BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Alla måste lira utifrån barnens spelregler

Dela
I dag släpps Barnens spelregler, som tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en bok med sju regler som fungerar som stöd till både barn och idrottsledare och vänder sig till alla, vem de än är och oavsett vilken idrott de ägnar sig åt.

Sju idrottsstjärnor från lika många idrotter delar med sig av sina egna erfarenheter kring varsitt ämne. Musse Hasselvall, jujitsu, Johanna Ojala, längdskidor, Stefan Holm, höjdhopp, Linnéa Claeson, handboll, Anders Eriksson, enduro, Noha Berhan, basket, Peder Fredricson, ridsport.   

– I en gemensam satsning vill vi göra det enklare att göra rätt och öppna upp för samtal om hur vi tillsammans skapar en trygg idrott – utifrån barnets rättigheter. Vi hoppas att Barnens spelregler kan hjälpa till att ge liv åt sådana samtal, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.   

Trygg idrott handlar också om att barn har rätt till information och verktyg så att de känner sig trygga med vart de kan vända sig, och att det finns vuxna som lyssnar när något känns fel.   

– Det är tydligt i barnens samtal till Bris hur viktig idrotten är i mångas liv. Men deras vittnesmål visar också att idrotten behöver göra mer i trygghetsfrågor. Vår förhoppning är att Barnens spelregler kan bli ett viktigt redskap i arbetet för en trygg idrott för alla barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.   

Barnens spelregler är:  

1. Alla barn är lika mycket värda och ska behandlas med respekt. 
2. Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor. 
3. Alla barn har rätt till stöttande vuxna. 
4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp. 
5. Inget barn ska bli utsatt för våld.
6. Inget barn får bli utsatt för mobbning eller trakasserier. 
7. Alla barn har rätt att känna sig delaktig i sin förening  

Varje dag, året runt går 145 000 barn till träningen eller tävlingen för att få uppleva koncentrationen, utmaningen, gemenskapen och glädjen. Undersökningar visar att 93 procent av alla barn tycker att det är bra eller mycket bra gemenskap i laget eller träningsgruppen och 96 procent av alla barn tycker det är ganska eller mycket roligt med sin idrott.  Alla barn har också rätt att vara med och påverka hur saker och ting går till. Barnens spelregler ska bidra till en trygg idrott där alla barn längtar till sin idrott.   

Här kan du läsa mer: www.barnensspelregler.com 

Barn som känner att något inte går rätt till i sin idrottsförening kan alltid kontakta 
Bris på chatt, mejl eller telefonnummer 116111 och vara anonyma.  

Bris har i samverkan med RF inrättat en stödlinje för idrottsledare 
Telefonnummer till stödlinjen hos Bris är 077-44 000 42   

I alla samtliga 19 distriktsidrottsförbund finns sakkunniga inom barn- och ungdomsidrott som kan ge stöd och råd till föreningar, föräldrar, barn- och ungdomar. Kontaktuppgifter till distriktsidrottsförbunden hittar du här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter

I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye