Tidningsutgivarna

Unga granskar medier i succéblogg

Dela

Efter en vecka är Mediekompass och Tidningsutgivarnas nya satsning Medienavigatörerna en succé med tusentals besökare på bloggen. Medienavigatörerna är ett projekt där unga får lära sig om tryck- och yttrandefrihet och att kritiskt granska medier, för att sedan blogga om det. I första omgången har fem 18-åriga tjejer som går Mediegymnasiet i Umeå antagits, och sedan i måndags har de bloggat regelbundet om sitt sätt att se på nyheter och medier.

– Vi utsätter medierna för en hård granskning. Hittills har vi skrivit om källkritik och diskuterat hur objektiv journalistiken egentligen är. Vi vill ge ett ungt perspektiv på medier och gallra ut nyheter som är intressanta för oss, säger Johanna Holmberg, en av de fem Medienavigatörerna.

Medielandskapet i Sverige har på kort tid ändrats dramatiskt. Informationsflödet är enormt och digitala medier gör att vem som helst kan publicera vad som helst. Men utvecklingen är inte oproblematisk. Ungefär 40 procent av alla unga tar aldrig del av traditionella nyhetsmedier.

– Det är ett demokratiskt problem att många unga människor inte tar del av medier som sätter trovärdighet, pressetik och sitt demokratiska uppdrag som granskande makt högst , säger Ulrika K Engström, verksamhetsledare på Mediekompass.

Syftet med utbildningen är att andra unga ska inspireras att ta del av nyheter i andra medier och inta ett kritiskt förhållningssätt. I detta blir de sociala medierna ett viktigt verktyg.

– Man kan inte bara läsa en nyhet och tro att man vet allt. Man behöver ett nyhetsflöde som baseras på flera olika källor. Men för att locka unga att läsa tidningar behöver kanske journalistiken förändras, säger Julia Franklin, en av Medienavigatörerna, och fortsätter:

– Vi kommer att blogga om allt vi är med om i utbildningen. Vi vet att det gör nyheterna tillgängliga för fler i vår ålder.

I sommar åker de Umeåbaserade Medienavigatörerna till Stockholm och Botkyrka för att hålla workshops med andra unga. 

Här hittar du Medienavigatörernas blogg: http://blogg.vk.se/medienavigatorerna

Vid eventuella frågor kontakta : Ulrika K Engström, verksamhetsledare Mediekompass, 
mobil: 076-527 46 34, e-post: ulrika.engstrom@tu.se

Fakta Mediekompass och Medienavigatörerna 
Medienavigatörerna är ett projekt inom Mediekompass där unga får lära sig om tryck- och yttrandefrihet och att kritiskt granska medier, för att sedan blogga om det. I första omgången har Johanna Holmberg, Evelina Holmberg, Julia Franklin, Olivia Lindmark, Matilda Garpefjäll som går Mediegymnasiet i Umeå antagits . Bakom Mediekompass står Tidningsutgivarna,www.tu.se , en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier och för ett öppet och demokratiskt samhälle. På sajten för elever, www.mediekompass.se finns fördjupande material, tester, bildspel och fakta om medier.

Nyckelord

Kontakter

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Sveavägen 33 (besöksadress)
111 34 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Tidningsutgivarna (TU) är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Medlemsföretagen ger ut morgon-, kvälls- och gratistidningar, sänder tv och radio, publicerar webbsajter, driver försäljnings- och medieutvecklingsbolag med mera.

Vi kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten, bevakar och rapporterar om mediebranschen, ger juridisk och medieetisk rådgivning, samlar och inspirerar.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Följ oss gärna på LinkedIn!

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

 

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

Ny studie visar hur nyhetskonsumtionen stärker demokratin2.5.2025 08:20:00 CEST | Pressmeddelande

En färsk studie från SOM-institutet visar dagstidningarnas och andra redaktionella mediers stora betydelse för att demokratin ska fungera och stå stark. – Nyhetskonsumtionen inte bara stärker medborgarnas politiska kunskap och samhällsengagemang, den tycks också öka valdeltagandet och medborgarnas nöjdhet med hur demokratin fungerar generellt, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna (TU).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye