Studentuppsatser om smarta lösningar för kollektivtrafik får pris på Transportforum
Jakob Fahlstedt, LTH och Jens West, KTH får dela pris för 2012 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. De tar emot priset på invigningen av Transportforum i Linköping idag och får vardera 20 000 kronor. Uppsatserna är båda på mastersnivå, och ger förslag på innovativa lösningar för en effektivare och mer tillgänglig kollektivtrafik.
- Stort tack för utmärkelsen! Arbetet har varit mycket inspirerande och lärorikt för mig och det är kul att det uppskattas av fler än mig själv. Den viktigaste slutsatsen jag kommit fram till i mitt arbete är att kollektivtrafiken mellan Lund C och Lunds nya stadsdel Brunnshög bör trafikeras med högprioriterad busstrafik under devisen "tänk spårväg - kör buss" säger Jakob Fahlstedt.
- Jag är jätteglad att få ta emot priset och tar det som en bekräftelse på att det jag påstår i mitt exjobb håller. Nu gäller det bara att få SL att följa mina slutsatser också. Man skulle kunna skapa stor nytta för resenärerna, och det fina är att det troligtvis inte ens kommer att kosta någonting berättar Jens West.
Bakom priset står Kollektivtrafikakademin vid Lunds Universitet, branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik och Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR). Övriga sponsorer är Nobina Sverige, Keolis Sverige och Nettbuss Sverige.
- Nobina vill gärna bidra till nytänkande och kreativitet som gör kollektivtrafiken attraktivare. Speciellt viktigt är det att uppmuntra studenter som kan bidra med nya fräscha idéer runt framtidens resande, säger Rolf Kolmodin, kommunikationschef på Nobina Sverige, som varit med och sponsrat uppsatstävlingen.
Juryns motivering:
Jakob Fahlstedt visar i sin uppsats “Framtidens kollektivtrafik till Brunnshög” hur högkvalitativa kollektivtrafikstråk kan knyta samman tätorter i en expansiv region. Via tillämpning av klassisk trafikplanering, systematisk bearbetning av tillgängliga data och en övertygande argumentation för utbyggnad av prioriterad busstrafik skapas förutsättningar för en konkurrenskraftig och hållbar kollektivtrafiklösning.
Jens West har med sin uppsats “Boarding and bunching. The impact of boarding procedure on bus regularity and performance.” angripit två flaskhalsar i busstrafiken: hopklumpning av fordon och långa hållplatstider. Med hjälp av såväl fältstudier som simuleringsverktyg har han analytiskt, och på en hög vetenskaplig nivå, visat på sätt att kraftigt minska restiden samt föreslagit strategier för ökad regularitet. Detta är viktiga förutsättningar för ökad attraktivitet och ökat resande med buss i storstadstrafik.
Tid och plats för prisutdelning:
Den 11 januari, kl 10.00 – 10.30, Crusellhallen, Konsert & Congress, Linköping.
För mer information:
Juryn:
Anders Wretstrand, Lunds universitet, tel 046-222 04 82, 0766-32 78 65
Peter Eklund, Svensk Kollektivtrafik, tel 070-824 83 42
Lars Annerberg, Bussbranschens Riksförbund (BR), tel 08- 442 72 74, 070-648 24 36.
Pristagarna:
Jakob Fahlstedt, 0762-465435
Jens West, 0722-165014
En sammanfattning av uppsatserna finns på www.svenskkollektivtrafik.se och www.bussbranschen.se
Nyckelord
Kontakter
Anita StenhardtKommunikationschef
Tel:070-588 08 69anita.stenhardt@svenskkollektivtrafik.seDokument
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande
De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum