.5.2024 08:39:48 CEST | Pressmeddelande

Idag inleder Greenpeace ett experiment i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lokaler i Stockholm för att studera hur lantbrukslobbyister påverkas av att vara instängda året runt. Experimentet speglar det pågående experiment som finansieras av LRF där 1500 mjölkkor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta. Inne i LRFs lokaler har nu Greenpeace-experimentets lobbyister etablerat sina arbetsplatser där de är redo att arbeta och leva dygnet runt.

Greenpeace på kosläpp för att avslöja LRFs dolda planer för kossorna4.5.2024 14:08:36 CEST | Pressmeddelande

Idag besökte representanter från Greenpeace och Djurens Rätt ett stort kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att korna riskerar att låsas in för gott om Kristdemokraterna och Lantbrukarnas riksorganisation får välja. För många besökare på detta omtyckta PR-jippo kom informationen om att kornas sommarbete hotas som en chock, och få kände till att LRF och KD driver på för att avskaffa mjölkkornas lagstadgade rätt att komma ut och beta. Ett par hundra besökare skrev direkt under en namninsamling för att bevara beteskravet och ge alla nötkreatur rätt att beta.

Greenpeace svarar IKEA: “Bara för att något är lagligt betyder det inte att det är hållbart”11.4.2024 12:59:34 CEST | Pressmeddelande

Efter Greenpeaces rapport, som publicerades igår, har IKEA försökt så tvivel kring rapporten i såväl svensk som internationell media. Greenpeace anser att IKEAs uttalanden är både missledande och beklagliga, men hoppas fortfarande att IKEA kommer städa upp sin leverantörskedja för att säkerställa att inga möbler tillverkas på bekostnad av gammelskogar.

Rapport: IKEA-möbler tillverkas på bekostnad av några av Europas sista gammelskogar10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Din köksstol eller barnsängen till din nyfödda kan ha tillverkats med material från värdefulla gammelskogar, visar en ny rapport från Greenpeace. Åtminstone om du har handlat på IKEA, vars möbeltillverkare använder material från avverkade gammelskogar i Rumänien för att tillverka populära möbler som INGOLF-stolar och SNIGLAR-sängar. Vissa av gammelskogarna som avverkats klassas som Natura 2000-områden. Greenpeace kräver att IKEA omedelbart blir en del av lösningen istället för att bidra till klimat- och naturkrisen och demonstrerar utanför IKEAs affär vid Kungens Kurva i Stockholm under dagen.

Rapport: Svenska storbanker och statliga AP-fonder finansierar naturförstörelse med jättesummor26.3.2024 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Sedan Parisavtalet slöts 2015 har de fem storbankerna i Sverige SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank stöttat verksamheter som bidrar till att värdefull natur förstörs med över 250 miljarder kronor. Det kan handla om avverkning av värdefull skog i exempelvis Amazonas för att producera soja, boskap, olja, eller timmer. Det här visar på kryphål i EU:s nuvarande regelverk som behöver täppas till, och Greenpeace Sverige uppmanar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att tala rim och reson med bankerna. Flera statliga AP-fonders innehav behöver också ses över.

Ny undersökning visar stora skillnader i kommunernas klimatambitioner för måltiderna25.3.2024 09:30:37 CET | Pressmeddelande

Greenpeace har genomfört en mer komplett och uppdaterad kartläggning av kommunernas klimatambitioner i upphandlingen av offentliga måltidstjänster än vad som tidigare publicerats. Den visar en mycket stor variation i ambitionsnivån mellan landets kommuner och endast två kommuner har kommit hela vägen till att både mäta måltidernas klimatavtryck och nå en hållbar nivå på dessa. Dessutom visar flera enkätsvar att kommunernas tjänstemän och kökspersonal aktivt hindras i sitt klimatarbete genom politiska beslut om att det offentliga måste servera kött varje dag.

Stor uppslutning mot kärnkraft i Bryssel: ett luftslott21.3.2024 11:38:21 CET | Pressmeddelande

En internationell koalition av klimat-, miljö- och fredsaktivister arrangerar idag en protestdemonstration i Bryssel, nära den konferens om kärnkraft som Belgiens premiärminister och Internationella atomenergiorganet är värdar för. Toppmötet kopplar samman företrädare för såväl politik som kärnkraftsindustri för att attrahera offentliga finanser för att tredubbla den globala kärnkraftskapaciteten till 2050. Aktivisterna är utklädda till älvor vid ett luftslott för att visa på det verklighetsfrånvända i kärnkraftsdrömmarna.

Två år efter invasionen: Sverige fortsätter att finansiera Rysslands anfallskrig via fossilgasimport23.2.2024 14:46:51 CET | Pressmeddelande

Nya siffror: Sedan invasionen av Ukraina har inte mindre än 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland anlöpt svenska hamnar, det senaste så sent som den 9 februari i år. Regeringens analys av nya EU-regler är en dimridå som döljer inaktivitet menar Greenpeace och kräver att Sverige omgående stoppar importen av rysk fossilgas från Ryssland.

Greenpeace kommenterar regeringens nya skogsutredning: “Nu börjar slaget om skogen på allvar”8.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har tillsatt en ny skogsutredning i syfte att “utveckla en framtida ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk och en växande bioekonomi”. Greenpeace menar att regeringen återigen springer skogsindustrins ärenden, utan hänsyn till globala överenskommelser eller samernas rättigheter. Slaget om skogen trappas nu upp ytterligare.

Historiskt beslut att stoppa fossilreklamen i Stockholms kollektivtrafik23.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag på trafiknämndens möte i Region Stockholm fattades det efterlängtade beslutet om att förbjuda fossilreklam i kollektivtrafikens miljöer. Greenpeace och New Weather har under tre års tid arbetat för införandet av fossilreklamförbud i flera städer runt om i Sverige och ser beslutet som ett stort och viktigt steg framåt. Förbudet lämnar dock vissa kryphål, t ex för flygreklam, eftersom beslutet undantar persontransporter. Regionens beslut är inte bara Sveriges, utan också Skandinaviens, första förbud mot fossilreklam som genomförs i lokaltrafiken.

Greenpeace och Natur och Ungdom vinner klimaträttsfall mot norska staten19.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Oslo, Norge – Greenpeace Norden och Natur og Ungdom har just säkrat en historisk seger mot den norska staten och lyckats ogiltigförklara godkännandena av tre olje- och gasfält i Nordsjön. I november 2023 tog Greenpeace Norden och ungdomsorganisationen Natur och Ungdom den norska staten till domstol ännu en gång. Vi hävdade att de nyligen utfärdade tillstånden för de tre nya olje- och gasfälten, Breidablikk, Yggdrasil och Tyrving, alla belägna i Nordsjön, strider mot den norska grundlagen, lagar inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Norges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, samt att energiministeriet inte beaktade FN:s konvention om barnets rättigheter under godkännandet av fälten, vilket nu ogiltigförklarat tillstånden. Frode Pleym, chef för Greenpeace i Norge, uttrycker sin glädje över domen: ”Jag är oerhört glad och lättad över att domstolen slår fast att olje- och gasfälten Breidablikk, Yggdrasil och Tyrving godkändes på olaglig basis och vi förväntar

Greenpeace inför toppbesöket från EU: gå inte på regeringens och skogsindustrins lögner18.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag besöker EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, Sverige för ett möte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands premiärminister Petteri Orpo. Mötet kommer att ha stort fokus på skogsfrågor. Greenpeace har i ett öppet brev bett von der Leyen om ett eget möte, för att presentera en mer fullständig bild av hur skogsbruket ser ut och motverka att hon går på lögner från regeringen och skogsindustrin.

Greenpeace sätter press på S inför misstroendeomröstningen mot miljöministern – och startar ny namninsamling16.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Imorgon onsdag ska riksdagen avgöra om miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tvingas avgå eller får sitta kvar. V har redan meddelat att de ställer sig bakom MP och C:s misstroendeförklaring. Greenpeace uppmanar nu även S att sätta ned foten efter att regeringen presenterat en undermålig klimatpolitisk handlingsplan. Samtidigt lanseras en ny namninsamling med uppmaningen att göra det billigare och enklare att resa hållbart.

Norska Stortinget röstade ja till gruvdrift på havsbottnen trots massiva protester9.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Oslo, Norge – Internationella aktivister och miljöorganisationer samlades utanför det norska Stortinget på tisdagen när omröstningen om att godkänna öppningen för djuphavsgruvdrift antogs. Mot massiv kritik från forskare, fiskeriorganisationer och det internationella samfundet går Norge nu officiellt framåt med det planerade öppnandet av arktiska vatten för en mycket kontroversiell gruvindustri.
  • 1
  • 2
  • Sista
  • >>

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Bildbank:
Bilder och video från Greenpeace världen över, fria att använda för nyhetsmedia.
Registrera ett konto om du vill ladda ner högupplöst.
Kontakta oss på press.sweden@greenpeace.org om du har frågor.
https://media.greenpeace.org/ 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye