Kollektivtrafikens världsorganisation följer svenskt fördubblingsinitiativ
Vid ett policymöte i förra veckan beslutades att UITP skall verka för en fördubbling av den kollektiva trafiken under en 15-årsperiod. Arbetet presenterades som "PTx2" - Public Transport times two" - dvs "Kollektivtrafik gånger två". Anslaget känns väl igen för Sverige och i ett samtal efter presentationen med Svensk Kollektivtrafiks representant i Bryssel utvecklade Hans Rat, UITPs generalsekreterare, tankarna bakom UITPs fördubblingsarbete.
Varför fördubbling och varför just nu?
- Den finansiella och ekonomiska krisen i världen är ett symptom på att vi lever på fel sätt - vi överutnyttjar jordens resurser och riskerar att lämna en sämre jord som arv till kommande generationer. Här har transporterna en stor skuld och kollektivtrafiken är en del av lösningen. Nu behövs handling - inte mera prat och vackra ord. Vi skall inte längre vara nöjda med en årlig trafiktillväxt på någon eller några procent; nu krävs ett mål på fördubbling eller till och med tredubbling för att komma i rätt balans mellan transportslagen, säger Hans Rat.
Hur skall detta - i korta ordalag - kunna förverkligas?
- Tre huvudlinjer måste följas: För det första: Omsorg om staden - låt fotgängare, cyklister och kollektivtrafikens passagerare återta stadens utrymmen från privatbilismen. För det andra: Ändra kollektivtrafikens monokultur till multikultur, vilket innebär att man inte ska betrakta resenärerna som en homogen grupp med likartade behov utan som individer - och anpassa utbudet efter detta. För det tredje: Öppna marknaden för privata initiativ och låt operatörerna få större frihet. Vi måste låta dem tjäna pengar igen! Därför ser jag med stor glädje dels den svenska fördubblingstanken med dess affärsmodell, dels anslaget i den statliga svenska utredning som nyss lagts fram. Det är viktigt att få rätt balans mellan den politiska dimensionen och den serviceorienterade dimensionen, förklarar Hans Rat.
- Det känns mycket upplyftande att det på flera håll i världen - oberoende av varandra - pågår fördubblingsarbete och Sverige skulle med sitt redan igångsatta arbete kunna tjäna som en pilot för hela Europa, avslutar Hans Rat.
- Det är glädjande att världsorganisationen i likhet med Sverige sätter fördubblingsmål för hela världens kollektivtrafik. Jag hoppas att detta ska få vår svenska regering att få upp ögonen för att den svenska kollektivtrafikens samarbete är ett gott exempel för resten av världen. Genom att satsa ännu mer på den svenska kollektivtrafiken kan vi öppna upp för möjligheter att exportera våra innovativa lösningar till andra delar av världen, säger Charlotte Wäreborn Schultz, vd för Svensk Kollektivtrafik och ordförande för Fördubblingsprojektet.
Fakta om UITP
UITP - International Association of Public Transport - är kollektivtrafikens världsorganisation med 3100 medlemsföretag från 90 olika länder. Huvudkontoret finns i Bryssel och organisationen fyller 125 år nästa år.
Läs mer om UITP på www.uitp.org
Fakta om det svenska fördubblingsinitiativet
Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik, Fördubblingsprojektet, har som mål att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel. Projektets vision är att kollektivtrafiken ska vara en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle. Arbetet drivs av Svensk Kollektivtrafik, Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR), Svenska Taxiförbundet, Branschföreningen Tågoperatörerna och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Läs mer på www.fördubbling.se.
För mer information kontakta
Charlotte Wäreborn Schultz, vd Svensk Kollektivtrafik, 070-528 08 70
Hans Rat, Secretary General, UITP, tel +32 2 661 31 93
Bernt Nielsen, Svensk Kollektivtrafiks EU-representant, 0705-43 29 26
Nyckelord
Kontakter
Anita StenhardtKommunikationschef
Tel:070-588 08 69anita.stenhardt@svenskkollektivtrafik.seDokument
Om
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
Så här får vi de olika resenärsgrupperna att välja kollektivtrafiken framför bilen25.3.2024 10:00:07 CET | Pressmeddelande
Ökat utbud, bättre för miljön eller helt enkelt bara kunskap om hållplatsläget? Olika målgrupper reagerar på skilda argument och där finns nyckeln till att få fler att välja att resa med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen. Det visar temarapporten från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern, denna gång med fokus på skillnader i olika resenärsgrupper och deras förutsättningar att öka sitt kollektivtrafikresande.
Årsrapport: Resenärerna är nöjda med sina serviceresor - men satsning krävs för ökad trygghet15.2.2024 10:00:01 CET | Pressmeddelande
De som reser med färdtjänst- och sjukresor är väldigt nöjda resenärer. 90 procent är nöjda med både beställning och resa och 93 procent är nöjda med förarens bemötande. Men en mindre andel känner sig i stället otrygga i samband med sina resor. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från ANBARO, barometern för anropsstyrd trafik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum