RF/SISU

1 miljard kronor i stöd till idrotten

Dela

Regeringen har beslutat om ytterligare stöd till idrottsrörelsen med 1 miljard kronor med anledning av pandemin.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

– En välkommen påskpresent. Hela idrottsrörelsen har väntat på detta och stödet, som enligt idrottsminister Amanda Lind ska gälla för perioden till och med juni, öppnar upp för återstart och kompensation och betyder mycket för våra förbund och föreningar. Dagens besked är ett kvitto på att det ovärderliga arbete som görs i föreningarna varje dag ses och värderas högt, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Att beslut om ytterligare stöd med 1 miljard kronor för kompensation och för att underlätta återstart nu kommit visar att regeringen lyssnat på den samlade idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet har i framställan till regeringen presenterat idrottsrörelsens scenarioplanering som visar hur idrotten drabbats och utmaningar under kommande år och aviserat ett behov av stöd för 2021 på 2 till 4 miljarder kronor. Med detta stöd på 1 miljard har idrottsrörelsen tilldelats stöd på 1,335 miljarder hittills under 2021 vilket är i linje med önskemålet för första halvåret.

Idrotten har inte bara drabbats ekonomiskt utan också verksamhetsmässigt. För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna eller inte utöva sin idrott inomhus.

– Vi är oroade över om alla våra föreningar och ledare ska orka och om barn och unga vuxna kommer att hitta tillbaka till idrotten. Det måste till mer träffsäkra regler från regering, myndigheter och kommuner. Vi har tränat i över ett år på att bedriva smittsäker verksamhet. Det kan inte vara lika för alla utan det måste utgå från vilken verksamhet det är och hur man kan bedriva den, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen har tagit ett stort ansvar under hela pandemin men går på knäna. Regler som sätter stopp för verksamheter som skulle kunna gå att arrangera på ett smittsäkert sätt, som en orienteringstävling i en stor skog, en segling på stort hav eller ta in publik på en stor arena måste få en lösning.

– Vi ser hur man ibland tar idrottsrörelsen för givet. Våra ideella krafter som dag ut och dag in löser utmaningar och kämpar för att behålla barn, unga och vuxna i idrottsföreningen, säger Björn Eriksson.

Ett evenemangsstöd på 3 miljarder kronor ska införas för evenemang som planeras att genomföras under juli till december 2021. Stödet kommer att omfatta vissa större idrotts- och kulturevenemang men utformandet av detta pågår.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond2.7.2021 09:37:47 CEST | Pressmeddelande

RF-SISU Dalarna presenterar en ny fond Yngve Lindvalls Minnesfond Vägen till idrott - Parasport Fonden är initierad av Dalarnas avgående landshövding Ylva Thörn. Citat från landshövding Ylva Thörn: ”Jag är oerhört stolt över att RF-SISU Dalarna via denna fond också lyfter Paraidrottens betydelse för att skapa en mer likvärdig möjlighet för tjejer och killar att utöva sin idrott oavsett funktionshinder.”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum