Västerås stift, Svenska kyrkan

3,2 miljoner kronor till arbete med asylsökande och flyktingar i Västerås stift

Dela

Kyrkostyrelsen har beslutat om fördelningen av 60 miljoner kronor till Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar 2019. Av dessa pengar går 3,2 miljoner till Västerås stift, bland andra till församlingarna i Norberg, Mora och Näsby-Fellingsbro.

Svenska kyrkans församlingar har ett stort engagemang för människor på flykt; lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. De senaste åren har arbetet intensifierats och prioriterats, bland annat genom extra ekonomiska medel från nationell nivå. Kyrkomötet beslutade 2016 att anslå 75 miljoner kronor för att stärka arbetet för människor på flykt och sedan ytterligare 60 miljoner kronor per år under 2017-2019. 

– Det här är viktiga pengar. Det finns ett engagemang och en kompetens i våra församlingar som på många orter spelar en avgörande roll för integrationen och människors möjlighet att etablera sig. Kyrkostyrelsens beslut ger oss resurser för att fortsätta det arbetet, säger Nils Åberg, stiftskonsulent för stiftsadjunkt för asyl- och flyktingfrågor.

Beslutet om fördelning har tagits utifrån behoven på migrationsområdet, som hela tiden förändras. De senaste årens stora engagemang i mottagandet av asylsökande är i stort sett över. Nu handlar arbetet i församlingarna om att möta människor i olika faser i asylprocessen och människor som fått uppehållstillstånd och ska etablera sig i det svenska samhället, samt att bidra till social sammanhållning.  

Av de 3,2 miljoner som fördelats till Västers stift går 2,1 miljoner till församlingarnas arbete. 1,1 miljon är ett stöd till stiftsorganisationens arbete.

– Församlingarnas ansökningar till olika projekt uppgick till 4,5 miljoner kronor, vilket betyder att ingen församling kan få så mycket pengar som de sökt. Vi har valt att prioritera tillsättningen av tjänster, vilket gjort det möjligt att driva flera viktiga projekt i församlingarna vidare, säger Nils Åberg.

Mer information

Västerås stift
Nils Åberg, stiftsadjunkt för asyl- och flyktingfrågor, 
021-17 85 53, nils.aberg@svenskakyrkan.se

Kontakt med församlingar som får del av medlen:

Mora församling
Lena Abrahamsson, diakon, 0250-55 29 09, lena.abrahamsson@svenskakyrkan.se

Näsby-Fellingsbro församling
Isabell Ramberg, diakon, 0581-378 58, isabell.ramberg@svenskakyrkan.se

Norbergs församling
Marianne Wiik, kyrkoherde, 0223-298 12, marianne.wiik@svenskakyrkan.se

För den kompletta listan med församlingar som fått medel, kontakta Nils Åberg. 

Kontakter

Bilder

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum