Fler än 25 000 elever i sommarskola
Sommarskolan är en möjlighet för elever att ta igen det man har missat under terminen. Det är också en chans för nyanlända elever att fortsätta lära sig svenska.
– Vi tycker det är bra om bidraget kan användas till att ge nyanlända elever mer undervisning i svenska, om kommuner och fristående skolor bedömer att det behovet finns. Ju bättre språkkunskaper ju större är möjligheten för eleverna att nå kunskapsmålen även i andra ämnen, säger Johanna Freed, chef för statsbidragsenheten på Skolverket.
Tre gånger större bidrag
I år betalar Skolverket ut 85 miljoner kronor till 222 kommuner och 66 fristående skolor. Det är tre gånger så mycket jämfört med förra året. Bidraget har funnits sedan 2014 och nytt för i år är att även gymnasieelever omfattas, förutom årskurs 6- 9 i grundskolan. Bidraget är på 1500 kronor per elev och vecka och syftet är att stötta elever som inte har nått, eller riskerar att inte nå, kunskapskraven för betyg E.
Svenska som andraspråk vanligast
Var tredje elev som gick sommarskola i år läste svenska som andraspråk. Andra vanliga ämnen var matematik och engelska. De flesta eleverna läste mellan en och fyra veckor.
– Många nyanlända är motiverade att studera och sommarskolan gör att man kan fortsätta att läsa svenska utan avbrott för ett långt sommarlov, säger Johanna Freed.
I år deltog fler än 25 000 elever i sommarskola. Omkring hälften kom från grundskolan och hälften från gymnasiet. Varje kommun och fristående skola bestämmer själv hur många veckor de vill bedriva sommarskola.
Höja betygen
Elever som har gått ut årskurs 9 utan att bli behöriga till gymnasieskolan kan genomgå prövning i ett eller flera ämnen för att höja sina betyg. I år blev 19 procent av sommarskolans elever i årskurs 9 behöriga till gymnasiet efter prövning. 2015 blev 44 procent behöriga. En orsak är att många fler elever läste svenska som andraspråk under 2016 och där är troligtvis målet främst att utveckla svenska språket, inte att läsa för betyg.
Kontaktuppgifter
- För frågor om statsbidraget för sommarskola, kontakta enhetschef Johanna Freed 08-527 332 51
- Frågor om statistiken kan ställas till statsbidrag.lovskola@skolverket.se eller Anna Svenson 08-527 336 46
- Skolverkets presstjänst presstjanst@skolverket.se 08-527 333 00
Länkar
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Många elever får inte den hjälp de behöver i skolan24.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
En tredjedel av eleverna uppger att de inte får tillräckligt med hjälp i skolan när skolarbetet känns för svårt. Av lärarna är det många som också upplever begränsade förutsättningar för att ge tillräckligt stöd och stimulans till alla elever. Det visar den tredje delrapporten i Skolverkets enkätundersökning Attityder till skolan.
Skolverket trycker och distribuerar ersättningsprov till skolorna13.3.2025 10:08:03 CET | Pressmeddelande
Ersättningsproven för årskurs 9 och gymnasieskolan, samt ersättningsprovet i engelska för årskurs 6, trycks och distribueras till skolorna. Skolverket lättar även på reglerna kring ersättningsproven för årskurs 6 i svenskämnena den närmaste tiden vilket gör det möjligt att skriva ut eller kopiera upp proven några dagar före provdagen. De beskeden kommer Skolverket med idag.
Skolverket stänger ner provtjänsten för nationella prov för våren 20257.3.2025 16:01:37 CET | Pressmeddelande
Flera fel har uppdagats med provplattformen där digitala nationella prov skulle ha genomförts från och med mars i år. Skolverket har därför beslutat om att stänga ner provtjänsten för våren 2025. Eleverna kommer därför att använda ersättningsprov istället.
Många elever upplever bristande studiero i skolan6.3.2025 08:01:00 CET | Pressmeddelande
Endast hälften av eleverna i grundskolan och gymnasieskolan upplever att de i allmänhet kan koncentrera sig på lektionerna. Det visar den andra delrapporten i Skolverkets enkätundersökning Attityder till skolan.
Färre förskollärare på förskolor med störst behov10.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Segregationen, det vill säga uppdelning av barn med olika socioekonomisk- och migrationsbakgrunder, är hög inom förskolan. Barn från mindre gynnsamma socioekonomiska förhållanden tycks påverkas mer negativt av segregationen i förskolan. Samtidigt är tillgången till utbildade förskollärare lägre på förskolor med störst behov. Huvudmän behöver därför ta ett större ansvar för likvärdigheten och fördela resurser mer kompensatoriskt. Det visar Skolverkets rapport om segregation och likvärdighet i förskolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum