Äntligen en ordentlig satsning på infrastruktur
- Vi välkomnar därför regeringens förslag om att i första hand föreslå resurser till drift och underhåll av befintligt system och i andra hand nyinvesteringar, säger Charlotte Wäreborn Schultz, VD Svensk Kollektivtrafik.
Svensk Kollektivtrafik menar att det är bra att regeringens förslag ligger nära kapacitetsutredningens mest ambitiösa nivå när det gäller åtgärder på kort och medellång sikt men att det redan nu är dags att börja titta på behovet av satsningar i ett längre perspektiv, till åtminstone 2030 men med utblick mot 2050 vilket också var kapacitetsutredningens långsiktiga perspektiv. Detta för att vi inte ska hamna i fler akuta situationer i framtiden. Dessutom visar det så kallade klimatpaketet i kapacitetsutredningen att det kommer att krävas extra ordinära insatser för att nå både EUs och de svenska klimatmålen. Ett område som särskilt pekas ut för att nå dessa mål är möjligheterna att skapa en väl fungerande och attraktiv kollektivtrafik.
- Svensk Kollektivtrafik har därför tagit initiativ till ett branschgemensamt projekt, Scenario 2050 som handlar om att bredda perspektivet till att inte bara omfatta infrastruktursatsningar utan också att identifiera andra strategiskt viktiga åtgärder som krävs för att utveckla kollektivtrafiken och fördubbla marknadsandelen på lite sikt, branschens gemensamma mål, säger Charlotte Wäreborn Schultz.
Snabbfakta Regeringes infrastrukturproposition Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem 2012/13:25
Regeringen föreslår att den ekonomiska ramen för åtgärder i den statliga transportinfrastrukturen under planeringsperioden 2014-2025 ska uppgå till totalt 522 miljarder kronor. Detta motsvarar en ambitionsökning med närmare 20 procent i jämförbara priser. Regeringen föreslår att 86 miljarder kronor avsätts för drift och underhåll och reinvestering av statliga järnvägar och 155 miljarder kronor för drift och underhåll av statliga vägar. Resterande delar av ramen, 281 miljarder kronor, föreslår regeringen ska användas för att utveckla transportsystemet så att det klarar nuvarande och framtida krav på hållbarhet och för att göra det varaktigt robust.
För mer information:
Charlotte Wäreborn Schultz, vd Svensk Kollektivtrafik, 070-528 08 70
Anita Stenhardt, informationschef, Svensk Kollektivtrafik, 070-588 08 69
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande
De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum