Julens stipendiater på Dramaten utsedda
Oscar Lindgrens stipendium
har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetar på Dramaten och är under 45 år. Stipendiesumman är 45 000 kronor och tilldelas i år:
Sofia Pekkari
Hamadi Khemiri
Eric Stern
Elmlund-Odelius – Svensson stipendiefond
ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 35 000 kronor och tilldelas i år:
Hulda Lind Jóhannsdóttir
Per Svensson
Gunnel Lindblom
Pierre Wilkner
Per Mattsson
Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
ges till en person som inom ramen för Dramatens verksamhet på eget bevåg och med egen okuvlig kraft har experimenterat och utvecklat nya metoder, vägar eller uttryck. Stipendiesumman är 25 000 kronor och tilldelas i år Jens Ohlin och Hannes Meidal med motiveringen:
2017 års stipendium går till hela två personer som i detta sammanhang är svåra att separera. Deras egensinnighet står ofta (men inte alltid) på en klassisk grund. De har tillsammans omtolkat, omvandlat, omdanat och omkullkastat en rad klassiker och berättelser på ett väldigt eget sätt. Alltid med stor respekt, men samtidigt med en tillräckligt radikal blick för att göra verket relevant i samtiden. Allt börjar med texten, men även scenografi, kostym, skådespeleri går i takt för att skapa sceniska allkonstverk som med klassiska rötter får oss att se på oss själva och tiden på nya sätt. Årets stipendium går till Jens Ohlin och Hannes Meidal.
Tomtestipendiet
tilldelas en person som utmärkt sig extra utanför sin egen tjänst. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år:
Bengt Persson, guide och publikvärd
Till sist, Inga Tidbladsstipendiet 2017, har tidigare i år tilldelats Stina Ekblad. Här följer motiveringen:
Vi, Din publik och Dina kollegor, omger Dig med vördnad och beundran när Du genom språket skapar och ger liv till Dina många rollgestaltningar.
Rösten tar plats i hela Din kropp och ger varje roll sitt specifika, fysiska uttryck.
Tanken kommer oss till mötes, skarp och klar, ackompanjerad av Din fantasi och humor.
Den vassa analysen präglas av djupaste allvar, inte minst i de mest lekfulla och komiska situationer och Dina roller blir levande, vibrerande, musikaliska och - oförglömliga.
Vi tar tacksamt emot och känner igen oss.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig (vik)
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seOm
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Världspremiär för specialskriven text av syriska Samar Yazbek16.4.2025 09:28:13 CEST | Pressmeddelande
Efter al-Asad regimens fall i Syrien påbörjade författaren Samar Yazbek en process som hon beskriver som ”början av en återkomst från exilen”. Några fragment ur denna återkomst presenteras nu som gestaltad läsning inom ramen för Dramaten.Doc. Teaterscen som kallas Helvetet ges på Lilla scenen den 29 april.
Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.
Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.
Papporna – Pascalidous intervjuer i händerna på Salzberger1.4.2025 09:28:50 CEST | Pressmeddelande
Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? blir pjäs i regi och bearbetning av Alexander Salzberger. En pjäs med högt tempo, smärtsamma historier och tvära kast mellan humor och svärta. Urpremiär för Papporna på Lilla scenen den 17 april.
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum