Spring Wine & Spirits AB

Trapiche Smoak Wood – sommarens smaksättare på grillen

Dela
Det grillas flitigt i de svenska hemmen under sommarhalvåret och många vill briljera med sina grillfärdigheter. En grillmetod som allt fler har upptäckt är att grilla med rökflis. Det fungerar både som smaksättare samtidigt som råvarorna både blir mörare och saftigare. Inför sommaren har det argentinska vinhuset Trapiche inlett ett samarbete med Lilla Rökeriet där de tagit fram ett rökflis - Trapiche Smoak Wood. Trapiche Smoak Wood lanseras 20 juni.

Liksom vinet, Trapiche Malbec Oak Cask är lagrat på ekfat är även Trapiche Smoak Wood gjort på träslaget ek. Ekträets milda och rökiga smak i kombination med vinets tydliga karaktär med inslag av björnbär, plommon och körsbär gör fliset till en perfekt smaksättare som enkelt piffar upp din grillmåltid.

– Att sätta smak på sommarmaten med Trapiche Smaok Wood är ett säkert kort när man vill imponera på sina vänner med en härlig grillmiddag, utan att behöva krångla till det. Vinet i sig förhöjer smaken av ekflis och maten får en angenäm smak av ek och vin. Ju längre tillagningstid när man grillar med ekflis desto djupare röksmak får maten. Med det sagt behöver det inte alls vara speciellt tidskrävande, säger Mats Green, Lilla Rökeriet.

Hur röker man med flis? Mats Green från Lilla Rökeriet delar med sig av sina bästa tips

När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen. Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du önskar mer och tjockare rök – testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla.

Det går utmärkt att använda rökflisen även när man grillar med gasgrill. Använd då en röklåda eller en röktub – sätt bara in röklådan eller röktuben och se till så att flisen börjar ryka innan du börjar grilla köttet.

Tips för att göra en god sås: samla upp köttsaften i ett tråg under köttet och använd som bas till en smakfull och rökig sås. Den gifter sig utmärkt med både lättrökt och lite hårdare rökt kött!

Låt dig inspireras av kocken Karl Ljungs sommarrecept

Karl Ljung, krögare vid Hillenberg i Stockholm, har med utgångspunkt i de aromer och dofter som finns i Trapiche Smoak Wood komponerat ett lättlagat, gott och festligt recept med råvaror som kyckling, sparris och salladslök i fokus. Här samspelar råvarorna väl med den smakprofil som finns Trapiche Smoak Wood och tillsammans skapas en maträtt som bjuder på en härlig upplevelse. Karls recept finns bifogad nedan.

Trapiche Malbec Oak Cask – ett vin med fyllig och smakrik profil

Trapiche Malbec Oak är ett fylligt, smakrikt vin med inslag av björnbär, plommon och körsbär. Passar väl till grillade rätter och grytor av nötkött, vilt, vitlöksspäckat lamm, gärna med smörfräst svamp eller en mustig sås. Ostar som medelstarka hårdostar eller krämig gorgonzola dolce är också bra val.

Ursprung: Argentina, Mendoza | Producent: Trapiche, Spring Wine & Spirits AB|
Druvor: Malbec | Alkoholhalt: 14% vol | Årgång: 2016 |Art.nr: 16554 | Pris: 89 kr flaska 75 cl|

Distribution: Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

RECEPT

Låt dig inspireras av krögaren Karl Ljungs härliga grillrecept där han använt Trapiche Smoak Wood som smaksättare.

Rökt Bjärekyckling, salsa verde, grillade grönsaker, parmesan, pinjenötter

  • Hel kyckling av bästa kvalitet
  • 1 st hel kyckling
  • Salt och peppar
  • Olivolja
  • Salsa verde

Pensla kycklingen med olivolja, krydda rikligt med salt och peppar. Kör kycklingen i ugnen ca 1 timma på 150 grader tills innertemp vid benet på 68 gr Vid grillningen/rökningen pensla på salsa verde och lägg i rökspånen i grillen. Placera kycklingen på grillen och lägg på locket, låt röka och värmas upp igen ca 15 min. Glöm inte att blötlägga rökspånen minst 30 min innan i vatten.

Salsa verde

  • ½ dl plockade salviablad
  • ½ dl plockad bladpersilja
  • 1 litet huvud bladsallad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfileer
  • 2 msk kapris
  • 1½ dl olivolja
  • Salt och peppar

Mixa allt grovt i mixer eller mal i köttkvarn, smaksätt med salt och peppar.

Pinjenötter

1 dl

Rosta pinjenötterna i stekpanna tills fin färg

Parmesan

1 dl flagad parmesan

Grönsaker för grillen

  • Piemento padrons
  • Grön sparris
  • Vårlökar
  • Olivolja

Salt och peppar

Pensla grönsakerna med olja, salt och peppar, grilla/rök dom på grillen ihop med kycklingen.

Servera allt på ett stort fat eller skärbräda med kycklingen i mitten och placera ut grönsakerna vackert runtomkring, strö på pinjenötter, parmesan och salsa verde sprinklas över.

Servera gärna med ett glas Trapiche Malbec Oak Cask! 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Spring Wine & Spirits AB
Spring Wine & Spirits AB
Sankt Eriksgatan 119
113 43 Stockholm

08 672 77 00http://www.springwine.se/

Spring Wine & Spirits AB (tidigare Spendrups Vin), importerar, säljer och marknadsför vin och sprit. Företaget blev utnämnt till Årets Importör 2014 av tidningen Allt om Vin. Spring Wine & Spirits har 25 medarbetare och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB. Vi arbetar nära tillsammans med Spendrups Bryggeri, framförallt avseende försäljning och distribution. Sedan starten 1995 har Spring Wine & Spirits vuxit till att bli en ledande distributör av vin till Sveriges restaurangmarknad och är leverantör av ett brett sortiment till Systembolaget.

Spring Wine & Spirits representerar ett 80-tal vin- och spritproducenter på den svenska marknaden. De största varumärkena i portföljen är bland annat Cantina Zaccagnini, E & J Gallo Winery, Barefoot Wines, Codorníu, Trapiche, Ogier, Laroche, Boschendal, El Coto, Cono Sur, Peter Lehmann, Frescobaldi, McPherson och Plantation Rum.

Följ Spring Wine & Spirits AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spring Wine & Spirits AB

Nyhet i Systembolagets fasta sortiment – La Molla Montepulciano d’Abruzzo Riserva 201824.11.2025 13:16:35 CET | Pressmeddelande

Den 1 december lanseras La Molla Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2018 i Systembolagets fasta sortiment. Det är en elegant och nyanserad Riserva från Abruzzo – skapad med respekt för naturen och regionens vintradition, men med modern precision, och tydligt hållbarhetsfokus. La Molla är en kraftfull, ekologisk och prisvärd klassiker i modern tappning. Artikelnummer: 20177, 149 kr.

Legaris Páramos 2022 – exklusivt släpp från hög höjd i Ribera del Duero11.11.2025 13:26:26 CET | Pressmeddelande

På fredag den 14 november släpps 4 800 flaskor av Legaris Páramos 2022 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är gjort på tinto fino (mer känd som tempranillo) från tre olika vingårdar som ligger på ovanligt hög höjd i den ansedda regionen Ribera del Duero. Resultatet är ett nyanserat och mörkfruktigt vin som passar perfekt till säsongens smakrika kötträtter. Artikelnummer: 9592501, 229 kr.

Alkoholfri nyhet till nyår – Chavin Blanc de Blancs7.11.2025 15:05:22 CET | Pressmeddelande

Lagom till jul- och nyårsfirandet lanseras alkoholfria Chavin Blanc de Blancs i Systembolagets tillfälliga sortiment. Chavin Blanc de Blancs är ett elegant mousserande vin som passar perfekt för att skåla in det nya året – eller till skaldjur och ostron. Ett vin för den som vill fira med stil, men utan alkohol. Chavin hyllas kontinuerligt av internationella vinkritiker och har belönats med utmärkelsen Frankrikes bästa producent av alkoholfria viner. Artikelnummer 190901, 99 kr.

La Renacida 2022 – exklusivt släpp från historisk spansk vingård7.11.2025 10:43:34 CET | Pressmeddelande

Fredagen den 14 november lanseras La Renacida 2022 i Systembolagets tillfälliga sortiment – endast 600 flaskor finns tillgängliga för den svenska marknaden. Vinet kommer från Bodega Finca Museum i Cigales, norr om Ribera del Duero, och görs på druvor från nästan hundra år gamla stockar planterade redan år 1928. Odlingsarbetet sker enligt hållbara principer, helt utan kemiska tillsatser. Resultatet är ett vin med rödfruktig elegans, djup och komplexitet. Artikelnummer: 95800, 249 kr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye