1 av 3 trafikanter använder inte blinkers

Dela

Riksförbundet M Sveriges lokalklubbar har undersökt användningen av körriktningsvisare i trafiken runtom i landet. Av 13 000 kontrollerade trafikanter var det 1 av 3 (34 procent) som inte använde blinkers när de ändrade färdriktning. Sämst var trafikanterna på blinkersanvändningen ut ur rondeller.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers. Det kan få stora konsekvenser för såväl föraren som medtrafikanterna. Är man tydlig och kör säkert så bidrar man till ökad trafiksäkerhet. Det gynnar alla som vistas på våra vägar, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

I korsningar missade 21 procent av trafikanterna att använda blinkers, medan efterlevnaden var sämre i rondeller där hela 4 av 10 (41 procent) använde blinkers på felaktigt sätt eller inte alls.

– Många är osäkra på hur man ska använda blinkers i rondeller men egentligen finns endast ett val av körriktning när du kör in i en rondell. Därför behöver du inte ge tecken vid infart. När du byter körfält eller annars flyttar dig i sidled ska du ge tecken. När du kör ut ur cirkulationen ska du blinka till höger.

Bruket av blinkers har ökat något sedan förra undersökningen 2020. Då felade 38 procent av trafikanterna i användningen av körriktningsvisare.

 

Fakta om undersökningen

Undersökning har utförts av 11 av M Sveriges klubbar och avdelningar på 18 orter runt om i landet. Undersökningen genomfördes under april och maj 2022.

Sammanlagt ingick 12 982 trafikanter i undersökningen som omfattar förare av: personbil, taxi, buss, lastbil, mc och cykel.

Andel som inte använde blinkers (i procent), uppdelat per fordonsslag.

Personbil

Taxi

Buss

Lastbil

MC

Cykel

Rondell

41

45

30

37

39

97

Korsning

23

26

21

13

5

45

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Fem stora risker i semestertrafiken22.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren passar många svenskar på att göra semesterresor med bil. De senaste åren har svemester, det vill säga turistande inom landet, varit en ökande trend. Sverige erbjuder många vackra turistvägar, sevärdheter och stränder, men den som ger sig ut på vägarna i sommar bör också tänka på de risker som finns i trafiken. Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, listar fem saker att se upp med på semesterresan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum