53 träffarmiljöprojekt

En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.

Nya projekt för ett levande hav19.12.2024 07:00:00 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier stödjer forskning som kan bidra till kunskapsbaserade beslut för vårt innanhav och i förlängningen en friskare Östersjö. I år delar stiftelsen ut cirka 4 miljoner kronor till totalt fyra projekt som bygger kunskap om Östersjöns nyckelart strömming, och några av innanhavets viktigaste utmaningar – övergödning och klimatförändringarna.

Regeringen har opinionens stöd för en handlingskraftig havspolitik12.12.2024 07:00:00 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?

Östersjösillens hemligheter ska avkodas på BalticWaters fiskforskningslaboratorium15.11.2024 07:00:00 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

Samspelet mellan nedärvda gener och hur de påverkar arters anpassning till sin miljö är en gåta. Men inte länge till, i alla fall inte för Östersjösillen. Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, har beviljats anslag på 26 miljoner kronor för att djupdyka i vilka gener som gör att sillen har en sådan otrolig förmåga att anpassa sig till vitt skilda livsmiljöer – från Atlanten till Östersjön. Och BalticWaters nya fiskforskninglaboratorium är en viktig pusselbit för att kunna genomföra projektet.
AcadeMedia

Donnergymnasiet vinner EM-silver i Ung Företagsamhet med innovativt miljöprojekt5.7.2024 13:56:15 CEST | AcadeMedia | Pressmeddelande

Tidigare i år gjorde fyra AcadeMedia-elever från naturvetenskapsprogrammet vid Donnergymnasiet i Göteborg en storartad insats genom att vinna SM i Ung Företagsamhet 2024 med sitt företag Gralg UF. Segern gav dem en eftertraktad plats i Europamästerskapen i Catania, Italien och i hård konkurrens med deltagare från över 40 länder, lyckades man säkra en imponerande silvermedalj.
BalticWaters

Ny forskning för ett levande hav14.3.2024 07:00:00 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

Fem forskare i början av karriären har tilldelats stipendium för att genomföra studier som kan bidra till en frisk Östersjö. Stipendiaterna kommer bland annat undersöka om torskens storlek spelar roll för fiskens lek och under vilka förhållanden som cyanobakterier blir giftiga. - Att bli tilldelad BalticWaters stipendium för forskare tidigt i karriären är både en stor uppmuntran och ett konkret stöd på vägen mot att bli en självständig forskare. Jag är väldigt hedrad och tacksam! säger Isa Wallin Kihlberg, miljöanalytiker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
BalticWaters

Ministrar bryter hellre mot lagar än att rädda fisken i Östersjön11.3.2024 12:58:18 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

Beslutet om fiskekvoter för 2024 i Östersjön, och processen som ledde dit, var på många sätt unikt. Från ljusglimtar för Östersjöns miljö och fiskbestånd, till politiska beslut om ett fortsatt stort uttag av arter som befinner sig på alarmerande låga nivåer. Hade EU:s fiskeministrar laglig rätt att fatta dessa beslut, som tycks gå emot flera av de lagar och regler som enligt EU-rätten ska vara ledande för förvaltningen av fisket i Östersjön?
Audi

Nya Audi RS 6 Avant GT - maximal prestanda inspirerad av IMSA GTO6.2.2024 08:29:35 CET | Audi | Pressmeddelande

Med inspiration från legendariska Audi 90 quattro IMSA GTO lanserar Audi limiterade Audi RS 6 Avant GT. Prestandamodellen är fullspäckad med exklusiva detaljer både exteriört och interiört, där front- och bakparti är helt nydesignat med kolfiberdetaljer, en markerad takkantsspoiler och 22-tumsfälgar i specialdesign. Interiören har skalstolar, en unik färgsättning och individuell numrering i mittkonsolen. Det lätta, ställbara chassit som är unikt för RS 6 Avant GT och en omarbetad quattro sportdifferential på bakaxeln vässar körupplevelsen. Den 8-cylindriga V-motorn med dubbelturbo har en effekt på 630 hk och ett vridmoment på 850 Nm från 2 300 till 4 500 v/min. Audi RS 6 Avant GT lanseras under andra kvartalet 2024.
BalticWaters

Östersjöns kuster är viktiga verktyg i klimatarbetet - så bör vi värna dem15.1.2024 13:04:05 CET | BalticWaters | Pressmeddelande

Visste du att stora mängder koldioxid kan bindas i Östersjöns sediment och växtlighet? Men om Östersjöns kuster inte sköts på rätt sätt riskerar vårt innanhav att bidra till ökade växthusgasutsläpp. I policydokumentet ”Hjälp Östersjön att motverka klimatförändringarna” listar vi sex rekommendationer som visar vad vi behöver göra för att skapa förutsättningar för friska kustekosystem.
BalticWaters

BalticWaters etablerar unikt forskningslaboratorium för Östersjöns kallvattenfiskar13.9.2023 08:29:19 CEST | BalticWaters | Pressmeddelande

Behovet att skydda Östersjöns ekosystem, biologiska mångfald och naturresurser har aldrig varit större. Samtidigt är behovet av ny kunskap kritiskt. För att skapa förutsättningar för ny forskning om fortplantning och stöd­utsättning av hotade fiskarter etablerar stiftelsen BalticWaters ett nytt fiskforsknings­laboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen.
Dramaten

Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Dramaten | Pressmeddelande

En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Sista
  • >>
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye