24 398 ungdomar kallas till mönstring - Så många kallas från din kommun
Det första steget till en grundutbildning med värnplikt är att besvara mönstringsunderlaget som i januari skickades ut till drygt 107 000 ungdomar födda 2005. Alla ungdomar som har svarat på mönstringsunderlaget, vilket i år var cirka 97 procent, har fullgjort sin skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt.
De som nu, utifrån sina svar, blivit kallade till mönstring är skyldiga enligt samma lag att inställa sig till mönstring och likaså om de klarar mönstringen att genomföra grundutbildning med värnplikt.
2005:orna mönstrar från maj i år till april nästa år. Själva kallelsen med tid och datum för mönstringen kommer cirka två månader innan det är dags att inställa sig.
- Enligt inneliggande försvarsbeslut ökar både antalet ungdomar som ska mönstra och göra värnplikt under åren framöver. Med ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge är det mycket viktigt att krigsförbanden kan fyllas med utbildad och övad personal. De ungdomar som nu kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt kommer att lämna ett viktigt bidrag till den operativa förmågan i krigsförbanden och därmed till försvaret av Sverige, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.
Bäst lämpad får göra grundutbildningen
De som efter mönstringen väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykiska förutsättningar påverkar bedömningen. Cirka 7 000 ungdomar kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt 2024-2025. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Första utbildningsstart för ungdomarna födda 2005 är sommaren 2024.
Två vägar till grundutbildning med värnplikt
Den som inte kallas till mönstring, men som är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan precis som tidigare göra en egen ansökan på Plikt- och prövningsverkets hemsida när de har fyllt 18 år.
Bifogat finns statistik över antalet som ska mönstra nedbrutet på län och kommun.
Kontakter
Marinette Nyh RadeboKommunikationschef
Tel:070-144 21 05marinette.nyhradebo@pliktverket.sePer Andersen HelsethKommunikatör
Tel:070-829 38 75per.andersenhelseth@pliktverket.seBilder
Dokument
Om
Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.
Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.
Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.
Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.
Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på fyra orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö, Stockholm och Göteborg.
Följ Plikt- och prövningsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket
Nästan alla ungdomar tycker det är viktigt att Sverige har ett försvar22.8.2024 08:03:56 CEST | Pressmeddelande
På uppdrag av Plikt- och prövningsverket har Novus gjort en undersökning i målgruppen ungdomar födda 2006. Undersökningen syftar främst till att ta reda på vad ungdomarna vet om totalförsvarsplikten och hur kunskapen förändras genom myndighetens kommunikation. Men den fångar också upp attityder kring värnplikt och försvaret av landet.
27 900 mönstringshandböcker dimper ner i brevlådor runtom i Sverige9.4.2024 09:55:41 CEST | Pressmeddelande
Mönstringshandboken skickas hem till alla ungdomar som fått besked om att de kommer att kallas till mönstring. I år omfattar det inte mindre än 27 900 ungdomar födda 2006. Mönstringshandboken innehåller allt man behöver veta inför sin mönstring för att man ska kunna förbereda sig på bästa sätt.
27 900 ungdomar ska mönstra - så många kallas från din kommun13.3.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I år kallar Plikt- och prövningsverket 27 900 killar och tjejer födda 2006 till mönstring. En ökning med 465 procent jämfört med 2017 då plikten återinfördes.
De första på 15 år skrivs in och krigsplaceras med civilplikt20.2.2024 11:19:02 CET | Pressmeddelande
I dag var en smått historisk dag på Plikt- och prövningsverket då civilpliktiga skrevs in och krigsplacerades inom ramen för den återaktiverade civilplikten. Senast någon krigsplacerades med civilplikt i Sverige var 2009.
Nu ska 110 000 svenska ungdomar göra sin plikt8.1.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nästan alla svenska medborgare som fyller 18 under året är enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldiga att lämna uppgifter till mönstringsunderlaget, som är det första steget mot mönstringen och i förlängningen en grundutbildning med värnplikt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum