Dramaten

Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné

Dela
En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.
En pjäs för de levande i en döende värld. Foto: Klara G.
En pjäs för de levande i en döende värld. Foto: Klara G.

Pjäsen handlar om Naomi, spelad av Helmon Solomon, som är dramaturg i en teatergrupp som hastigt tvingats ställa in kvällens föreställning. Hon är ensam kvar på teatern och tar själv plats på scenen för att gå igenom jordens historia från The big bang och fram till, som det verkar, det sjätte massutdöendet. Hur livet på jorden håller på att rinna oss ur händerna.

Den brittiska regissören Katie Mitchell har skapat ett konstnärligt koncept där pjäsen turnerar i form av ett manus som iscensätts av lokala regissörer och skådespelare på fjorton scener över hela världen. För att minimera klimatavtrycket genererar cyklister, från cykelklubben CK Valhall, all energi till föreställningarna på scenen.

–Det har varit väldigt roligt men mycket svårare än jag trodde att jobba utifrån ett koncept med fasta mallar. Man kan säga att vi fått en verktygslåda med bland annat ritningar på scenografin, förslag till projektioner och ljudläggning och med markeringar i manus för anpassning till vilka klimatfrågor som är aktuella i Sverige. Men jag har också haft stor frihet att ändra och lägga till, vilket jag också gjort, berättar Malin Stenberg.

Miranda Rose Hall är en amerikansk dramatiker och författare verksam i New York. Hon har skrivit ett flertal pjäser som spelats i USA och Europa och erhållit flera priser, bland annat Steinberg Distinguished Playwright Award.

En pjäs för de levande i en döende värld ingår i det europeiska miljöprojektet S.T.A.G.E.S (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift), ett europeiskt  samarbete som går ut på att turnera produktioner utan att resa eller transportera något. Dessutom genomför alla deltagande scener olika utvecklingsprojekt i samarbete med forskare, universitet och publik för att kunna arbeta mer hållbart i hela produktionskedjan. Projektet pågår till 2025 och koordineras av Théâtre de Liège i Belgien.

Medverkande teatrar:
Croatian National Theatre in Zagreb, Kroatien
Kungliga Dramatiska Teatern, Stockholm, Sverige
European Theatre Convention, Berlin, Tyskland
Lithuanian National Drama Theatre, Vilnius, Litauen
MC93 – Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, Frankrike
National Theater & Concert Hall, Taipei, Taiwan
NTGent, Belgien
Piccolo Teatro di Milano –Teatro d'Europa, Italien
Riga Technical University – University of Latvia, Lettland
Slovene National Theatre Maribor, Slovenien
Théâtre de Liège, Belgien
Théâtre Vidy Lausanne, Schweiz
Teatro Nacional D. Maria II, Lissabon, Portugal
Trafó – House of Contemporary Arts, Budapest, Ungern

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En pjäs för de levande i en döende värld. Foto: Klara G.
En pjäs för de levande i en döende värld. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Malin Stenberg. Foto: Adam Ihse.
Malin Stenberg. Foto: Adam Ihse.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande

Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.

Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye