Avtal inom den upphandlade kollektivtrafiken hotas
– I ett värsta scenario kan grunden för ingångna avtal i den offentligt upphandlade kollektivtrafiken komma att ifrågasättas. Det handlar om 34 miljarder kronor årligen, säger Anna Grönlund, förbundsdirektör på Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR.
Inom kollektivtrafiken är avtalen mellan offentlig beställare och företag som regel fleråriga. För att kunna hantera kostnadsökningar i form av löner, bränsle och andra årliga prisjusteringar finns sedan många år ett gemensamt branschindex där just AKI är en dominerande del. Detta gemensamma branschindex gör att avtalets ingångspris löpande justeras och att ingen part i en upphandling behöver fundera över löneökningar eller bränsleprishöjningar som ligger flera år framåt i tiden.
– Med ett branschgemensam index har såväl säljare som köpare vid upphandslingstillfället lättare för att komma överens om ett pris som speglar faktiska kostnader för den kollektivtrafik som ska utföras, i stället för att anbudslämnaren måste ta höjd för kommande affärsrisker, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, Sveriges Kommuner och Landsting.
– Vi har tillsammans med BR under ett antal år bidragit med egen finansiering för att SCB ska fortsätta producera AKI, sedan statliga Medlingsinstitutet drog tillbaka sin finansiering. Om inte staten kan fortsätta att finansiera statistiken så utgår jag från att SCB kommer att medverka till en konstruktiv och långsiktig finansieringslösning tillsammans med den samlade kollektivtrafikbranschen, säger Charlotte Wäreborn Schultz, VD Svensk Kollektivtrafik.
– Att samhällets offentliga beställare kan beräkna och planera för sin framtida kollektivtrafik i ett strategiskt perspektiv är oerhört viktigt. Då måste de styrande politikerna rimligen kunna förutse kommande kostnadsökningar och åtaganden. Att enskilda organisationer ska ta över ett statligt ansvar och bekosta ett material som sedan SCB publicerar offentligt på sin webb är stötande, säger Thomas Winskog, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet..BR, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svensk Kollektivtrafik och Svenska Taxiförbundet har skrivit en skrivelse till Medlingsinstitutet för att få dem att på nytt uppdra åt SCB att ta fram AKI.
För mer information kontakta:
Charlotte Wäreborn Schultz, VD Svensk Kollektivtrafik, 070-528 08 70
Kontakter
Anita StenhardtKommunikationschef
Tel:070-588 08 69anita.stenhardt@svenskkollektivtrafik.seDokument
Länkar
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Rapport: Djupt orättvis förmånsbeskattning av resor6.5.2025 10:00:31 CEST | Pressmeddelande
Män, höginkomsttagare och storstadsbor är vinnare med dagens förmånsbeskattning av resor. Kvinnor, landsbygdsbor och låg- och medelinkomsttagare är förlorare. Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum