Trakasserier och hot mot elitidrotten
Brå har studerat otillåten påverkan inom idrotten. Det kan handla om att personer inom elitidrotten, och ibland även deras anhöriga, blir hotade och får sina kontaktuppgifter spridda i drev på sociala medier. Det händer att personer i ledningsfunktioner blir hotade och trakasserade, för att de ska avgå, och att sportjournalister utsätts för att avskräckas från att göra granskande reportage eller skriva negativt om en viss klubb.
– Påverkare inom idrotten är ofta besvärligare att hantera än de som exempelvis försöker påverka myndighetspersoner. De har oftare ett skrämselkapital och kan lättare och snabbare samla stora grupperingar att delta i nätdrev och liknande, säger Anna Jonsson, utredare på Brå.
Våga prata om problemen och stötta de utsatta öppet
En viss machokultur inom idrotten kan göra att de som utsätts för påverkansförsök inte pratar om det. Vissa utsatta berättar att de också saknat stöd från överordnade efter påverkansförsök. Organisationer som inte stöttar sin personal kan dock få problem med framtida rekryteringar. För att förebygga och hantera påverkansförsök kan idrotterna lära av varandra, genom att löpande dela erfarenheter, lyfta problemen med otillåten påverkan samt öppet stötta de som utsätts.
Risk för ekonomisk brottslighet
Ett annat problem inom idrotten är att idrottsföreningar löper risk att utnyttjas för ekonomisk brottslighet.
– De flesta idrottsföreningar är ideella föreningar som dessutom är lätta att bilda. Ingen registrering krävs, och det finns inga krav på att uppge vilka som företräder föreningen. Det gör att den kan utnyttjas för olika former av skattebrott och bedrägerier, säger Karolina Hurve, utredare på Brå.
Fakta
I undersökningen ingår idrotterna fotboll, ishockey, basket och bandy, och då främst funktioner inom herridrott på elitnivå. Brå har även undersökt sportjournalisters och supporterpolisers utsatthet i samband med deras yrkesutövning inom idrotten.Rapporten baseras på 106 intervjuer, deltagande observationer samt en genomgång av akter från Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.
Rapporten Att motverka otillåten påverkan inom idrotten (Brå 2018:5) finns på www.bra.se
För mer information
- Karolina Hurve, 08-527 58 518, e-post: karolina.hurve@bra.se
- Anna Jonsson, 08-527 58 405, e-post: anna.jonsson@bra.se
Dokument
Länkar
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Antalet personer misstänkta för brott ökade under 202429.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 ökade antalet personer som misstänkts för brott med 8 procent jämfört med 2023, med en framträdande ökning bland kvinnor och äldre. Det visar den slutliga statistiken över personer misstänkta för brott 2024, som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar idag.
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum