Hissförbundet

Tillgänglighetsarenan lanserar Pistkarta över Visby som app – utvecklad av civilingenjörsstudenter från Uppsala Universitet

Dela
Nu kommer pistkartan som app, kartan som visar de mest tillgängliga vägarna i Visby. På sina håll är Visbys gator lika branta som Tour de Skis monsterbackar och bjuder helt klart på utmaningar både för gemene man men framför allt för personer i behov av tillgänglighet. Till sin hjälp har Tillgänglighetsarenan arbetat med studenter från en av civilingenjörsutbildningarna vid Uppsala Universitet och tillsammans har de byggt en app som hjälper användarna med framkomligheten i Visby.

För personer med funktionsnedsättning kan en tur genom Visby vara precis lika utmanande som en tur uppför en svart pist i skidtävlingarnas mest utmanande tävlingar. De branta lutningarna är inte bara en utmaning för besökare med funktionsnedsättning utan även för den äldre generationen, en växande grupp i Sverige överlag. Andra som kan utmanas lite extra är till exempel familjer med barnvagnar. Pistkartan är ett sätt att rikta ljuset på den utmaning som en stor del av befolkningen får finna sig i. En uppmaning om ombyggnationer i äldre stadsmiljöer är inte huvudsyfte med pistkartan, utan istället att lyfta frågan om att tänka in tillgänglighet i alla nybyggnationer samt att även i äldre byggnader öka tillgängligheten genom att kartlägga och åtgärda enkla hinder.

  • Då intresset var stort för vår karta insåg vi snabbt att vi ville erbjuda också en digital version och fick kontakt med Johanna Dagfalk, student vid ett av civilingenjörsprogrammen på Uppsala Universitet. De valde att bygga vår app som en del av deras kandidatarbete under utbildningen. Vi är oerhört nöjda och imponerade över slutresultatet. Studentteamet har på mycket kort tid förstått vad vi ville åstadkomma och satt samman detta till en app med precis den funktionalitet vi önskade. Jag skulle vilja uppmana alla att ladda ner appen för att förstå hur mycket nytta den faktiskt gör, säger Charlotte Teglgaard Pålsson, projektledare för Tillgänglighetsarenan.

Studenterna kommer från Uppsala Universitets civilingenjörsutbildning System i Teknik och Samhälle med inriktning IT där de nu har två år kvar. Ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av att bygga en app. I teamet finns Johanna Dagfalk som fungerat som projektledare samt Adam Hagevall, Ellen Kyhle och Carl Wikström. Projektet med Pistkartan blev studenternas kandidatarbete under en fem år lång utbildning.

  • Utan tidigare erfarenhet av programmering för just mobilapplikationer gav vi oss in i arbetet med Pistkartan som kandidatarbete, och tio veckor senare är vi både nöjda och stolta över resultatet. Vi har lärt oss massor, och är så tacksamma över samarbetet och förtroendet från Tillgänglighetsarenan. Projektet passar helt perfekt in i vår utbildning, med appen som ett utmärkt praktiskt exempel på hur teknik kan användas för att förenkla och utveckla samhället i stort, säger Johanna Dagfalk. Det känns extra roligt att genomföra ett studentarbete som bidrar till samhällsnytta såsom vår pistkarteapp.

Appen Pistkartan
Appen finns att ladda ner från både Appstore och Google Play. Sök på namnet Visby Pistkarta eller ladda ner den via någon av följande länkar.
 

Ladda ner appen för iPhone>>

Ladda ner appen för Android>>

Läs mer om Tillgänglighetsarenan>>

Läs mer om civilingenjörsutbildningen System i teknik i samhälle>>

För mer information, kontakta:

Christine Fraser, Kommunikationsspecialist Scandic Sverige
christine.fraser@scandichotels.com, 0704-394144

Malin Brant-Lundin, Kommunikationschef KONE
malin.brantlundin@kone.com, 08-7523564

Om Tillgänglighetsarenan
Bakom initiativet Tillgänglighetsarenan står SPF Seniorerna, Parasport Sverige, DHR, Hissförbundet och Scandic. Tillsammans anordnar de för tredje året i rad en arena med syfte att lyfta ämnet tillgänglighet under Almedalsveckan och för andra året i rad rullstolsrallyt. Mer information om Tillgänglighetsarenan finns på www.facebook.com/tillganglighetsarenan

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Hissförbundet
Hissförbundet
Storgatan 5
114 44 Stockholm

08-782 08 50https://www.hissforbundet.se/

Följ Hissförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hissförbundet

Hissförbundet välkomnar ny utredning om hissäkerhet – nu krävs en plan10.2.2022 15:58:00 CET | Pressmeddelande

Idag publicerades den utredning Boverket genomfört på uppdrag av Regeringen gällande åtgärder för säkerhetsrisker i äldre hissar. De senaste åren har flera barn skadats allvarligt i hissar, olyckor som hade kunnat undvikas med bättre säkerhet. Hissförbundet ser mycket positivt på utredningens förslag om att införa säkerhetshöjande åtgärder i äldre hissar i bostadshus. Om regeringen tar ett positivt beslut kan äntligen allvarliga olycksrisker elimineras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye