I mars ökar bilbrottsligheten

Under 2017 ökade andelen reservdelsstölder* med 26 procent. 4208 stölder rapporterades under året enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst.
- Vi såg en tydlig topp i stölderna under tidig vår och höst, mars och september, oktober, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If.
Den stöldbegärligaste reservdelen är ratt/airbag, följt av navigationsenheter och zeonljus (strålkastare).
2018 har dock börjat något bättre än fjolåret, med något lägre antal stölder i januari och februari.
- Det är fortfarande mycket illa, men samtidigt gläds vi åt att de åtgärder som vidtagits hittills har givit effekt. Bildelsstölderna har blivit ett reellt samhällsproblem och kommit upp högt på den politiska agendan. Samverkan mellan If, flera bilmärken, polisen och andra myndigheter och branschorganisationer har växlat upp rejält i tempo, säger Lars Silfverswärd.
Det är framförallt utländska ligor som står för den här brottsligheten,
- Under 2018 kommer vi fortsätta att kraftigt prioritera arbetet för att minska på bildelsstölderna tillsammans med våra samarbetspartners. Det handlar om förebyggande information, och skade- och riskbegränsande insatser, men framförallt om att få stopp på den här brottsvågen, säger Lars Silfverswärd.
Det blir allt vanligare att tjuvarna använder sig av störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Bilen låses alltså inte, och när du avlägsnat dig är det fritt fram för tjuvarna att länsa bilen.
- Märker du att bilen inte går att låsa, till exempel på en parkeringsplats vid en stormarknad, så lämna inte bilen, utan larma polis och var uppmärksam på personer i närheten, säger Lars Silfverwärd.
* Mätningen omfattar nav, ratt/airbag och strålkastare.
Ifs råd för att undvika bildelsstölder:
- Montera billarm.
- Parkera alltid i garage nattetid om du har möjlighet. Parkera i en upplyst och öppen miljö om du inte har tillgång till garage.
- Använd en rattkrycka som försvårar stöld av ratt och airbag
- Montera på hjullås, om du har dyra fälgar.
- Kontrollera att bilen är låst innan du lämnar bilen. Det blir allt vanligare med störningssändare.
- Signalskyddande fodral för bilnycklar skyddar nyckelns radiosignal från att kapas av biltjuvar.
- Börja med grannsamverkan.
- Märk komponenterna med märk-DNA, till exempel smart-DNA, och informera tydligt på bilen om att sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.
Foto: Pixabay
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum