Skogsstyrelsen rekommenderar att avstå från skogsbruk vid extrem brandrisk
Rekommendationen att avstå från skogsbruk gäller de områden där det enligt SMHI:s brandriskprognos är mycket hög eller extrem brandrisk.
Det finns gemensamma riktlinjer inom skogsbranschen för hur skogsbruket ska skötas i lägen med stor brandrisk (se nedan). Skogsstyrelsens uppfattning är att riktlinjerna i mycket stor utsträckning och på de allra flesta håll följs.
– Det ska skogsbruket ha en eloge för, säger Carl Appelqvist, skogsskötselspecialist och tjänstgörande nationell skadesamordnare vid Skogsstyrelsen.
När brandrisken är så hög som den är sommaren 2018 finns en mängd potentiellt farliga moment vid konventionellt skogsbruk. Framför allt är det riskabelt att köra med större skogsmaskiner som är försedda med band eller kedjor, vilket ger stor risk för gnistbildning särskilt på stenig mark.
– Det är som att åka runt med ett tändstål på 20 ton, säger Erik Lööf, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens Värmlandsdistrikt. Och om det bildas gnistor krävs det inte mycket för att en brand ska uppstå och sprida sig snabbt.
Även skogsarbete i mindre skala har sina risker. Om en skogsägare till exempel kommer åt en sten med röjsågen kan det bildas gnistor.
I det läge med extremt hög brandrisk som nu råder i större delen av landet är Skogsstyrelsens rekommendation att helt avstå från skogsbruk. Den rekommendationen gäller så länge brandrisken ligger kvar på extrema nivåer.
Om olyckan trots allt skulle vara framme och någon skulle orsaka en brand i samband med skogsbruk, kan det vara straffbart. I fall där en brand har orsakats av oaktsamhet kan det bedömas som brottet allmänfarlig vårdslöshet. Det finns exempel där domstolen har dömt till dagsböter för ett sådant brott.
Om någon ser något som skulle kunna vara olämpligt vid skogsbruk i torra marker bör en anmälan göras till polisen.
Skogsbranschens riktlinjer
Riktlinjerna ger förslag på lämpliga åtgärder för att förebygga bränder, samt vilken utrustning som ska finnas med vid olika typer av maskinarbete. Riktlinjerna beskriver även hur samråd ska ske mellan olika aktörer när det är hög brandrisk.
Riktlinjerna kan du läsa på Skogforsks webbplats: https://www.skogforsk.se/kunskap/kunskapsbanken/2017/riskhantering-avseende-brand-vid-skogsarbete/
SMHI:s brandriskprognos
Aktuell information om brandrisk på SMHI.se: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn
Kontakter
Carl Appelqvist
Skogsskötselspecialist Skogsstyrelsen
036-35 93 39, 070-617 73 39, carl.appelqvist@skogsstyrelsen.se
Lena Allthin
Kommunikatör Skogsstyrelsen
036-35 93 51, 072-203 41 71, lena.allthin@skogsstyrelsen.se
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
Granbarkborrens rekordangrepp över - kraftig minskning visar inventering10.12.2024 07:41:16 CET | Pressmeddelande
Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum