Stölder av nyckellösa bilar ökar

2016 och 2017 års siffror över antalet bilstölder i Sverige var rekordhöga, framförallt vad gäller reservdelsstölder (dvs. stöld av ratt, airbag, navigationsutrustning, strålkastare). Såhär långt in på 2018 (januari - september) verkar den generella trenden ha vänt.
- Det är glädjande att se och ett kvitto på vårt framgångsrika samverkansarbete med polisen, branschorganisationer och bilfabrikanter, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.
När det gäller vissa specifika stöldmetoder ser utvecklingen däremot mer dyster ut. I takt med att bilarnas låssystem moderniserats har brottslingar tillgripit mer tekniska lösningar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen. Polisen har under flera års tid varnat för biltjuvars användande av störsändare, som blockerar kontakten mellan nyckel och fordon så att bilen inte låses och larmas när man tror att den gör det. Brottet sker vanligtvis i anslutning till stormarknader och tätt befolkade parkeringar och garage, där tjuvarna obemärkt kan länsa den olåsta bilen.
Under det senaste året har man också sett en stor ökning av anmälningar om så kallade reläattacker, där brottslingarna utnyttjar de moderna nyckellösa låssystem som finns i vissa fordon. Låssystemet gör att bilen låses upp automatiskt när det identifierar att nyckeln är i närheten. Med hjälp av reläsändare kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad, och sedan både öppna och köra iväg bilen.
- Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton.
På så vis kan tjuvarna få kontroll över bilen utan att ha satt sin fot i hushållet. Gärningsmännen kör sedan iväg bilen till en avlägsen plats för att antingen lasta den på annat transportmedel för vidare färd ut ur landet, eller länsa den på reservdelar.
- Förra året fick vi nästan inga anmälningar om dessa så kallade reläattacker, men i år är läget ett helt annat. Sedan vårvintern har vi tagit emot ett flertal anmälningar i veckan, säger Josefin Hamilton.
Ifs råd för att undvika bilstölder:
- Kontrollera att bilen har låsts ordentligt när du lämnar den.
- Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
- Montera billarm.
- Använd rattkrycka, vilket försvårar stöld av ratt och airbag.
- Märk bildelarna med spårbar DNA-märkning, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.
- Montera hjullås om du har dyra fälgar.
- Lämna inte väskor och värdesaker synligt i bilen.
- Om du har garage, parkera där nattetid, alternativt bakom stängd grind på uppfarten. Om du parkerar på gatan, stå så öppet och upplyst som möjligt.
- Ta initiativ till grannsamverkan där du bor.
Foto: Pixabay
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum