If Skadeförsäkring

1 av 3 är inte hemma på julafton – då passar tjuvarna på

Dela
Nästan var tredje svensk planerar att vara bortrest på julafton och lämna hemmet tomt, enligt en ny undersökning från If. Andra är på annat håll i ett par dagar kring jul och några är annorstädes hela jul- och nyårshelgen. Inbrottstjuvar får därmed goda förutsättningar att stjäla.
Av alla som planerar att resa bort den 24-31 december åker drygt 1 av 5 utomlands och resten reser inom landet.
Av alla som planerar att resa bort den 24-31 december åker drygt 1 av 5 utomlands och resten reser inom landet.

När svenskarna tar ledigt i slutet av året väljer många att besöka familj eller åka på solsemester. Cirka 13 procent är borta på enbart julafton, 1 av 10 är borta 24-26 december och ungefär 8 procent är borta hela den sammanhängande jul- och nyårshelgen. Tillsammans är därmed cirka en av tre bortrest på just julafton.

Av alla som planerar att resa bort den 24-31 december åker drygt 1 av 5 utomlands och resten reser inom landet. På grund av att många reser iväg kring jul är december en extra inbrottsdrabbad månad och det är viktigt att minimera inbrottsrisken igenom skyddande åtgärder.

– Även om villor drabbas i större utsträckning än lägenheter bör även lägenhetsinnehavare se till att vidta säkerhetsåtgärder för att förhindra brott. Är det uppenbart att du är bortrest över exempelvis julhelgen ökar risken för inbrott, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Inbrottsrisken ökar i december  

När hela hushållet åker i väg omkring jul ökar inbrotten, det är en tendens som syns år efter år. Så det gäller att skydda sig så gott det går i förväg. Och många gör det, men inte alla. 17,4 procent av alla tillfrågade i Ifs undersökning använder varken belysning, Grannsamverkan, larm, husvakt (vän eller granne) eller övervakningskamera.

– Det är bevisat att skadeförebyggande åtgärder har effekt och då ett inbrott kan upplevas som integritetskränkande är det värt att ta reda på vad du kan göra för att minska risken för att utsättas, säger Jenny Rudslätt.  

En vanlig preventiv åtgärd är att använda tända lampor, genom till exempel timer, för att avskräcka tjuvar. Nästan varannan svensk använder belysning som inbrottsskydd. Grannsamverkan är också en utbredd metod som många nyttjar (36,8 procent). Larm har nästan exakt 1 av 3 och husvakt använder 1 av 4. Övervakningskamera finns hos en femtedel av svenskarna.

– Initiativ som vi vet förebygger inbrott är exempelvis Grannsamverkan, gömda värdesaker, belysning och posthantering. Har du larm är det bra att det är utanpåliggande ljud så omgivningen hör, säger Jenny Rudslätt. 

Inbrottsanmälningarna ökar kring jul  

Trots att bostadsinbrotten under december minskat de senaste åren, så är antalet anmälningar nästan alltid fler då än under andra månader. Enligt Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) statistik gjordes 1 286 inbrottsanmälningar för december 2020. Samma månad året innan gjordes 1 489 anmälningar. 

Vad är det tjuvarna vill åt?   

De hetaste föremålen som kan finnas där hemma och som tjuvarna vill stjäla är smycken, klockor, hemelektronik (exempelvis mobiler, datorer, surfplattor), märkesväskor och pass. Gemensamt är att de är någorlunda enkla att bära med sig.

– För den som oroar sig över att ha mycket värdesaker hemma kan det vara relevant att skaffa sig bankfack eller säkerhetsskåp, säger Jenny Rudslätt. 

If tipsar: Så skyddar du dig mot inbrott  

  • Ha lås på ytterdörrar och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
  • Om det är snö ute och du är bortrest är det bra att be till exempel en granne att trampa runt i snön utanför huset och ta in posten.
  • Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.
  • Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.
  • Förvara dina värdefulla föremål i ett säkerhetsskåp eller bankfack. Har du inte något av dessa – göm då värdesakerna hemma.

Planerar du att vara borta under jul- och nyårshelgen (24-31 december) i år? 

Ja, jag/vi planerar att vara borta men endast under julafton 

12,9% 

Ja, jag/ vi planerar att vara borta under jul (24-26 december 

10,2% 

Ja, jag/ vi planerar att vara borta hela jul- och nyårshelge 

8,2% 

Ja, jag/vi planerar att vara borta över nyårshelgen 

4% 

Nej, jag/vi planerar att vara hemma hela jul- och nyårshelgen 

59,5% 

Ej relevant/Vill ej svara 

5,1% 

Var planerar du att resa under jul- och nyårshelgen (24-31 december) i år? (Flera svar möjliga): 

Jag/vi planerar att resa inom landet 

80,3% 

Jag/vi planerar att resa utomlands 

 

20,5% 

Om undersökningen:
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 020 respondenter från ett flertal onlinepaneler i 19-22 november 2021. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Av alla som planerar att resa bort den 24-31 december åker drygt 1 av 5 utomlands och resten reser inom landet.
Av alla som planerar att resa bort den 24-31 december åker drygt 1 av 5 utomlands och resten reser inom landet.
Ladda ned bild
Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye