10 miljarder i elstöd till landets hushåll
Idag har Svenska kraftnät lämnat in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei, om att få använda maximalt 10 miljarder kronor för att finansiera ytterligare ett elstöd, vilket även ska täcka kostnader för administration.
– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät.
I detta elstöd ersätts 80 procent av den uppmätta elförbrukningen. Begränsningen beror enligt Malin Stridh på att regeringen i uppdraget till Svenska kraftnät angav att referenspriset ska utgå från 75 öre per kWh samt att Svenska kraftnät ska hushålla med flaskhalsintäkterna (se förklaring nedan).
Eget elnätsavtal
För att vara berättigad stödet måste hushållet (en fysisk person) ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.
Den 19 januari fick Svenska kraftnät och försäkringskassan i uppdrag från regeringen att förbereda åtgärder för att möjliggöra utbetalningar av elstödet när det har godkänts av Energimarknadsinspektionen.
– Försäkringskassan bedömer att den systemlösning de har byggt för utbetalning av det första elstödet, det till hushåll i södra Sverige, är möjlig att återanvända till detta elstöd, men då det ej är formellt beslutat vem som ska ansvara för utbetalning får vi avvakta regeringens beslut, säger Malin Stridh.
Bakgrund
Det var den 9 januari som Svenska kraftnät fick i uppdrag av regeringen att utforma ett förslag – i överensstämmelse med EU:s nödförordning –att använda flaskhalsintäkter till att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022.
Med uppdraget fanns ett önskemål från regeringen att se om det var möjligt att sätta ett tak för stora elförbrukare samt ta hänsyn till hushåll som bor i kallare delar av landet. Något sådant tak innehåller inte förslaget. Enligt Malin Stridh beror det bland annat på att tidsramen för uppdraget har varit kort samt att det med beaktande av likabehandlingsprincipen hade varit svårt att hitta principer för ett sådan differentierat tak.
– Det hade därtill varit tidskrävande att få tillgång till detaljerade uppgifter om exempelvis förbrukning och temperatur mellan de olika elområdena under den angivna tidsperioden, vilket skulle påverka tidpunkten för utbetalning. Men även om vi hade haft uppgifterna är det svårt att ta fram en taknivå som är rättvisande för ett helt elområde då temperaturvariationerna inom ett större område kan vara stora, säger hon.
Vad händer nu?
– Om Energimarknadsinspektionen godkänner Svenska kraftnäts ansökan, måste därefter detaljer för utbetalning klargöras.
– Uppgifter om hushållens elförbrukning ställs samman av landets cirka 160 nätbolag.
Går det att säga när elstödet betalas ut?
– Det kan vi inte svara på. Nu ska vårt förslag prövas av Energimarknadsinspektionen.
Mer information om tidigare elstöd finns att läsa här
Förklaring. Flaskhalsintäkter uppstår vid prisskillnader mellan elområden inom och mellan länder. Prisskillnader mellan två elområden uppkommer när överföringskapaciteten inte räcker till för att överföra den el som marknaden efterfrågar. Flaskhalsintäkterna motsvarar prisskillnaden multiplicerat med volymen el som överförs mellan två elområden.
Kontakter
Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se
Om
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1250 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Förhandsbesked om el till gröna industriprojekt i Sundsvall/Timrå29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät lämnar positivt förhandsbesked om utökad kapacitet till omfattande gröna industrietableringar i Sundsvall och Timrå. I ett första skede handlar det om en ökning från dagens 385 MW till 625 MW, och på längre sikt upp till totalt 1500 MW.
Miljardsatsning på Malmöregionens elnät ger effekt22.10.2024 08:39:20 CEST | Pressmeddelande
I söndags slog Svenska kraftnät på strömbrytaren för den nya kraftledningen mellan Söderåsen och Barsebäck. Det innebär samtidigt att de tre stamnätsledningar som försörjer Malmöregionen med el nu förnyats. – De här satsningarna möjliggör nya anslutningar som ungefär motsvarar Malmös effektbehov en kall vinterdag, säger Alexandra Ringdahl projektledare på Svenska kraftnät.
Testkörningen visar på både vinnare och förlorare10.10.2024 14:04:26 CEST | Pressmeddelande
Testkörning av den nya flödesbaserade metoden för att beräkna hur mycket el som kan överföras i elnäten har haft både vinnare och förlorare. I norra och mellersta Sverige har elpriset ökat medan det i södra Sverige har minskat.
Svenska kraftnät sjösätter en långsiktig nätutvecklingsplan för södra Sverige2.10.2024 13:32:22 CEST | Pressmeddelande
Svenska kraftnäts styrelse har fattat en strategisk inriktning om att utveckla stamnätet i södra Sverige. Konkret består inriktningen av tre åtgärdspaket, som tillsammans säkerställer det långsiktiga elbehovet och möjliggör anslutning av ny elproduktion.
Tre områden för att lyckas med elförsörjning i Västra Götaland19.6.2024 08:32:59 CEST | Pressmeddelande
Förstärkt stamnät, flexiblare elanvändning och ny lokal och regional produktion av el. De tre områdena pekar Västra Götalandsregionen (VGR), Länsstyrelsen Västra Götaland och Svenska kraftnät ut som viktiga i rapporten Framtidens elförsörjning i Västra Götaland, som publicerats i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum