RF/SISU

144 föreningar i Östergötland får kompensationsstöd innan midsommar

Dela

Idag börjar stödet till 144 föreningar i Östergötland som drabbats ekonomiskt av coronapandemin betalas ut. Stödet baseras på hur stor förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

Idag får närmare 144 föreningar i 13 kommuner i Östergötland besked om sin ansökan för att kompensera ekonomiska förluster under våren på grund av coronapandemin. Av regeringens stödpaket till idrotten om 500 miljoner kronor för perioden 12 mars till 30 juni går 91 procent till närmare 4000 föreningar och nio procent till förbund och dess distrikt. Till Östergötland delas det ut drygt 8 450 000 kr.

-          Det känns bra att vi kan hjälpa ryggraden i idrottsSverige, våra tusentals idrottsföreningar runt om i landet som vecka ut och vecka in skapar bra idrott för barn och ungdomar. Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjlig fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet.

Stödet som ska kompensera uteblivna intäkter och kostnader för evenemang som föreningen inte kommer undan under perioden 12 mars till 30 juni. En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. Variationen de ekonomiska konsekvenserna är stora och därmed också stödet för varje förening.

-          Vi har många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, säger Björn Eriksson.

Förutom de föreningar som idag fått besked om stöd från RF har även föreningar som drabbats ekonomiskt av exempelvis uteblivit slutspel eller inställda stora evenemang och tävlingar sökt stöd separat via specifikt specialidrottsförbund. Vätternrundan har exempelvis sökt för sina föreningar via Cykelförbundet och det är då förbundet som beslutar om hur stödet ska fördelas.

Stödet till föreningarna börjar betalas ut måndag den 15 juni och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd innan midsommar.

Att minska smittspridningen och mota pandemin är fortfarande högst prioriterat. Vilket begränsar idrottsföreningarnas möjligheter att bedriva sin idrott.

-          Jag är imponerad av hur snabbt och ansvarsfullt våra idrottsföreningar har ställt och anpassat stora delar av sin verksamhet under våren. Tyvärr ser vi ut att behöva fortsätta med begränsad verksamhet ett bra tag till. För att vi ska orka genom hela pandemin behöver vi ett förlängt stöd för juli-september om 500 miljoner kronor. Jag har goda förhoppningar att regeringen är beredd att svara upp mot det behovet, säger Björn Eriksson.

-          Precis som Björn säger så kommer stödet som befarat inte räcka, och då krävs det att kommuner går in och stöttar om man vill ha föreningslivet kvar, säger Kristin Lönnqvist, Distriktidrottschef RF-SISU Östergötland

Här kan du läsa om fördelningen till samtliga idrottsföreningar samt fördelat per kommun och idrott 

Kontakt:
Kristin Lönnqvist
Distriktsidrottschef, RF-SISU Östergötland
Tel 010-476 50 25
E-post Kristin.lonnqvist@rfsisu.se

Nyckelord

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Östergötland är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum