Försäkringsbedrägerier med leasade bilar

Att leasa en ny bil i stället för att köpa en har blivit alltmer populärt de senaste åren. Till en fast månadsavgift får man service, däck för säsongen och försäkring. Men avtalen med leasingfirmorna kommer också med vissa begränsningar.
Om bilen ser annorlunda ut när du lämnar tillbaka den efter ett treårigt leasingavtal kan du behöva betala uthyraren för att återställa den till ursprungligt skick. I avtalet finns också en maxkörsträcka som bestämmer hur mycket du får köra bilen per år. Om den sträckan överskrids får man, ofta per mil, betala leasingbolaget en på förhand avtalad slitagekostnad. Och det är i de fallen som Ifs utredare sett vissa ta till andra metoder.
- Sammantaget kan det komma upp i rätt stora belopp. I de fall vi utrett har flera haft över 50 000 kronor i skuld hos leasingbolaget. För de här personerna låter någon tusenlapp i självrisk bättre än att betala det man är skyldig, säger Anders Lindstrand, utredningschef hos If.
På If har man upptäckt ett mönster, där leasingkunder med skulder till uthyraren under oklara omständigheter fått bilen uppbrunnen eller stulen i slutet av avtalsperioden.
- Vi misstänker helt enkelt att de själva tänt eld på bilarna, alternativt fått dem att försvinna, för att slippa betala skulden till leasingbolaget, fortsätter Anders Lindstrand.
Problemet är som störst runt Malmöregionen, enligt Ifs utredare, där en svårighet också är att bedrägerierna många gånger verkar vara organiserade:
- I många fall ser vi att målvakter står som leasinginnehavare, men att det är andra personer som brukar den – ibland till kriminella ändamål, inflikar Anders Lindstrand.
If kommer framöver granska alla anmälningar om uppbrunna och stulna leasingbilar för att stoppa dessa bedrägeriförsök.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum