Tyska Turistbyrån

En hyllning till romantiken, naturen och konsten

Dela

Kala träd i isiga vinterlandskap, ruiner täckta av murgröna, himmel över det stormfyllda Östersjön och människor som begrundade naturen. Det var några av Caspar David Friedrichs favoritämnen. I sina teckningar och målningar fångade konstnären inte bara landskap, utan också de stämningar och känslor som låg bakom dem.

Drömska utsikter i Sachsiska Schweiz
Sachsiska Scweiz, med utsikt över nationalparken Bastei GNTB/Francois Thierens

Caspar David Friedrich föddes i Greifswald 1774, som vid denna tid tillhörde Sverige. I Sverige är Friedrich bland annat känd som inspiration till Meditationslunden vid Skogskyrkogården, där arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz förmodas ha haft Friedrichs verk "Kulle och plöjd åker nära Dresden" (1830) som en direkt förebild vid gestaltningen.

Under 2024 kommer Tyskland att fira 250-årsdagen av Caspar David Friedrich (1774-1840), vars verk anses vara symboler från den romantiska eran. Tyskland är, enligt flera marknadsundersökningar, ett av de främsta kulturresemålen bland europeiska resenärer och det mångsidiga utbudet i landet ger möjligheter till en variationsrik semester med fokus på kultur och konst.

Ingen konstnär har som Friedrich gestaltat romantikens tro på en besjälad natur genomsyrad av det gudomliga. Hans bilder förmedlar en stark känsla av en andlig närvaro under verklighetens yta. Denna dubbelhet ger Friedrichs konst en fascinerande och gåtfull dimension.

Trogen sitt eget motto "Målaren måste måla, inte bara vad han ser framför sig, utan också vad han ser inom sig själv", speglar hans verk längtan, melankoli, omtänksamhet och kärlek till naturen.

Nationalmuseum i Stockholm presenterade 2 oktober 2009-10 januari 2010 ett nittiotal verk av Friedrich och konstaterade då att "Trots förbindelsen till Sverige finns inget enda verk av Friedrichs hand i vårt land och hans namn är idag långt mindre känt än vad det förtjänar”. I höst kommer Nationalmuseum i Stockholm ha en utställning som heter Romantikens blick, mellan den 26 september 2024 och 5 januari 2025, där Caspar David Friedrich är en av de samtida konstnärerna, som ställs ut.

Friedrichs sätt att resa – till fots och med en skissbok i bagaget – stämmer väl med den nutida andan. Med anledning av hans jubileumsår har vi här några restips där du kan gå i hans fotspår på stigar i de landskap som han kände sig dragen till.

Formativa år i Greifswald

Hästar betar i ett engelskt landskap, Greifswalds kyrkspira syns i horisonten. Denna syn på Friedrichs hemstad, där han fick sina första teckningslektioner, blev början på det liv som formade honom som konstnär. Staden är nästan oförändrad till denna dag.

Upptäck hans motiv på en promenad längs Caspar David Friedrich Bildweg. På resan besöker du hans barndomshem och den kärleksfullt renoverade Gamla stan, museihamnen där ett 50-tal gamla skepp nu återigen ligger för ankar och klosterruinen Eldena. Är du intresserad av aktiv kultur kan du ta en cykeltur längs "Route for Northern German Romanticism", som kombinerar naturupplevelser med romantik och Caspar David Friedrich. Missa inte möjligheten att se samlingen av Friedrichs verk på Pommersche Landesmuseum.

Glada dagar på Rügen

Tre personer på en sluttning ovanför vita klippor, inramade av skuggiga träd. Landskapen på ön Rügen gav Caspar David Friedrich den perfekta bakgrunden, särskilt för hans verk "Kritklippor på Rügen". Från början av 1800-talet reste Friedrich ofta till Tysklands största ö och det var också här han tillbringade sin smekmånad 1818.

Fördjupa dig i det unika landskapet på en vandring längs Hochuferweg i Jasmund National Park. Den nya vandringsleden (skywalk) i nationalparken Königsstuhl, med sitt dramatiska läge ovanför havet, kan också ta dig ut i Friedrichs spår; kort sagt, du kommer att möta den store målarens motiv överallt på Rügen - megalitgravar, fiskebåtar och öde stränder.

Dresden, livets nav

Dresdens torn kan bara skymtas, men naturen står i centrum för Friedrichs målning "Hügel und Bruchacker bei Dresden". Den store konstnären bodde i den sachsiska huvudstaden i över 40 år och blev medlem av Royal Academy of Arts 1824.

2024 har Museum Albertinum en stor specialutställning med den största samlingen av hans verk. Utställningen planeras tillsammans med Kupferstich-Kabinett. Missa inte minnesmärket i museiparken, uppfört till Friedrichs ära. Besök även Trinity Cemetery, där han själv ligger begravd - denna plats är också förevigad i ett av hans ikoniska verk.

Sandstensberg av Elbe, Sachsiska Schweiz

Glödande moln omger de grå bergstopparna i det Sachsiska schweiz, och framför dem står en vandrare med en pinne. Målningen "Walking over the Sea of ​​Mist" representerar som inget annat fascinationen av Elbes sandstensberg, som Friedrich ofta besökte. 1813 tillbringade han flera månader i den lilla byn Krippen som ligger just här.

På den 15 kilometer långa Caspar David Friedrich-Weg kan utsikten över de klippiga höjderna och klipporna avnjutas från en av de många utsiktspunkterna i nationalparken Sächsische Schweiz. Många av hans motiv är från denna 116 kilometer långa Malerweg-vandringsled - en oförglömlig vandringsupplevelse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Drömska utsikter i Sachsiska Schweiz
Sachsiska Scweiz, med utsikt över nationalparken Bastei
Ladda ned bild
Vandring över trädtopparna
Skywalk i Sassnitz - Köningsstuhl
Ladda ned bild
Ruiner i sandsten
Klosterruinen Eldena i Greifswald
Ladda ned bild
Mjuka stenar med utsikt över vattnet och borgen Königstein
Sandstensbergen Osterzgebirge i Sachsiska Schweiz, utsikt mot Königstein-borgen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Övernattning vid vattnet

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Hemliga tavernor i Franken och andra kulinariska guldkorn i Tyskland15.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Förr i tiden tömde man lador, vardagsrum eller till och med privata sovrum för att under en begränsad tid servera gästerna sina egna viner och genuin husmanskost. Idag är vinområdenas sk ”Heckenwirtschaften” en säsongsbetonad höjdpunkt för alla som gillar genuina upplevelser. Det bayerska vinområdet Franken bjuder på lysande exempel, just när det kommer till Heckenwirtschaften.

Från tung industri till kulturens vagga - okända pärlor i Sachsen-Anhalt29.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östra Tyskland är fortfarande relativt okänt bland många svenskar. Regionen Sachsen-Anhalt var under DDR-tiden mest känd för sin industri med tung produktion men har tagit ett nytt initiativ för att rensa gamla industriområden och locka besökare till några välbevarade hemligheter. Här finns många okända historiska skatter, kultur och spännande upplevelser för dagens besökare.

Försvunnen ö i norra Tyskland funnen efter 662 år28.3.2024 10:05:47 CET | Pressmeddelande

Det finns vaga, skriftliga indikationer på att en större stad måste ha försvunnit i en förödande översvämningen år 1362. Men ingenting hittades. Första fynden skedde 1921 då en bonde vid lågvatten gick djupt ner i lerbottnen mellan ön Nordstrand och Hallig Südfall och upptäckte fåror, keramik och rester av en brunn. Det skulle kunna vara ett aprilskämt, men letandet efter ön Rungholt har en lång historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye