Svensk Kollektivtrafik

Studenter får pris för uppsats om nyskapande kollektivtrafik med exempel från Ghana

Dela
Lily Naah och Ilyas Alhassan får idag ta emot 10 000 kr i stipendium för sin masteruppsats om utformningen av en Bus Rapid Transit (BRT) korridor i Ghanas huvudstad Accra vid Transportforum i Linköping.

Priset delas ut vid invigningen av Transportforum, den 13 januari i Linköping. Bakom priset står Kollektivtrafikakademin, Svensk Kollektivtrafik och Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR). Prisutdelare är professor Bengt Holmberg, Lunds universitet. Ilyas Alhassan finns på plats för att ta emot priset.

Vid bedömningen har arbetets praktiska relevans för verksamma inom kollektivtrafiken och arbetets vetenskapliga kvaliteter varit vägledande.

Uppsatsen är skriven inom området Bus Rapid Transit, BRT. BRT är en form av kollektivtrafik som är på stark frammarsch, inte minst i utvecklingsländer tack vare av dess kostnadseffektivitet och höga kapacitet.

Motiveringen:

”Studenterna har i sitt arbete använt mikrosimuleringsprogrammet VISSIM. Med hjälp av sina simuleringar har de kunnat studera alternativa utformningar av BRT-systemet och också kunnat beskriva effekterna på biltrafiken. De har bland annat identifierat kritiska punkter som fördröjer busstrafiken samt effekterna av olika busstorlekar och turtätheter.

Studenterna har trots stora svårigheter att få fram data för modellen visat att den kan ge mycket värdefullt underlag vid utformningen av BRT-system och att den är användbar även i utvecklingsländer.”

Lily Naah och Ilyas Alhassan har skrivit masteruppsatsen vid KTH i Stockholm.

Ilyas Alhassan arbetar just nu som lektor inom Civil Engineering (Wa Polytechnic) i Ghana.
Lily Naah arbetar som kvalitetsingenjör för MSF i Accra, Ghana. 

Om uppsatstävlingen:
Tävlingen arrangeras av Kollektivtrafikakademin i samarbete med Svensk Kollektivtrafik och Bussbranschens Riksförbund (BR). Juryn består av Bengt Holmberg, professor vid Lunds universitet, Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik och Lars Annerberg, Bussbranschens Riksförbund (BR). Prissumman är på 10 000 kronor. Tävlingen har arrangerats sedan 1998.

Om BRT:
Bus Rapid Transit (BRT) står för högt utvecklade busstrafiksystem där man tagit vara på många av de lösningar som annars finns i spårtrafik. För utvecklingsländer är BRT en möjlighet att med hjälp av buss nå kapacitetsvolymer och kvalitet i nivå med tunnelbana. BRT är därför en av de intressantaste utvecklingstendenserna för kollektivtrafik internationellt. BRT karaktäriseras av raka och tydliga linjesträckningar, full prioritet på egna bussbanor och skyddade busskörfält, hög turtäthet och praktisk kapacitet upp till cirka 35 000 resenärer per riktning och timme.

Tid och plats för prisutdelning
Den 13 januari, kl 10.00 – 10.30, Konsertsalen, Linköping.

För mer information
Bengt Holmberg, Lunds universitet, telefon 046-222 33 74
Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik, telefon 08-788 08 63 eller 070-628 08 63
Lars Annerberg, Bussbranschens Riksförbund (BR), telefon 08- 442 72 74 eller 070-648 24 36.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Svensk Kollektivtrafik
Svensk Kollektivtrafik
Götgatan 14, 1 tr
118 46 Stockholm

https://www.svenskkollektivtrafik.se
Svensk Kollektivtrafik är bransch- och intresseorganisation för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen i Sverige. Våra medlemmar erbjuder lokal och regional kollektivtrafik med buss, tåg, spårvagn, tunnelbana och båt i Sverige. Svenska folket gör årligen 1,7 miljarder resor med våra medlemmars trafik. Det motsvarar 99 procent av landets busstrafik och 90 procent av landets tågtrafik.

 

Följ Svensk Kollektivtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik

Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande

Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.

Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande

De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.

Årsrapport: Allt fler väljer att växla mellan bil och kollektivtrafik5.2.2024 09:59:59 CET | Pressmeddelande

Andelen resenärer som enbart väljer bilen har minskat i samtliga regioner sedan 2022. Störst förändring har skett i Västra Götalandsregionen, där andelen bilister har minskat med sex procentenheter och ersatts av växlare. Samtidigt ökar kollektivtrafikens marknadsandel för 2023, och 53 procent av svenskarna reser kollektivt varje månad. Det framgår av årets rapport från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye