Svensk Kollektivtrafik

Förberedelser för en omreglerad kollektivtrafik

Dela
Vill du boka sittplats på morgonbussen och få en kopp kaffe när du kliver på? Eller kunna välja mellan två olika tågbolag när du ska resa hem? Eller kanske förboka plats i taxin som kör sista turen från busshållplatsen till din bostad? 2012 omregleras stora delar marknaden för svensk kollektivtrafik. Fler aktörer får möjlighet att ta fram nya tjänster för dagens och morgondagens resenärer. Tjänster som kan anpassas efter olika målgrupper, lokala behov eller utgöra kombinationer av turisttrafik och lokal trafik.

Den nya kollektivtrafiklagen, som börjar gälla 1 januari 2012, har gjorts med resenären i centrum. På Transportforum i Linköping den 13 januari presenterar en enad bransch sitt arbete för att förnya kollektivtrafiken. Under session 42 presenteras en ny doktorsavhandling under rubriken ”Omreglerade marknader för kollektivtrafik – teori och praktik” samt de kommande trafikförsörjningsprogrammen som varje region ska ta fram. Dessutom presenterar ResenärsForum tre nya undersökningar, en om politikernas inställning till kollektivtrafiken, en undersökning om varför resenärer slutar åka kollektivt, samt en undersökning om hur resenärerna blir bemötta i kollektivtrafiken.

Processen kring den nya lagstiftningen för den omreglerade marknaden för tåg och buss har skett mot bakgrund av beslut i EU och i olika steg för de olika transportslagen. Parallellt har branschen själv agerat för förnyelse av dagens strukturer, i syfte att få fler människor att ställa den egna bilen och välja att resa kollektivt. I början av 2008 presenterade en enad kollektivtrafikbransch sin ambition för Näringsdepartementet att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. I denna ”Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik” ingår Svensk Kollektivtrafik, Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR), Branschföreningen Tågoperatörerna, Svenska Taxiförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 2010 tillkom även Trafikverket. Fördubblingsprojektets vision innebär att många fler ska se kollektivtrafiken som en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle. Hur branschens egen resa skett och hur Sverige ser ut nu, inför en ökad avreglering av persontrafiken presenteras under session 42 på transportbranschens stora forsknings- och utvecklingskonferens Transportforum 2011, torsdagen den 13 januari, klockan 08.30-10.30 i Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress.

  • 08.30 Anna Grönlund, förbundsdirektör Svenska Bussbranschens Riksförbund ”Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik – en resa i tiden”.
  • 08.40 Omreglerade marknader för kollektivtrafik – teori och praktik. Gunnar Alexandersson, Handelshögskolan i Stockholm
  • 09.10 De nya trafikförsörjningsprogrammen – strategisk plattform för nästa generations kollektivtrafik. Håkan Bergkvist, Svensk Kollektivtrafik.
  • 09.40 Vad tycker resenärerna? Nya fakta från ResenärsForum. Gunnel Färm, ResenärsForum.
  • 10.00-10.30 Panelreflektioner. Styrgruppen för Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik.

För mer information:
Anita Stenhardt, Svensk Kollektivtrafik, tfn: 070-588 08 69, anita.stenhardt@svenskkollektivtrafik.se
Helena Gibson-Ek, Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR), 070-648 24 00, helena.gibson-ek@bussbranschen.se

Mer information om Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik och Fördubblingsprojektet finns på www.fördubbling.se.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Svensk Kollektivtrafik
Svensk Kollektivtrafik
Götgatan 14, 1 tr
118 46 Stockholm

https://www.svenskkollektivtrafik.se
Svensk Kollektivtrafik är bransch- och intresseorganisation för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen i Sverige. Våra medlemmar erbjuder lokal och regional kollektivtrafik med buss, tåg, spårvagn, tunnelbana och båt i Sverige. Svenska folket gör årligen 1,7 miljarder resor med våra medlemmars trafik. Det motsvarar 99 procent av landets busstrafik och 90 procent av landets tågtrafik.

 

Följ Svensk Kollektivtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik

Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.

Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande

Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.

Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande

De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye