Tyska Turistbyrån

Blir Schwerin slott nästa UNESCO-världsarv?

Dela

Med spänning blickar delstatshuvudstaden Schwerin de kommande veckorna mot Indiens huvudstad New Delhi. Där hålls den 46:e sessionen för UNESCO:s världsarvskommitté från den 21 till 31 juli. En av många punkter på dagordningen är huruvida Schwerins slott med sina tillhörande residensenshus ska erkännas som ett UNESCO-världsarv. 

Slottet i Schwerins där trädgården ligger på andra sidan vallgraven
Slottet i Schwerins där trädgården ligger på andra sidan vallgraven @ TMV/Grundner

Slottet Schwering står på pålar i sjön och har 30 tillhörande byggnader med en fantastisk arkitektur. De första idéerna för en ansökan uppstod redan för cirka 20 år sedan. 

  • Det började på allvar 2014, när Schwerin kom med på förslagslistan för framtida nomineringar till UNESCO:s lista över kultur- och naturarv, berättar Linda Holung, samordnare för världsarvsansökan vid Schwerins stad. Förra året lämnades sedan ansökan in.

Slottet, en monumental bygnad i nyrenässans och nygotisks stil med ett enastående sjöläge och vyer, står visserligen i centrum för ansökan.

  • Det handlar dock om samspelet mellan alla residensbyggnader med ytterligare cirka 30 byggnader och parkanläggningar som sträcker sig in i Schwerins innerstad, förklarade Holung.

De flesta byggnaderna uppfördes huvudsakligen under 1800-talet och representerar hovlivet från den tiden.

  • Att residensensgruppen med alla sina beståndsdelar finns kvar i sin helhet är något mycket speciellt, betonade Holung. Många andra europeiska städer har fått utstå krigsförluster och förstörelse. Även efterföljande ombyggnader och moderniseringar har satt sina spår. Eftersom regionen kring Schwerin inte spelade någon stor industriell roll, hamnade den inte i fokus hos de allierade under andra världskriget.

Betydelsen av byggnaderna med palats-, sakral- och kulturbebyggelse samt flera administrativa och infrastrukturella byggnader kan belysas genom en blick över Kreuzkanal mot Ostorfer Bergs militärbyggnader.

  • Rakt i skottlinjen ligger det tidigare officerskasinot, berättar samordnaren. Det markerar mittpunkten mellan den gamla och nya artillerikasernen för de preussisk-tyska kejserliga rikstrupperna som var stationerade i Schwerin.

Bland de enastående husen finns också de imponerande byggnaderna för Mecklenburgs statsteater och Statliga museet i Schwerin vid Alten Garten. Museet byggdes speciellt för storhertig Friedrich Franz IIs konstsamling, som tidigare var inhyst i slottet. Storhertigen (1823-1883) ville ha en plats för samlingen, som också skulle vara tillgänglig för allmänheten.

Schwerin slott står på en liten ö och eftersom man ville spara både vikt och pengar när det byggdes, lät man många av de klassiska attributen som pelare, stuckaturer och andra dekorationer tillverkas i papier maché, så skickligt gjort att det krävs ett väl tränat öga för att se skillnaden.

Schwerin hoppas på ökad uppmärksamhet och större internationell närvaro genom erkännandet som UNESCO-världsarv. Den av UNESCO förda listan över världsarv omfattar för närvarande knappt 1 200 platser i 168 länder. Dessa utgör både kultur- och naturarv. De är exempel på optimalt bevarande av framstående platser, även vad gäller utbildning och förmedling av historia. Att vara en del av denna krets skulle ha många positiva effekter för Schwerin.

Mer information: welterbe-schwerin.de

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den lilla ön som Schwerins slott står på är inte mycket större än själva slottet
Den lilla ön som Schwerins slott står på är inte mycket större än själva slottet
Ladda ned bild
Slottet schwerin med sitt orangerie
Slottet schwerin med sitt orangerie
Ladda ned bild
Schwerin slott med staden i bakgrunden
Schwerin slott med staden i bakgrunden
Ladda ned bild

Länkar

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Hemliga tavernor i Franken och andra kulinariska guldkorn i Tyskland15.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Förr i tiden tömde man lador, vardagsrum eller till och med privata sovrum för att under en begränsad tid servera gästerna sina egna viner och genuin husmanskost. Idag är vinområdenas sk ”Heckenwirtschaften” en säsongsbetonad höjdpunkt för alla som gillar genuina upplevelser. Det bayerska vinområdet Franken bjuder på lysande exempel, just när det kommer till Heckenwirtschaften.

Från tung industri till kulturens vagga - okända pärlor i Sachsen-Anhalt29.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Östra Tyskland är fortfarande relativt okänt bland många svenskar. Regionen Sachsen-Anhalt var under DDR-tiden mest känd för sin industri med tung produktion men har tagit ett nytt initiativ för att rensa gamla industriområden och locka besökare till några välbevarade hemligheter. Här finns många okända historiska skatter, kultur och spännande upplevelser för dagens besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye