Trafikverket

Säkrare vänstersväng för cyklister

Dela
För första gången i Sverige testas en ny utformning på vänstersväng för cyklister, i korsningen Sveavägen/Kungsgatan i Stockholm. Forskningsprojektet pågår från maj till oktober och är ett samarbete mellan Trafikverket och Stockholms stad.

Den nya utformningen, med en särskild väntyta för cyklister som vill göra den stora svängen, ska öka framkomligheten och tryggheten för cyklisterna. Projektet startade 2016 med litteraturstudier och undersökningar av hur andra länder som Belgien, Nederländerna, Danmark och USA har skapat liknande lösningar.

– Det här är ett exempel på hur vi tillsammans med andra aktörer arbetar för att höja trafiksäkerheten för oskyddade cyklister inom tätbebyggt område, säger Morteza Ghoreishi, teknisk specialist i vägutformning, Trafikverket.

Väntytan ett tryggare alternativ
Tidigare har det varit förbjudet för cyklisterna att svänga vänster från Kungsgatan till Sveavägen mot Odenplan och från Sveavägen in mot Hötorget. Nu blir vänstersväng möjligt i alla riktningar för cyklister, medan det fortsatt är förbjudet för övrig fordonstrafik.

Om försöket blir lyckat kan lösningen användas på fler platser där vänstersväng idag är förbjudet eller inte trafiksäkert. Väntytan kan också användas i större korsningar där vänstersväng är tillåtet för att ge ett tryggare alternativ.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Trafikkonsulten bär en utfällbar cykelhjälmsairbag istället för cykelhjälm.

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Morteza Ghoreishi, teknisk specialist i vägutformning, 070-724 64 73


Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye