Tillgänglighetsarenan lanserar Pistkarta över Visby som app – utvecklad av civilingenjörsstudenter från Uppsala Universitet
För personer med funktionsnedsättning kan en tur genom Visby vara precis lika utmanande som en tur uppför en svart pist i skidtävlingarnas mest utmanande tävlingar. De branta lutningarna är inte bara en utmaning för besökare med funktionsnedsättning utan även för den äldre generationen, en växande grupp i Sverige överlag. Andra som kan utmanas lite extra är till exempel familjer med barnvagnar. Pistkartan är ett sätt att rikta ljuset på den utmaning som en stor del av befolkningen får finna sig i. En uppmaning om ombyggnationer i äldre stadsmiljöer är inte huvudsyfte med pistkartan, utan istället att lyfta frågan om att tänka in tillgänglighet i alla nybyggnationer samt att även i äldre byggnader öka tillgängligheten genom att kartlägga och åtgärda enkla hinder.
- Då intresset var stort för vår karta insåg vi snabbt att vi ville erbjuda också en digital version och fick kontakt med Johanna Dagfalk, student vid ett av civilingenjörsprogrammen på Uppsala Universitet. De valde att bygga vår app som en del av deras kandidatarbete under utbildningen. Vi är oerhört nöjda och imponerade över slutresultatet. Studentteamet har på mycket kort tid förstått vad vi ville åstadkomma och satt samman detta till en app med precis den funktionalitet vi önskade. Jag skulle vilja uppmana alla att ladda ner appen för att förstå hur mycket nytta den faktiskt gör, säger Charlotte Teglgaard Pålsson, projektledare för Tillgänglighetsarenan.
Studenterna kommer från Uppsala Universitets civilingenjörsutbildning System i Teknik och Samhälle med inriktning IT där de nu har två år kvar. Ingen av dem har någon tidigare erfarenhet av att bygga en app. I teamet finns Johanna Dagfalk som fungerat som projektledare samt Adam Hagevall, Ellen Kyhle och Carl Wikström. Projektet med Pistkartan blev studenternas kandidatarbete under en fem år lång utbildning.
- Utan tidigare erfarenhet av programmering för just mobilapplikationer gav vi oss in i arbetet med Pistkartan som kandidatarbete, och tio veckor senare är vi både nöjda och stolta över resultatet. Vi har lärt oss massor, och är så tacksamma över samarbetet och förtroendet från Tillgänglighetsarenan. Projektet passar helt perfekt in i vår utbildning, med appen som ett utmärkt praktiskt exempel på hur teknik kan användas för att förenkla och utveckla samhället i stort, säger Johanna Dagfalk. Det känns extra roligt att genomföra ett studentarbete som bidrar till samhällsnytta såsom vår pistkarteapp.
Appen Pistkartan
Appen finns att ladda ner från både Appstore och Google Play. Sök på namnet Visby Pistkarta eller ladda ner den via någon av följande länkar.
Läs mer om Tillgänglighetsarenan>>
Läs mer om civilingenjörsutbildningen System i teknik i samhälle>>
För mer information, kontakta:
Christine Fraser, Kommunikationsspecialist Scandic Sverige
christine.fraser@scandichotels.com, 0704-394144
Malin Brant-Lundin, Kommunikationschef KONE
malin.brantlundin@kone.com, 08-7523564
Om Tillgänglighetsarenan
Bakom initiativet Tillgänglighetsarenan står SPF Seniorerna, Parasport Sverige, DHR, Hissförbundet och Scandic. Tillsammans anordnar de för tredje året i rad en arena med syfte att lyfta ämnet tillgänglighet under Almedalsveckan och för andra året i rad rullstolsrallyt. Mer information om Tillgänglighetsarenan finns på www.facebook.com/tillganglighetsarenan
Nyckelord
Bilder
Dokument
Om
Följ Hissförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hissförbundet
Hissförbundet lanserar kampanj för att attrahera ungdomar till branschen23.3.2022 10:43:27 CET | Pressmeddelande
Hiss- och rulltrappsbranschen lanserar idag en gemensam satsning för kompetensförsörjning. Lanseringen sker i samband med World Elevator Day. På Hissforbundet.se/karriar finns information om utbildningar, intervjuer och olika karriärvägar. Parallellt lanseras en kampanj i sociala medier.
30 år för säkrare hissar och rulltrappor22.2.2022 13:03:35 CET | Pressmeddelande
Hissförbundet firar i år 30-årsjubileum. Sedan 1992 har branschen genom Hissförbundet verkat för säkrare hissar och rulltrappor. En annan högt prioriterad fråga är kompetensförsörjning av servicetekniker till en bransch som behöver anställa minst 750 personer de närmaste fem åren.
Hissförbundet välkomnar ny utredning om hissäkerhet – nu krävs en plan10.2.2022 15:58:00 CET | Pressmeddelande
Idag publicerades den utredning Boverket genomfört på uppdrag av Regeringen gällande åtgärder för säkerhetsrisker i äldre hissar. De senaste åren har flera barn skadats allvarligt i hissar, olyckor som hade kunnat undvikas med bättre säkerhet. Hissförbundet ser mycket positivt på utredningens förslag om att införa säkerhetshöjande åtgärder i äldre hissar i bostadshus. Om regeringen tar ett positivt beslut kan äntligen allvarliga olycksrisker elimineras.
Hissförbundet välkomnar konsekvensutredning av säkerhetsåtgärder för äldre bostadshissar18.3.2021 18:36:05 CET | Pressmeddelande
Hissförbundet välkomnar Regeringens uppdrag till Boverket om att utreda retroaktiva krav för att åtgärda säkerhetsbrister i äldre hissar i bostadshus.
Ny rapport: Var femte hiss i Sverige har allvarliga säkerhetsbrister30.9.2020 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras Hissförbundets rapport om säkerhetsrisker med äldre svenska hissar. Rapporten har tagits fram efter en rad uppmärksammade olyckor där bland annat barn skadats allvarligt i äldre hissar. Hissförbundet kräver nu ändring av Boverkets regler.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum