Konsten – och tekniken – att gestalta rum med ljus
För Ulrika Wänström Lindh är ljuset i fokus, om uttrycket tillåts. Sedan mer än 20 år har hon arbetat med och forskat kring ljus och dess påverkan på rummet.
– Det som fascinerar mig mest med ljus är att det på samma gång är immateriellt och konkret. Att arbeta med ljus i arkitektur kan sträcka sig från armaturdesign till stadsplanering. Och det rör sig från teknik till konst, hälsa och psykologi.
Ulrika Wänström Lindh är i dag lektor vid ljusdesignutbildningen vid Tekniska högskolan i Jönköping. I botten är hon inredningsarkitekt från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, men är även arkitektutbildad vid Chalmers. I flera år arbetade hon som ljusdesigner på arkitektkontor. Då märkte hon att som praktiker utgick man i designen från ett antal tumregler, eller lösningar baserade på erfarenhet och känsla.
– Jag funderade på om det verkligen fanns forskning bakom det, till exempel om ljus på vertikala ytor är så viktigt egentligen. Det fanns – och finns fortfarande – väldigt lite forskning om rumsgestaltning med ljus, och nästan ingenting om upplevelser och beteende i relation till ljusdesign. Så jag tänkte att jag får forska själv.
Och det gjorde hon. Forskningen kom till stor del att handla om vikten av tydliga rumsgränser genom belysta vertikala ytor. Boken grundar sig på doktorsavhandlingen Light shapes spaces, till vilken Ulrika Wänström Lindh bland annat gjorde tre typer av experiment. I en skalmodell av ett rum testade hon olika ljussättningar, hon undersökte även olika sätt att belysa en hörsal samt en park. Experimenten gav resultat som ifrågasatte den etablerade sanningen att ”ljusa ytor förstorar”.
– Det visade sig inte vara så enkelt. I parken testade jag att belysa trädstammar runtom en plats, och frågade de 220 testpersonerna om rummet kändes mindre eller större. Hälften sa att det var större, eftersom man såg hur stort rummet var, medan hälften sa att det kändes mindre eftersom det syntes var rummet slutar. Mörker kan alltså också förstora, eftersom man då inte ser rummets gränser.
De olika kvalitativa studier som Ulrika Wänström Lindh har utfört ger inga entydiga och enkla svar av typen ”Såhär ska du belysa för maximal trygghet” eller ”Bästa sättet att belysa ett vardagsrum”. Men de visar att ljusmönster kan ha betydelse för upplevelsen av rummets dimensioner. Hennes forskning visar också att frågor om hur ljus och rum upplevs i kombination är komplexa och situationsberoende.
Boken är en populärvetenskaplig version av Ulrika Wänström Lindhs avhandling, där hon skurit ner texten om försöken och i stället betonat resultaten. Den innehåller även nya avsnitt som belysningsplanering och att skissa ljus. Tanken är att boken ska tilltala både studenter och praktiker. Ljusdesign är ett färskt område som utbildning och yrke, och Ulrika Wänström Lindh brinner för att öka kunnandet inom – och statusen för – ljusdesign i Sverige.
– Min bok är ett sätt att nå ut med den kunskap jag kommit fram till, så att den inte stannar i forskarvärlden. Jag hoppas att den ska vara lätt att ta till sig och inspireras av.
Nyckelord
Kontakter
Jens FredholmFörläggare tillämpad teknik
jens.fredholm@studentlitteratur.seBilder
Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 359 miljoner kronor och har 136 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Studentlitteratur och Binogi utökar samarbetet för ett likvärdigt lärande i naturvetenskap24.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Med ett likvärdigt och inkluderande lärande som ledstjärna fortsätter Studentlitteratur och Binogi sitt samarbete för att stödja lärare och elever. I samband med att Studentlitteraturs läromedel Helios NO nu släpps för årskurs 5 blir ännu fler handplockade, flerspråkiga undervisningsfilmer från Binogi tillgängliga via lärarhandledningen.
Ny komplett lärobok om vindkraft27.1.2025 10:44:50 CET | Pressmeddelande
Vindkraften har en central roll i energiomställningen och står i dag för en betydande del av den globala elproduktionen. Nu kommer en heltäckande lärobok om vindkraftens historia, teknik, miljöpåverkan och samhällsaspekter.
"Customer Experience Management på svenska" är Årets Marknadsföringsbok 202428.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Marknadsförbund har utsett Customer Experience Management på svenska av Helén Rigamonti till Årets Marknadsföringsbok 2024.
Lättlästdagen i Lund – en heldag om språk och läsning14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 22 november arrangeras Lättlästdagen på Kulturen i Lund – en inspirerande och lärorik heldag om språk, läsning och begriplighet med lättläst som utgångspunkt. Arrangörer är Språktidningen och Nypon och Vilja förlag i samarbete med MTM.
Student belönas för bästa rättsteoretiska examensarbete4.6.2024 08:06:33 CEST | Pressmeddelande
David Reidhavs pris för bästa rättsteoretiska examensarbete delas nu ut för tredje gången. Studentlitteratur uppvaktade årets mottagare Gustaf Sveréus med diplom och 5000 kr vid en högtidlig ceremoni på Juridicum i Lund den tredje juni.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum