Viktigt samarbete för ett Fossilfritt Sverige
Sveriges träbyggnadskansli samarbetar med Fossilfritt Sverige. Initiativet Fossilfritt Sverige samlar svenska aktörer som vill bidra till att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Här spelar byggandet en viktig roll.
Initiativet samlar nära 300 aktörer som alla har insett och antagit de utmaningar som krävs för att nå våra högt ställda klimatmål. Fossilfritt Sverige utmanar företag, organisationer, kommuner och regioner att genomföra konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.
Fossilfritt Sverige har tagit initiativ till att olika branscher nu tar fram sina egna färdplaner för hur respektive bransch ska bli fossilfri med stärkt konkurrenskraft som följd. Färdplanerna kommer tillsammans att ge en bild över hur ett fossilfritt Sverige kan se ut och hur det kan skapa konkurrensfördelar för det svenska näringslivet på en internationell marknad.
Självklart samarbete för Sverige träbyggnadskansli
Eftersom byggsektorn står för en stor del av våra koldioxidutsläpp är valet av rätt material och rätt sätt att bygga viktigt för vår klimatutmaning och för att nå våra högt ställda klimatmål. Därför är det en självklarhet för Sveriges träbyggnadskansli att samarbeta nära Fossilfritt Sverige.
Förutsättningarna är enkla men problemet är komplext
Vi måste bygga mer bostäder och släppa ut mindre koldioxid. Det blir uppenbart att vi måste vi bygga på rätt sätt med rätt material. Industriellt träbyggande är effektivt och hållbart. Trä är vårt endq förnybara byggmaterial. Trä fortsätter dessutom att binda koldioxid under hela sin livscykel. På så sätt är hus byggda i trä snarast klimatvänliga istället för
Halverade koldioxidutsläpp med trä
Att välja att bygga med trä som exempelvis stommaterial i flerbostadshus kan halvera koldioxidutsläppen i byggprocessen i jämförelse med ett motsvarande hus byggt med betong. Det visar bland annat en studie där IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH har analyserat klimatpåverkan för Sveriges högsta flerbostadshus byggt av trä, Strandparken i Sundbyberg.
Här läser du mer om Fossilfritt Sverige:
http://fossilfritt-sverige.se
Kontakter
Carl WangelKommunikationschef
Tel:Kontor: 08-762 72 72 Mobil: 070-392 88 07carl.wangel@trabyggnadskansliet.seBilder
Om
Följ Träbyggnadskansliet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Träbyggnadskansliet
Nödbostäder i trä erbjuder skydd vid krig och katastrofer3.6.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
En grupp småhustillverkare i Småland har tagit fram ett koncept för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Resultatet visades på Nordbygg och nu förbereder man sig för kommersialisering.
Nödbostäder i trä från platta paket visas på Nordbygg i monter C14:3222.4.2024 09:55:54 CEST | Pressmeddelande
Krig och naturkatastrofer, men också konjunktursvängningar driver innovation. När nyproduktionen av småhus gick ner sjösatte småhusfabrikerna i Småland ett pilotprojekt för produktion av nödbostäder i trä som enkelt monteras på plats. Genom nygammal teknik har man skapat en möjlig ny produkt från industriellt träbyggande.
Stor delegation från USA besöker Sverige för att studera hållbart byggande i trä22.6.2023 08:20:11 CEST | Pressmeddelande
Den 25–30 juni kommer en delegation från USA tillsammans med kollegor från Storbritannien, Irland och Japan, till Sverige för att studera hållbart industriellt träbyggande. Representanter från det amerikanska bostads- och stadsutvecklingsdepartement med flera kommer besöka kända träbyggnadsprojekt såsom Sara Kulturhus i Skellefteå, Tallen i Piteå och Trikåfabriken i Stockholm, men också ha möten med politiker, myndighets- och näringslivsföreträdare.
Träbyggandet visar vägen – Har kortat byggtiden med 3 månader och höjt produktiviteten med 30 procent!8.12.2021 16:53:29 CET | Pressmeddelande
Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 % och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå Tekniska Universitet (LTU). Studien presenterades av professor Lars Stehn på ett seminarium i riksdagen under torsdagen. Den traditionella byggindustrin har under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu finns studien "Produktivitetsmått för Industriellt träbyggande" tillgänglig.
Är industriellt byggande lösningen på byggindustrins produktivitetsutmaning? Nu tar träbyggnadsindustrin reda på svaret.14.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Medan de flesta industrigrenar ständigt förbättrar sin produktivitet och ofta förmår att sänka sina kostnader och priser över tid, tycks byggindustrin stå och stampa. Ett flertal studier från olika länder pekar entydigt på att den traditionella byggindustrin under lång tid haft svag produktivitetsutveckling. Samtidigt finns en delsektor som skiljer sig markant, den industriella träbyggnadsindustrin. Nu startar Luleå tekniska universitet (LTU) ett projekt som ska ta reda på branschens prestanda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum