Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent kommer till Umeå inför Nordiska kusträddardagen

Dela
Den 5 maj anordnas den Nordiska kusträddardagen. Dagen är kulmen på en vecka fylld med aktiviteter ämnade att uppmärksamma allmänheten på att skräp på land blir skräp i havet. Den 29 april kommer Håll Sverige Rent till Avion i Umeå.

– Vi vill berätta om att skräp på land blir skräp i havet, och att du kan vara med och göra skillnad genom att bli en Kusträddare, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Under veckan som leder fram till den 5:e och Nordiska kusträddardagen drar Håll Sverige Rent ut på eventturné för att informera om problematiken kring marin nedskräpning samt uppmana folk att hjälpa oss att göra en insats för våra vatten.

Håll Sverige Rent kommer att finnas på Avion med en interaktiv och informationsspäckad monter från 29 april till 5 maj.

Under själva Kusträddardagen, den 5 maj, hoppas vi att så många som möjligt ger sig ut på våra stränder och kustlinjer för att plocka skräp.

Alla som vill vara med och tävla om fina priser kan gå med i Håll Sverige Rents event "Nordiska kusträddardagen" på Facebook och läsa om vad som gäller för tävlingen.

Kom gärna och besök oss i montern!

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, 072-5654405

FAKTA:

Att vara en Kusträddare innebär att en går ut och plockar skräp vid havet, en sjö eller annat vattendrag. Anmälan kan göras på Håll Sverige Rents webb, och då kan en också vara med och tävla om en middag från havet.

Nordiska kusträddardagen anordnas den 5 maj i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna.

Förra året deltog drygt 35 000 människor i Nordiska kusträddardagen i Sverige.

80 procent av skräpet i havet kommer från land och merparten av skräpet består av plast.

Håll Sverige Rent besöker Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad och Umeå inför Nordiska kusträddardagen.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hallsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye