Tyska Turistbyrån

2021 blir ett transitår för tysk incomingturism enligt DZT

Dela
2020 års incoming präglas som väntat av kraftiga nedgångar – fortsatt ökande reseberedskap öppnar upp chanser för inledande recoveryinitiativ under 2021
Bonn: Kennedybron i kvällsljus
© Simone Appel / EyeEm
Bonn: Kennedybron i kvällsljus © Simone Appel / EyeEm

Stockholm den 16 februari 2021 – För tysk incomingturism blir år 2021 ett transitår och en period för återhämtning från covid 19-pandemin. Baserat på de siffror som hittills finns tillgängliga för 2020 och analyser från olika marknadsundersökningsinstitut förutspår Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) en gradvis återhämtning av den internationella efterfrågan under 2021.

Petra Hedorfer, styrelseordförande för DZT, förklarar:

– Covid 19-pandemin orsakade ett stillestånd i stora delar av den globala turismen vilket återspeglas i resultatet för tysk incomingturism 2020. Samtidigt bekräftar internationella studier varumärket Tysklands attraktivitet och en ökande resvilja hos internationella gäster. Under lockdownfaserna antog aktörerna i den tyska turistnäringen den utmaning som krisen ställde dem: Många processer kring kundupplevelsen har digitaliserats, man har utvecklat omfattande hygienkoncept och anpassat turismutbudet till de förändrade kundbehoven. Detta skapar goda förutsättningar för den kommande recoveryfasen.

Incomingresultat 2020: minus för övernattningar

Som förväntat drabbades tysk incomingturism av betydande förluster 2020. Enligt preliminära uppgifter från Statistisches Bundesamt registrerades 32 miljoner utländska övernattningar på campingplatser och på logianläggningar med minst tio bäddar, vilket motsvarar en minskning med 64,4 procent jämfört med föregående år.

Utsikter för 2021: Gradvis återhämtning av den internationella efterfrågan

I undersökningen ”Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel” registrerar European Travel Commission en stadigt ökande resvilja under de kommande månaderna. I den fjärde undersökningsvågen i början av december angav 52 procent av de tillfrågade européerna att de ville resa under de närmaste sex månaderna, vilket är fem procent mer än i den tredje vågen i början av november. Medan 27% av respondenterna i undersökningens tredje våg uppgav att de hade för avsikt att resa under perioden april till juni 2021, steg detta värde till 32 procent i den aktuella, fjärde undersökningsvågen.

Detta scenario bekräftas av det internationella flygförbundet IATA:s egna prognoser. Efter en global nedgång med 61 procent till 328 miljarder dollar under 2019/20 utgår IATA:s experter ifrån att de internationella flyglinjernas omsättning kan komma att öka med 40 procent till 459 miljarder dollar under år 2021.

Petra Hedorfer fortsätter:

– Trots återkommande lockdowns och restriktioner finns det anledning att vara försiktigt positiv. Utifrån de erfarenheter vi samlat under det senaste året kan vi förvänta oss ett ökat resande från Tyskland och Europa, särskilt under sommarmånaderna. De transatlantiska marknadernas incoming förväntas återhämta sig långsammare. Vi antar även fortsättningsvis att segmentet privatresor kommer att återhämta sig snabbare än affärsresor – affärsresesegmentet kommer under en tid framöver att präglas av hybridformat och onlineevenemang. Utifrån dessa antaganden kommer tysk incoming att år 2024 åter befinna sig på de incomingvolymer som uppnåddes före krisen. Men förutsättningarna för att den tyska turistbranschen ska återhämta sig är en fortsatt digital omvandling, innovationer och ett produktutbud som präglas av hållbarhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bonn: Kennedybron i kvällsljus
© Simone Appel / EyeEm
Bonn: Kennedybron i kvällsljus © Simone Appel / EyeEm
Ladda ned bild

Dokument

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Om DZT

Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) är Tysklands nationella turistråd med huvudkontor i Frankfurt am Main. DZT representerar Tyskland som resmål på uppdrag av förbundsministeriet för ekonomi och energi (BMWi) och stöds av denna instans enligt ett beslut i den tyska förbundsdagen. DZT utvecklar och tillhandahåller strategier och produkter för att ytterligare stärka den positiva bilden av tyska resmål utomlands och främja turismen i Tyskland. DZT har representationer i 27 länder, som sammanlagt bearbetar mer än 40 marknader över hela världen. Mer information finns på vårt presscentrum online, www.germany.travel/presse.

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Försvunnen ö i norra Tyskland funnen efter 662 år28.3.2024 10:05:47 CET | Pressmeddelande

Det finns vaga, skriftliga indikationer på att en större stad måste ha försvunnit i en förödande översvämningen år 1362. Men ingenting hittades. Första fynden skedde 1921 då en bonde vid lågvatten gick djupt ner i lerbottnen mellan ön Nordstrand och Hallig Südfall och upptäckte fåror, keramik och rester av en brunn. Det skulle kunna vara ett aprilskämt, men letandet efter ön Rungholt har en lång historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye